Την προώθηση πιλοτικού συστήματος ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο, με σταθμούς βάσης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Θησείο και στη Μητρόπολη, ανακοίνωσε ο Γιώργος Καμίνης, κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τον 20ό Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας, που θα διεξαχθεί στις 16 Οκτωβρίου.

Ο κ. Καμίνης, αναγνώρισε ότι η Αθήνα είναι ίσως η λιγότερο φιλική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην ποδηλασία, κάτι που οφείλεται σε δεκαετίες στρεβλών πολιτικών και λανθασμένων προτεραιοτήτων στην χωροταξία και τις μεταφορές που ουσιαστικά εκτόπισαν το ποδήλατο από τις πόλεις.

Παρατήρησε δε, ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του ένα αυθόρμητο κίνημα πολιτών το οποίο όλο και μαζικοποιείται και που ζητά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων για το ποδήλατο στην πόλη.

Ο κ. Καμίνης εντόπισε το πρόβλημα για το ποδήλατο στην απουσία κατάλληλων υποδομών και κυρίως στην ύπαρξη ξεχωριστών και ασφαλών ποδηλατοδρόμων για να συμπληρώσει, ότι το δημοτικό συμβούλιο από την περασμένη άνοιξη αποφάσισε την υλοποίηση των δύο πρώτων ποδηλατοδρόμων, εκπονώντας ήδη την προκαταρκτική μελέτη για την κατασκευή εκείνου που συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κεραμεικού.

Ταυτόχρονα, βρίσκονται στα τελευταία στάδια οι διαδικασίες για την προκήρυξη κατασκευής του τμήματος που διέρχεται από το δήμο Αθηναίων του μεγάλου ποδηλατόδρομου Φάληρο-Κηφισιά, που είχε σχεδιάσει το ΥΠΕΚΑ.

Επισήμανε επίσης ότι το προσωρινό μέτρο της πιλοτικής χρήσης των λεωφορειολωρίδων της Αθήνας από τους ποδηλάτες βοηθάει και συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των οδηγών και την ασφάλεια των ποδηλατιστών.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για ενοικίαση κοινόχρηστων ποδηλάτων, είπε, ότι θα υπάρξει μέριμνα και για την ασφαλή στάθμευση και σαν πρώτο βήμα ο δήμος θα κατασκευάσει κατάλληλες μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων σε όλα τα δημοτικά κτίρια.

«Σε πρώτη φάση, ξεκινάμε από ιστορικά κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου, που διαθέτουν προαύλειο χώρο, όπως το Δημαρχιακό Μέγαρο στην Αθηνάς, το Δημαρχείο στη Λιοσίων, τη Δημοτική Αγορά στην Βαρβάκειο, τον Πολιτισμικό Οργανισμό στην Ακαδημίας, τη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Σταθμό Λαρίσης και στην Τεχνόπολη στο Γκάζι»
συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του δήμου, που έτυχε μεγάλης εκτίμησης από τους πολίτες, και αφορά στη δυνατότητα παραλαβής κλεμμένου ποδηλάτου, με την επίδειξη αποδεικτικών στοιχείων, από τα κατασχεμένα ή εγκαταλειμμένα ποδήλατα που φυλάσσονται στο Τμήμα Ελέγχου Εμπορίου της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας.