Η… επιστροφή του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη σε ενεργό ρόλο στα διοικητικά των Πρασίνων φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να βγει το ποδοσφαιρικό Τριφύλλι από το υπάρχον αδιέξοδο. Δεδομένης της γενικότερης απροθυμίας που υπάρχει στις τάξεις των υπόλοιπων μετόχων για την απόκτηση του 25% των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη, αλλά και ελλείψει κάποιας άλλης επιχειρηματικής λύσης εκτός Παναθηναϊκού, η επαναδραστηριοποίηση του Τζίγγερ θεωρείται ως η μόνη βιώσιμη λύση για την ΠΑΕ.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά για την διαφαινόμενη επιστροφή Βαρδινογιάννη, ο υιός του κ. Παύλου Γιαννακόπουλου, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ. Εσχάτως όμως άλλαξε ρότα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις φήμες περί οριστικής συμφιλίωσης των οικογενειών Βαρδινογιάννη και Γιαννακόπουλου αλλά και πιθανής μελλοντικής σύμπραξής-συνεργασίας τους στο κοινό… γήπεδο της ΠΑΕ.

Μολονότι, ο κ. Βαρδινογιάννης ως κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου (54,7%) δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του σχετικά με τις προθέσεις του για την επόμενη ημέρα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός (παρά μόνο έχει κάνει λόγο για γενναίες αποφάσεις) καθώς κατά δήλωσή του εμμένει στην απόφαση να λειτουργήσει ως κάτοχος του 30% των μετοχών, από το περιβάλλον του λέγεται ότι ετοιμάζει την επιστροφή του στα διοικητικά δρώμενα της ΠΑΕ. «Δεν θα αφήσει αβοήθητο το σύλλογο στην παρούσα κρίσιμη φάση» διαρρέουν συνεργάτες του δίχως όμως να αποκαλύπτουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ωστόσο, παραμένουν αγκάθι οι προβληματικές σχέσεις του κ. Βαρδινογιάννη με μεγάλη μερίδα των οπαδών, οι οποίοι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα της επιστροφής του. Πάντως, ενδεχόμενη δυαρχία στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τον κ. Π. Γιαννακόπουλο, πιθανώς θα κάμψει μέρος των αντιδράσεων (;) καθώς ο ισχυρός άνδρας του μπασκετικού Τριφυλλιού διαθέτει το λαϊκό έρεισμα.

Την ίδια ώρα, ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος της ΠΑΕ κ. Ανδρέας Βγενόπουλος μετά την υπαναχώρησή του (δίχως επαρκή εξήγηση) από τη διαδικασία αγοραπωλησίας του επίμαχου 24,7% της οικογένειας Βαρδινογιάννη παρακολουθεί αμέτοχος και εξ αποστάσεως τις εξελίξεις στο Τριφύλλι, καθώς δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη τοποθέτηση μετά την αιφνιδιαστική αποχώρησή του. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες διαρρέουν από το περιβάλλον του ότι πιθανώς δεν θα συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ, κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται από τον ίδιο.

Είναι πασιφανές πάντως ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κοινό πεδίο δράσης μεταξύ των δύο καθώς τους χωρίζουν πολλά περισσότερα από το… ενδιαφέρον τους για τον Παναθηναϊκό.

Αντιθέτως, διαφορετική περίπτωση αποτελεί ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Νικόλας Πατέρας, ο οποίος έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του με τον κ. Βαρδινογιάννη (όχι όμως και με την οικογένεια Γιαννακόπουλου). Ο κ. Πατέρας παρουσιάζεται ιδιαίτερα απογοητευμένος από τον «πόλεμο λάσπης» που έχει καταγγείλει ότι δέχεται, αλλά παραμένει κοντά στην ομάδα. Επί του παρόντος, κρατά κλειστά τα χαρτιά του καθώς φαίνεται ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει στην επικείμενη ΑΜΚ αλλά και μεταγενέστερα ως προς τη συμμετοχή του στα κοινά της ΠΑΕ.

Πρόσκληση των μετόχων σε Γενική Συνέλευση

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την πρόσκληση όλων των μετόχων σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση που θα διεξαχθεί την Τρίτη 17 Μαΐου (10.00) στα γραφεία της ΠΑΕ επί της Λεωφόρου Κηφισίας. Βασικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ, όπως είχε αποφασιστεί προ εβδομάδων σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

«Σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας «Παναθηναϊκός Αθλητικός Ομιλος Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία» (η «Εταιρεία») που εδρεύει στο Μαρούσι, Λεωφόρος Κηφισίας 168 (η «Εταιρεία»), καλεί τους μετόχους της Εταιρίας σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα λάβει χώρα την Τρίτη 17 Μαϊου 2011 και ώρα 10 π.μ. στην έδρα της Εταιρίας και στα γραφεία της επί της Λεωφόρου Κηφισίας 168 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των κατωτέρω θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:

1. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας με καταβολή μετρητών ή κεφαλαιοποίηση καταθέσεων, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων και με έκδοση νέων μετοχών. Η τιμή διάθεσης των 3.133.650 νέων μετοχών θα είναι υπέρ το άρτιον στο ποσό των € 4,86 ανά μετοχή. Δεδομένου ότι ποσοστό 10% από τις νέες εκδοθείσες μετοχές, ήτοι 313.365 θα περιέλθουν στο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο της Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός Α.Ο. σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο 2725/1999, οι νέοι μέτοχοι υποχρεούνται να καταβάλλουν αναλογικά την αξία των μετοχών του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου και οι υπόλοιπες νέες μετοχές ήτοι 2.820.285 θα διατεθούν με τελική τιμή διάθεσης € 5,40 ανά μετοχή στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η αξία των μετοχών του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου.

Όσοι εκ των υφισταμένων μετόχων θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας και να ασκήσουν το δικαίωμα προτίμησης για την απόκτηση των νέων μετοχών, θα μπορούν να καταθέτουν (πιστώνουν) το ποσό των 50.004,00 ευρώ τουλάχιστον στο λογαριασμό Νο 5041-006257-514 που τηρεί η Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός Α.Ο. για τουλάχιστον 9.260 μετοχές. Σύμφωνα με τα παραπάνω από το συνολικό ποσό των 15.229.539,00 ευρώ το ποσό των 9.400.950,00 ευρώ θα αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο και η διαφορά των 5.828.589,00 ευρώ θα αχθεί σε αποθεματικό υπέρ το άρτιον.

2. Τροποποίηση του άρθρου 7 του καταστατικού και εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την απόφαση των επιμέρους θεμάτων.

Οι κ.κ. μέτοχοι που επιθυμούν να μετάσχουν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 17.05.2011 οφείλουν να καταθέσουν τις μετοχές τους στο Ταμείο της Εταιρίας ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε οποιαδήποτε Τράπεζα στην Ελλάδα και να υποβάλλουν τα αποδεικτικά έγγραφα κατάθεσης καθώς και τα τυχόν έγγραφα νομιμοποίησης αντιπροσώπων στα γραφεία της Εταιρίας πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία σύγκλησης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης».