Νορβηγία: Στην απομόνωση για άλλες τέσσερις εβδομάδες ο Μπρέιβικ

Στη διάρκεια της σύντομης συνεδρίασης, ο υπεύθυνος για τον θάνατο 77, νέων στην πλειοψηφία τους, Νορβηγών, είπε ότι πως η απομόνωση είναι «ανιαρή και μονότονη και μια σαδιστική μέθοδος βασανισμού». Προφανώς το δικαστήριο δεν θα μπορούσε να συγκινηθεί με τις δηλώσεις του Μπρέιβικ καθώς αποφάσισε να παραμείνει στην απομόνωση μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση για τις συνθήκες κράτησής του, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση.

Παρουσιάστηκε στο εδώλιο για άλλη μια φορά σήμερα Παρασκευή ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ προκειμένου να εξεταστεί εάν θα παρέμενε ή όχι στην απομόνωση. Ο δικαστής Χιούγκο Αμπελσεθ δήλωσε ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη του τους φόβους πως ο Μπρέιβικ θα μπορούσε πιθανώς να «παραποιήσει στοιχεία» και ότι η αστυνομία δεν έχει μπορέσει ακόμα να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είχε συνεργούς. Στη διάρκεια της σύντομης συνεδρίασης, ο υπεύθυνος για τον θάνατο 77, νέων στην πλειοψηφία τους, Νορβηγών, είπε ότι πως η απομόνωση είναι «ανιαρή και μονότονη και μια σαδιστική μέθοδος βασανισμού».

Προφανώς το δικαστήριο δεν θα μπορούσε να συγκινηθεί με τις δηλώσεις του Μπρέιβικ, καθώς αποφάσισε να παραμείνει στην απομόνωση μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση για τις συνθήκες κράτησής του, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση.

Παράλληλα με τη σημερινή δίκη, και σε απόσταση σχεδόν 40 χιλιομέτρων από το δικαστήριο, περίπου 500 συγγενείς των θυμάτων του Μπρέιβικ θα συγκεντρώνονταν στο νησί Ουτόγια για να τιμήσουν τους άτυχους νέους και να ενημερωθούν από την αστυνομία για το πώς και πού ακριβώς σκοτώθηκαν οι οικείοι τους.

Την Πέμπτη, οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των δύο τηλεφωνικών κλήσεων που έκανε ο δολοφόνος στην αστυνομία για να παραδοθεί.

Στο πρώτο τηλεφώνημα ο Μπρέιβικ αποκάλεσε τον εαυτό του «διοικητή του νορβηγικού αντικομμουνιστικού κινήματος αντίστασης» και εξέφρασε την επιθυμία του να παραδοθεί προτού διακοπεί η συνομιλία. Στο δεύτερο τηλεφώνημα ο Μπρέιβικ δηλώνει έτοιμος να παραδοθεί στις ειδικές δυνάμεις της νορβηγικής αστυνομίας «τώρα που ολοκλήρωσε την επιχείρησή» του.

Η αστυνομία επιχείρησε αμέσως μετά να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Μπρέιβικ αλλά εκείνος δεν απάντησε. Παράλληλα, έφηβοι και νεαροί που βρίσκονταν στο νησί τηλεφωνούσαν απεγνωσμένα στην αστυνομία για να καταγγείλουν ότι δέχονται επίθεση από ένοπλο. Η αστυνομία τους πρότεινε να παραμείνουν ψύχραιμοι και να προσποιηθούν τους νεκρούς.

Από την ημέρα των επιθέσεων η νορβηγική αστυνομία έχει επικριθεί έντονα για τον τρόπο αντίδρασής της στην επίθεση αλλά και για την καθυστέρησή τους να φτάσουν στο νησί και να θέσουν υπό κράτηση τον δράστη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk