Στον καθοριστικότερο αγώνα της πρώτης φάσης του Ευρωμπάσκετ η Εθνική Ελλάδος νίκησε (74-69) την Κροατία και «σφράγισε» το εισιτήριο για το Βίλνιους, όπου θα διεξαχθεί η επόμενη φάση της διοργάνωσης, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και με τόσο τρανταχτές απουσίες (Διαμαντίδης,Σπανούλης,Παπαλουκάς,Σχορτσανίτηςκ.α.) διαθέτει το απαιτούμενο «μέταλλο», ώστε να μπορεί να πρωταγωνιστεί στα σπουδαία αθλητικά ραντεβού.
Με ηγέτη τον αρχηγόΑντώνη Φώτση, ο οποίος πραγματοποίησε άλλη μια εκπληκτική εμφάνιση (17 πόντοι με 5/8 τρ.), και… κρυφό χαρτί τον πρωτοεμφανιζόμενο σε ΕυρωμπάσκετΚώστα Βασιλειάδη(17 πόντοι με 3/7 τρ.), η ελληνική ομάδα είχε την ευκαιρία να υποτάξει πολύ πιο εύκολα την Κροατία _ που έπαιζε για τη… ζωή της και έπειτα από αυτή την ήττα αποκλείστηκε _ αλλά ακόμη και μετά την ανατροπή του +20 (47-27 στο 21’) είχε την ωριμότητα και το «καθαρό μυαλό», προκειμένου να φτάσει στην τέταρτη νίκη της.
Όταν οι Κροάτες πλησίασαν στους δύο πόντους (69-67) 24’’ πριν από τη λήξη της αναμέτρησης, οΝίκος Ζήσηςευστόχησε σε τρεις (από τις τέσσερις που εκτέλεσε) κρίσιμες βολές, για να «σφραγίσει» τη νίκη ο Βασιλειάδης με ένα δικό του ζευγάρι βολών 12’’ πριν από το φινάλε.
Στον τρίτο (καθοριστικό) αγώνα του Γ’ ομίλου η πΓΔΜ επικράτησε (75-63) της Βοσνίας και κατέκτησε την πρώτη θέση. Η τρίτη ομάδα που θα ταξιδέψει στο Βίλνιους είναι η Φινλανδία, η οποία νίκησε (71-65) το Μαυροβούνιο και ευνοήθηκε στην τριπλή ισοβαθμία με την Κροατία και την Βοσνία.
Στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπου θα συγκροτηθούν δύο νέοι όμιλοι των έξι ομάδων (οι τέσσερις πρώτοι διασταυρώνονται χιαστί στην προημιτελική φάση, που θα γίνει στο Κάουνας), η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει διαδοχικά τις Σλοβενία (8/9-21.00), Ρωσία (10/9-21.00) και Γεωργία (12/9-18.00).Το νέο όμιλο θα συμπληρώσουν οι πΓΔΜ και Φινλανδία, τις οποίες όμως η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ξανά.
Η βαθμολογία του νέου ομίλου: πΓΔΜ, Ρωσία 4 βαθμοί, Ελλάδα, Σλοβενία 3 β., Φινλανδία, Γεωργία 2 β. (στον άλλο όμιλο συμμετέχουν οι: Γαλλία 4 β., Σερβία, Ισπανία, Λιθουανία, Τουρκία και Γερμανία 2β.).
ΕΛΛΑΔΑ: Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 11 (3/8 δ., 5/6 β., 4 ρ.), Ζήσης 9 (1/8 δ., 0/2 τρ., 7/8 β., 4 ρ., 4 ασ.), Βασιλειάδης 17 (1/1 δ., 3/7 τρ., 6/6 β., 5 ρ., 1 ασ., 0 λ.), Καλάθης 9 (1/4 δ., 1/3 τρ., 4/ 5 β., 8 ρ., 4 ασ., 4 κλ., 1 τ., 1 λ.), Φώτσης 17 (1 /2 δ., 5/8 τρ., 3 ρ., 3 τ.), Παπανικολάου, Μπράμος 2 (1 /4 δ., 0/3 τρ., 7 ρ.), Κουφός 7, Καϊμακόγλου 2.
