Κατάληψη στο στούντιο της ΕΡΤ έκαναν λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής περίπου 50 φοιτητές διακόπτοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ζητώντας να εκφράσουν «ζωντανά» την διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι στα δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης δεν μεταδίδονται οι καταλήψεις στις Σχολές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τελικά το δελτίο μεταδόθηκε στη 1:35 και οι φοιτητές αποχώρησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φοιτητές μπήκαν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ από την κεντρική είσοδο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον χώρο όπου βρίσκεται το στούντιο των ειδήσεων. Ακολούθως εισέβαλαν στο στούντιο με αποτέλεσμα να διακοπεί το δελτίο το οποίο είχε ξεκινήσει πριν από ελάχιστα λεπτά.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους φοιτητές να δηλώνουν ανυποχώρητοι και να μη φεύγουν από το στούντιο εάν δεν έλεγαν στο δελτίο ειδήσεων τη διαμαρτυρία τους και άλλα αιτήματα τους.

Τελικά και αφού υπήρξε και η πρόταση να αναγνωστεί από τον παρουσιαστή του δελτίου το ψήφισμά τους, οι φοιτητές αποφάσισαν να κάνουν δήλωση σε κάμερα της ΕΡΤ έξω από το στούντιο.

Λίγη ώρα αργότερα μια ομάδα 30 φοιτητών παρέμεινε στο κτίριο αναμένοντας να δουν το βίντεο με τις δηλώσεις στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ τα μεσάνυκτα, ενώ περίπου 150 νεαροί βρίσκονταν έξω από την περίφραξη επί της λεωφόρου Μεσογείων σε ένδειξη συμπαράστασης στους «καταληψίες» και φωνάζοντας συνθήματα.

Ωστόσο λόγω τεχνικού προβλήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ τα μεσάνυκτα δεν μεταδόθηκε και μετά από διαφημιστικά μηνύματα που διήρκεσαν περίπου 40 λεπτά προβλήθηκε ταινία.

Οι φοιτητές παρέμεναν έως τις πρώτες πρωινές ώρες στον χώρο της ροής ειδήσεων αναμένοντας να δουν το βίντεο ενώ δημοσιογράφος και τεχνικοί βρίσκονταν στο στούντιο προκειμένου να βγει στον «αέρα» το δελτίο ειδήσεων.

H ανακοίνωση της ΕΡΤ

Σχετικά με τη χθεσινοβραδινή κατάληψη στο στούντιο της ΝΕΤ και τη βίαιη διακοπή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων των 21:00 από ομάδα φοιτητών και άλλων προσώπων, το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ Α.Ε. ανακοινώνει τα παρακάτω:

«Μετά τη διακοπή του δελτίου ειδήσεων και ύστερα από διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση, συμφωνήθηκε να μαγνητοσκοπηθεί δήλωση των καταληψιών και να προβληθεί στο δελτίο των 24:00, υπό την προϋπόθεση ότι άπαντες θα αποχωρούσαν από τους χώρους του κτιρίου.

»Αυτό δεν συνέβη και κατά συνέπεια η δήλωση δεν μεταδόθηκε. Το νυχτερινό δελτίο ειδήσεων καθυστέρησε να βγει στον αέρα, επειδή δεν ήταν δυνατό να γίνει αυτό με ανθρώπους ξένους προς την ΕΡΤ να περιφέρονται στους διαδρόμους, στο χώρο της ροής του προγράμματος και έξω από το στούντιο.

»Η διοίκηση της ΕΡΤ δηλώνει πως δεν λειτουργεί υπό το βάρος εκβιασμών, πιέσεων και καταλήψεων από οποιονδήποτε απαιτεί βιαίως να προβληθούν τα δίκαια ή άδικα αιτήματά του.

»Η διοίκηση της ΕΡΤ προστατεύει το ιερό δικαίωμα στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, φιλοξενεί όλες τις απόψεις, αλλά δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδεμία άποψη θα προβάλλεται ως αποτέλεσμα εκβιαστικών ενεργειών».

Τι δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Η. Μόσιαλος

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε καμία συγκεκριμένη ομάδα να επιβάλλει τη γνώμη της στα δημόσια ΜΜΕ, δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος με αφορμή το περιστατικό με την απόπειρα φοιτητών να μεταδοθεί από δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ η άποψή τους.

«Τα δημόσια ΜΜΕ προβάλλουν όλες τις απόψεις ισορροπημένα και το ίδιο θα κάνουμε σε κάθε ανάλογη περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας συγχαίροντας δημοσιογράφους και τεχνικούς για τον τρόπο που αντέδρασαν.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί κινήματα του τυπου «δεν πληρώνω» και όσοι εμπλέκονται υπονομεύουν την πορεία της χώρας. Κάλεσε δε τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν ανοιχτά απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.