Το Ηubble «είδε» το τέλος του Ηλίου

Η ΝΑSΑ έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εντυπωσιακή φωτογραφία, την οποία τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble από το νεφέλωμα ΝGC 6543 που είναι πιο γνωστό με το όνομα «Μάτι της Γάτας». Πρόκειται για ένα πλανητικό νεφέλωμα που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον επειδή το κεντρικό άστρο του, το οποίο έχει καταρρεύσει, ανήκε στην ίδια κατηγορία με τον Ηλιο μας. Ετσι, οι επιστήμονες μπορούν, μελετώντας το τι συμβαίνει εκεί, να δουν τι θα συμβεί όταν σε περίπου 5 δισ. έτη θα καταρρεύσει ο Ηλιος, συμπαρασύροντας στην καταστροφή και το ηλιακό μας σύστημα. Η μορφή που έχει λάβει το νεφέλωμα «Μάτι της Γάτας» πιθανολογείται ότι είναι πολύ πρόσφατη και όχι μεγαλύτερη των 1.000 ετών. Απομεινάρι της κατάρρευσης του άστρου είναι πλέον ένας λευκός νάνος, ένα αστέρι θερμοκρασίας 80.000 βαθμών Κελσίου που λάμπει 10.000 φορές περισσότερο από τον Ηλιο μας.

Εξυπνα γυαλιά για όραση «αετού»

Τέλος στους συμβατικούς πολυεστιακούς φακούς ετοιμάζονται να βάλουν νέοι «έξυπνοι» φακοί οράσεως, οι οποίοι αναπτύχθηκαν από αμερικανούς ειδικούς της εταιρείας ΡixelΟptics. Τα νέα γυαλιά, τα οποία ονομάζονται emΡower, επιτρέπουν την αυτόματη αλλαγή μεταξύ κοντινής και μακρινής εστίασης των φακών χάρη σε μια υπέρλεπτη επίστρωση υγρών κρυστάλλων. Με το σκύψιμο της κεφαλής ή ένα απλό άγγιγμα του σκελετού οι «ρυθμίσεις» των επαναστατικών γυαλιών αλλάζουν και ο χρήστης μπορεί π.χ. να διαβάσει ένα βιβλίο ή εναλλακτικά να διακρίνει κάτι που βρίσκεται μακριά. Τα emΡower λειτουργούν με τη βοήθεια μιας ενσωματωμένης επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, η οποία με οκτώ ώρες φόρτισης χαρίζει στα ηλεκτρονικά γυαλιά ενέργεια αρκετή για δύο ως τρεις ημέρες λειτουργίας. Τα καινοτόμα emΡower αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αμερικανική αγορά ήδη από εφέτος το καλοκαίρι.

Το μέγεθος του παράμεσου μετράει

Μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες που είχαν δείξει ότι όσο πιο μακρύς είναι ο παράμεσος σε σχέση με τον δείκτη στα χέρια του άνδρα τόσο πιο ελκυστικός είναι αυτός στις γυναίκες.

Κεντρικό ρόλο στο μέγεθος και στο μήκος των δακτύλων παίζει η τεστοστερόνη στην οποία έχει εκτεθεί ο άνθρωπος κατά την εμβρυϊκή ζωή του. Οπως εκτιμούν οι επιστήμονες, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης που κρύβονται πίσω από τον μακρύ παράμεσο είναι τελικά και ο «μαγνήτης» της έλξης για τις γυναίκες. Τη νέα έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γενεύης, οι οποίοι επέλεξαν 49 άνδρες και τους παρουσίασαν σε διάφορες γυναίκες. Οπως αποδείχθηκε, οι άνδρες που είχαν την αναλογία που ονομάζεται 2D: 4D ανάμεσα στον δείκτη και στον παράμεσο ήταν πιο ελκυστικοί στις γυναίκες. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η έλξη είναι πιο ισχυρή αν η διαφορά στο μήκος των δακτύλων είναι εμφανέστερη στο δεξί χέρι του άνδρα.

Καγέν το…διαιτητικόν

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση του πιπεριού καγέν κόβει την όρεξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα φυσικό διαιτητικό «εργαλείο». Το πιπέρι καγέν είναι η σκόνη αποξηραμένων πιπεριών τσίλι και, σύμφωνα με την έρευνα, η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας στην καθημερινή διατροφή είναι πιθανό να βοηθήσει όσους προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν και να ελέγξουν το βάρος τους. Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ρurdue στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές και στο πιπέρι τη χαρακτηριστική γεύση, η καψαϊκίνη, μπορεί να ελαττώσει την όρεξη και να αυξήσει τις καύσεις των θερμίδων. Οπως επισημαίνουν βέβαια οι ερευνητές, εκείνοι που ωφελούνται περισσότερο από την κατανάλωση του καγέν και τους κόβεται η όρεξη είναι όσοι δεν συνηθίζουν να τρώνε καυτερές τροφές.

Λέιζερ αντί για…μπουζί

Επανάσταση στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας θα μπορούσε να φέρει μια νέα τεχνολογία ανάφλεξης του κινητήρα που βασίζεται σε λέιζερ, σύμφωνα με ρουμάνους και ιάπωνες ειδικούς. Η ευρηματική ιδέα των επιστημόνων αφορά τη χρήση φθηνών λέιζερ για την ανάφλεξη του μείγματος καυσίμου- αέρα στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οπως αναφέρουν οι επινοητές της, μάλιστα, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια πιο οικολογική προσέγγιση συγκριτικά με τους υπάρχοντες αναφλεκτήρες. Το νέο σύστημα εστιάζει δύο ή περισσότερες δέσμες ακτίνων λέιζερ σε διάφορα σημεία των κυλίνδρων του κινητήρα. Κάτι τέτοιο, ισχυρίζονται οι ερευνητές, επιτυγχάνει μόνιμη απόδοση ως προς την ανάφλεξη, ενώ παράλληλα αποτρέπει τη διάβρωση. Στην παρούσα φάση οι επιστήμονες βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες με τη γνωστή ιαπωνική εταιρεία εξαρτημάτων αυτοκινήτων Denso για την εμπορευματοποίηση της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας.

Σύντομα εμβόλιο για την Αλτσχάιμερ

Ενα θεραπευτικό εμβόλιο για τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι διαθέσιμο σε δύο έτη. Παρ΄ ότι το νέο εμβόλιο δεν προσφέρει ίαση, φαίνεται πως μπορεί να βάλει «φρένο» στην εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου, ακόμη και να αναστρέψει τις βλάβες που προκαλεί στον εγκέφαλο σε κάποιες περιπτώσεις. Το εμβόλιο που περιέχει την ουσία bapineuzumab δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς σε διαφορετικά κέντρα του κόσμου. Αν όλα πάνε καλά, τότε αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός διετίας. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία μαρτυρούν ότι προλαμβάνει και σε κάποιες περιπτώσεις αναστρέφει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο των πασχόντων- ο σχηματισμός πλακών της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στον εγκέφαλο συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων Αλτσχάιμερ, όπως η απώλεια μνήμης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