ΚΡΟΑΤΙΑ: Τόμιτς 10 (5 ρ.), Άντριτς 9 (8 ρ.), Πόποβιτς 14 (3/5 δ., 1/3 τρ., 5/5 β., 4 ασ.), Μπογκντάνοβιτς 4, Στίπτσεβιτς 2, Ντρέιπερ 3, Σίμον 11 (6 ρ.), Μάρκοτα, Ρούντεζ, Ζόριτς 2, Μπάρατς 14 (4/11 δ., 1 /2 τρ., 3 /4 β., 6 ρ.).
Οι δηλώσεις μετά το ματς:
Ηλίας Ζούρος(προπονητής Ελλάδας): «Συγχαρητήρια στους παίκτες μου και το προπονητικό τιμ. Παίξαμε εξαιρετικά στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο δεν είχαμε συγκέντρωση σε καθοριστικές στιγμές. Στο τέλος, με τη βοήθεια των τριών έμπειρων παικτών, τα καταφέραμε. Αξίζαμε τη νίκη και την πρόκριση στο δεύτερο γύρο. Σε αυτές τις έξι μέρες είχαμε ένα κακό ματς, απέναντι στα Σκόπια. Σήμερα είχαμε δύσκολο έργο απέναντι σε μία εξαιρετική ομάδα στην επίθεση. Είμαστε χαρούμενοι που πέτυχαν λίγα τρίποντα. Χάσαμε πολλά αμυντικά ριμπάουντ, αλλά αυτό συνέβη γιατί επιλέξαμε να έχουμε χαμηλότερα σχήματα, ώστε να είμαστε πιο γρήγοροι. Ήταν μία μεγάλη εμπειρία για την ομάδα μου, καθώς έχουμε πολλά νέα πρόσωπα. Πρέπει να μαθαίνουμε από κάθε ματς. Είναι σημαντικό να κερδίζεις και να προκρίνεσαι, ειδικά για μία τόσο νέα ομάδα. Στη δεύτερη φάση χρειάζεται συγκέντρωση και θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε καλή δουλειά στην άμυνα, καθώς έχουμε την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση».
Κώστας Κουφός(παίκτης Ελλάδας): «Ήταν ένα πολύ δυνατό ματς. Η Κροατία έπαιξε πολύ δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και μας πίεσε, αλλά κι εμείς είχαμε πολύ πάθος σε άμυνα και επίθεση και φτάσαμε στη νίκη. Πλέον κοιτάμε το επόμενο παιχνίδι, δεν βλέπουμε μακριά, αλλά πάμε βήμα-βήμα. Έχουμε δύο μέρες ξεκούρασης μέχρι το επόμενο ματς, για τη δεύτερη φάση, και ελπίζω να είμαστε έτοιμοι».
Γιόσιπ Βράνκοβιτς(προπονητής Κροατίας): «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Δεν ήμασταν καλοί στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο εμφανιστήκαμε όπως έπρεπε, αλλά ήταν αργά. Είχαμε προβλήματα με τραυματισμούς και αυτό μας στοίχισε στη διοργάνωση. Μας έλειψαν ο Ούκιτς και ο Τόμας. Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε λύσεις όπως η Ελλάδα, που δεν έχει τον Σπανούλη, αλλά έχει τον Ζήση».
Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς(παίκτης Κροατίας): «Στο πρώτο ημίχρονο δεν παίξαμε όπως έπρεπε. Είχαμε πρόβλημα στα ριμπάουντ και η Ελλάδα είχε πολλές δεύτερες επιθέσεις. Στο δεύτερο 20λεπτο παίξαμε όπως στη διάρκεια της προετοιμασίας. Δεν ήταν εύκολο να αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα και θεωρώ πως η πρόκριση δεν χάθηκε στο σημερινό ματς, αλλά σε προηγούμενα, κυρίως στο χθεσινό απέναντι στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη».
