Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πρωΐ ότι τα μαχητικά αεροσκάφη του έπληξαν τη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, τη Σύρτη, καθώς οι δυνάμεις που αντιτίθενται στον πρώην ισχυρό άνδρα της Λιβύης πλησιάζουν στην παραλιακή πόλη.

«Τις τελευταίες 72 ώρες έχουμε εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Σύρτης, όπως και σήμερα, επειδή παραμένει μία απειλή για τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει στη Σύρτη επειδή ξέρουμε ότι υπάρχουν κατάλοιπα του καθεστώτος που βρίσκονται εκεί», είπε.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις που μάχονται εναντίον του Καντάφι πλησιάζουν στη Σύρτη, λέγοντας ότι θα την καταλάβουν με τη βία αν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοσή της αποτύχουν.

Ο Καντάφι εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τους Λίβυους και όλον τον κόσμο, δήλωσε σήμερα από το Κατάρ ο επικεφαλής του λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Μιλώντας σε συνάντηση, στην Ντόχα, των υπουργών Αμυνας των χωρών που στηρίζουν την εξέγερση εναντίον του Καντάφι, ο Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ ζήτησε από το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να υποστηρίζει το κίνημα.

«Ζητώ από το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του να επιμείνουν στην προστασία μας από αυτόν τον τύραννο», είπε χαρακτηριστικά ο Αμπντελτζαλίλ.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο Καντάφι.