Επιστρέφει… φόρους ο Σαμαράς

Με κεντρικό σύνθημα την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, αναμένεται να παρουσιαστεί ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς στην παρουσίαση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος του κόμματος, το αποκαλούμενο και «Ζάππειο ΙΙ». Το γαλάζιο σχέδιο «κλείδωσε» και ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να το παρουσιάσει επάνω στις στάχτες από τη φωτιά που άναψε καίγοντας τη δημοσιονομική απογραφή της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα διστάσει κατά την παρουσίαση του «Ζαππείου ΙΙ» να καταφύγει σε ανέξοδα «θα», ενώ πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για το πώς θα εξευρεθούν χρήματα για τις υποσχέσεις που θα δοθούν.

Με κεντρικό σύνθημα την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, αναμένεται να παρουσιαστεί ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς στην παρουσίαση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος του κόμματος, το αποκαλούμενο και «Ζάππειο ΙΙ». Το γαλάζιο σχέδιο «κλείδωσε» και ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να το παρουσιάσει επάνω στις στάχτες από τη φωτιά που άναψε καίγοντας τη δημοσιονομική απογραφή της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα διστάσει κατά την παρουσίαση του «Ζαππείου ΙΙ» να καταφύγει σε ανέξοδα «θα», ενώ πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για το πώς θα εξευρεθούν χρήματα για τις υποσχέσεις που θα δοθούν. Εκκρεμότητα υπάρχει ακόμα με την τελική ημερομηνία παρουσίασης, καθώς υπάρχει εισήγηση- που δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή- να αναβληθεί για λίγες ημέρες και να μην γίνει η εκδήλωση στο Ζάππειο στις 9 Μαΐου, ώστε να προηγηθούν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Ο πήχης έχει ήδη τεθεί πολύ ψηλά από κορυφαία ηγετικά στελέχη της ΝΔ και έχουν ήδη καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες. Είναι ορατός όμως ο κίνδυνος να διαψευστούν οι γαλάζιες προσδοκίες αφού ακόμη είναι νωπές οι μνήμες από τις εξαγγελίες του κ. Σαμαρά στο «Ζάππειο Ι» που αποδείχθηκαν τελικά αχίλλειος πτέρνα της ΝΔ, όπως π.χ. ο μηδενισμός του ελλείμματος σε 18 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προτάξει την ανατροπή της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής καθώς κεντρικό επιχείρημα είναι ότι σε αυτήν οφείλεται η μείωση των φορολογικών εσόδων. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο για τη φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων, με στόχο, όπως λέει, να δοθεί τόνωση στην αναπτυξιακή δραστηριότητα. Στον πυρήνα της κομματικής εξουσίας τονίζουν με έμφαση ότι ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στις ελαφρύνσεις που πρέπει να υπάρξουν στα χαμηλά και στα μεσαία στρώματα. Ακόμη όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επαναλάβει τη δέσμευση για την αποκατάσταση των αδικιών στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους χαμηλόμισθους. Κυρίως υπάρχει ερωτηματικό για το αν θα ξεκαθαρίσει τελικά τι θα επιστραφεί σε αυτές τις τάξεις: ένα τμήμα των αποδοχών που χάθηκαν ή το σύνολο αυτών;

Το στοίχημα του Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί η συγκεκριμένη εκδήλωση να αποτελέσει την αφετηρία για τη δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ και για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του κόμματος, που επλήγη σημαντικά- επικοινωνιακά και πολιτικά- με την εξαγγελία για τον μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες. Στόχος είναι να πείσει ότι έχει πλέον εναλλακτική κυβερνητική πρόταση ώστε να μπορεί βάσιμα να ελπίζει πως μπορεί να κερδίσει από τη μεγάλη πλέον δεξαμενή των αναποφάσιστων, που ξεπερνά το 30%. Εξάλλου δεν επιθυμεί να χαθούν επικοινωνιακά, όπως έγινε με το «Ζάππειο Ι», τα μέτρα που θα ανακοινώσει, αλλά και να επαναληφθεί η συζήτηση ότι η ΝΔ δεν διαθέτει σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Γνωρίζει πολύ καλά ότι από την επιτυχία ή όχι του «Ζαππείου ΙΙ» θα εξαρτηθεί και το πόσο γρήγορα θα βρεθεί σε τροχιά εξουσίας η ΝΔ αφού οι πολίτες αναμένουν πολύ περισσότερα από αυτήν.

Το… ιρλανδικό κοστούμι

Οι συσκέψεις ήταν πολλές το τελευταίο διάστημα και κεντρικό οδηγό αποτέλεσε το προεκλογικό πρόγραμμα του ιρλανδικού κεντροδεξιού κόμματος Fine Gael του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού Εντα Κένι. Γι΄ αυτό και επιμένουν από την ηγετική ομάδα της ΝΔ ότι ο Κένι προχώρησε σε αύξηση κατά ένα ευρώ του ωρομισθίου για 60.000 εργαζομένους και σε μείωση στο μισό των εργοδοτικών εισφορών, αν και αποσιωπούν ότι παράλληλα κατήργησε τις κυριακάτικες υπερωρίες, τα οδοιπορικά κτλ.

Στα μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, δηλαδή για τον περιορισμό του ελλείμματος, που θα τονίσει, έχουν γίνει εισηγήσεις να περιλαμβάνονται τα εξής: η ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και η υιοθέτηση τεκμηρίων κατανάλωσης, καθώς και αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, η πύκνωση των ηλεκτρονικών συγκρίσεων και επαληθεύσεων στοιχείων και η αυστηρή τήρηση των νόμων. Περιστολή στην τεράστια σπατάλη και προβολή ολοκληρωμένου σχεδίου περιστολής δαπανών. Προϋπολογισμός μηδενικής βάσης αλλά και ανάγκη για επικέντρωση στο μη μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, δηλαδή στο λειτουργικό κόστος πέρα από τους μισθούς. Υποχρέωση όλων των δημοσίων οργανισμών να καταθέτουν προϋπολογισμούς. Τοποθέτηση ορκωτών λογιστών για να ελέγχουν την εκτέλεση προϋπολογισμού των δημοσίων οργανισμών ανά εξάμηνο τουλάχιστον ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη των περικοπών και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις όπου χρειαστεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk