Ένα βήμα πιο κοντά στο «διάβασμα» του εγκεφάλου μας βρίσκονται οι επιστήμονες μετά την αποκωδικοποίηση των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυμάτων.

Το νέο επίτευγμα ανήκει σε ειδικούς από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης οι οποίοι ζήτησαν από έξι εθελοντές να εντοπίσουν διαφορετικά συναισθήματα όπως χαρά, φόβο και έκπληξη σε εικόνες ανθρώπινων προσώπων τις οποίες κοιτούσαν. Με χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος οι ειδικοί μέτρησαν τα εγκεφαλικά κύματα που εκπέμπονταν ανάλογα με τις αντιδράσεις των εθελοντών.

Όταν συγκρίθηκαν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων με την καταγραφή των κυμάτων, κατέστη δυνατή η αποκωδικοποίησή τους.

«Αναμμα» περιοχών του εγκεφάλου

Μάλιστα, στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές κάλυψαν τμήματα των εικόνων που κοιτούσαν οι εθελοντές – έτσι για παράδειγμα μπορούσαν να δουν κάποια στιγμή μόνο τα μάτια ή μόνο το στόμα των εικονιζόμενων προσώπων. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα βοήθησε στο να εντοπιστούν οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνταν κάθε φορά που ο εθελοντής κοιτούσε διαφορετικό σημείο του εικονιζόμενου προσώπου.

Όπως συγκεκριμένα προέκυψε από την ανάλυση, τα κύματα Β τα οποία έχουν κύκλο της τάξεως των 12 Hz μετέφεραν πληροφορίες σχετικά με τα μάτια των εικονιζόμενων προσώπων ενώ τα κύματα Θ τα οποία έχουν κύκλο 4 Hz κωδικοποιούσαν πληροφορίες σχετικά με το στόμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι διαφορετικές πληροφορίες μπορούν να κωδικοποιηθούν ανάλογα με τη φάση των εγκεφαλικών κυμάτων, αλλά πολύ λιγότερο με βάση την ισχύ τους.

Σαν «ξεκλείδωμα» τηλεοπτικού καναλιού

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής Φίλιπ Σινς «η ανακάλυψή μας μοιάζει με το να ξεκλειδώνουμε ένα κανάλι της τηλεόρασης που είχε χαλάσει. Μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε το σήμα αλλά δεν ήμαστε σε θέση να δούμε το περιεχόμενο του καναλιού – τώρα πια όμως μπορούμε. Αντιστοίχως μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε με το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όταν εκτελούνταν διαφορετικά καθήκοντα, ωστόσο δεν γνωρίζαμε τι πληροφορίες μεταφέρονταν μέσα σε αυτά τα εγκεφαλικά κύματα». Σύμφωνα με τον καθηγητή η αποκωδικοποίηση των εγκεφαλικών κυμάτων επιτρέπει πλέον στους ειδικούς να μαθαίνουν τα μηνύματα που κρύβονται μέσα στα κύματα.

Ο δρ Σινς υποστηρίζει ότι η νέα μελέτη έχει τεράστια δυναμική. «Χρησιμοποιώντας πολλαπλές συχνότητες για την κωδικοποίηση δύο διαφορετικών περιοχών του προσώπου, ο εγκέφαλος μπορεί να κωδικοποιήσει περισσότερα από ένα σήματα ταυτοχρόνως. Η διαδικασία μοιάζει με εκείνη των ραδιοκυμάτων που κωδικοποιούν διαφορετικούς ραδιοσταθμούς σε διαφορετικές συχνότητες. Ετσι και ο εγκέφαλος συντονίζει διαφορετικά κύματα ώστε να κωδικοποιούν την ίδια στιγμή διαφορετικά οπτικά χαρακτηριστικά». Κατά τον καθηγητή η συγκεκριμένη έρευνα έχει τεράστια δυναμική για την ανάπτυξη της τεχνολογίας ΒCI (διασύνδεση εγκεφάλου με υπολογιστικά συστήματα) με την οποία ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συνδεθεί και να δώσει εντολές σε εξωτερικές συσκευές.