Στην «εισπρακτική αδυναμία» του δήμου, που άρχισε να εκδηλώνεται από το 2010, στην «αλόγιστη οικονομική διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης», αλλά και στην ανάγκη για «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Καμίνης είπε ότι η υστέρηση των εσόδων του δήμου είναι περίπου 29% (η διαφορά μεταξύ των συνολικά βεβαιωθέντων και των εισπραχθέντων), ενώ πρόσθεσε ότι «εγκρίνουμε τον ισολογισμό του 2010, επιφυλασσόμενοι για τα αποτελέσματα των διαχειριστικών ελέγχων που έχουμε παραγγείλει».

Αναφερόμενος στην προηγούμενη διοίκηση τόνισε ότι «μοίραζαν αδιακρίτως υπερωρίες και επιδόματα. Κατέστησαν το δήμο μικρογραφία, πιο θλιβερή, από τη γενικότερη εικόνα της χώρας» και πρόσθεσε ότι «τις υπερωρίες θα τις παίρνουν εφεξής εκείνοι που τις δουλεύουν και τις αξίζουν».

«Πρώτο μέλημά μας» -είπε ο κ. Καμίνης- «ήταν ο έλεγχος του ελλείμματος σε πιο δύσκολες μάλιστα συνθήκες οικονομικής ύφεσης στη χώρα. Αν και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 14% σε σχέση με το 2010 τα έξοδα μειώθηκαν κατά 28,5%».

Επιπλέον, παρατήρησε ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες και ενώ εξυπηρετούνται οι δανειακές υποχρεώσεις που κληρονομήσαμε, επιτεύχθηκε η μείωση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές. Το υπόλοιπο από 47,8 εκατομμυρίων ευρώ μειώθηκε στα 29,9 εκατομμύρια ευρώ. Για το έτος 2011 το δημόσιο μας οφείλει 12,4 εκατ. τα οποία με επιμονή διεκδικούμε».

Ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι «είναι μονόδρομος η οικονομική αυτοδυναμία, η μείωση λειτουργικού κόστους, ο εξορθολογισμός και η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των υπηρεσιών, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης».