Ιδιωτικά κανάλια εναντίον ΕΡΤ

Εναντίον της ΕΡΤ στρέφονται οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί σχετικά με την απόφαση της δημόσιας τηλεόρασης να εκπέμψει από σήμερα (Τετάρτη 27 Απριλίου) πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) η απόφαση της ΕΡΤ προκαλεί την αντίθεση του συνόλου των ιδιωτικών καναλιών.

Η Ένωση καταγγέλλει το γεγονός ότι η ΕΡΤ «εξακολουθεί, παρά τις επανειλημμένες προφορικές και έγγραφες διαμαρτυρίες της ΕΙΤΗΣΕΕ στην πολιτεία, να εκπέμπει παράνομα και αυθαίρετα 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς στο τηλεοπτικό φάσμα που προορίζεται για την μετάβαση καθώς και να εκπέμπει αναλογικά τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 από το κέντρο εκπομπής «Πλάκα» στην Αλεξανδρούπολη, 6 μήνες μετά την ψηφιακή μετάβαση στο συγκεκριμένο κέντρο».

Τα ιδιωτικά κανάλια στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν πλέον σαφή απόδειξη ότι η ΕΡΤ Α.Ε.: α) αντιμετωπίζει τη νομιμότητα και τους ανταγωνιστές της ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς με την νοοτροπία του πάλαι ποτέ κρατικού μονοπωλίου, καταστρατηγώντας τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα του νόμου που αφορά στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τη διαδικασία αδειοδότησής τους και β) δεν συμμορφώνεται στις υποχρεώσεις του Παρόχου δικτύου που απορρέουν από το νόμο και τις προβλέψεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα».

«Αναφορικά δε με την διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης εξακολουθεί να την αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα, υπεροψία, αυτιστικό εγωκεντρισμό και παντελή έλλειψη υπευθυνότητας απέναντι στον Έλληνα τηλεθεατή, ακυρώνοντας στην πράξη την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τη δημιουργία επιτροπής συντονισμού της ψηφιακής μετάβασης, στην οποία και συμμετέχει».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «η εκπομπή προγράμματος High Definition για ελεύθερη λήψη απαιτεί έκδοση προδιαγραφών που πρέπει να εκδοθούν παράλληλα με τις προδιαγραφές αμφίδρομων, αλλά και κρυπτογραφημένων υπηρεσιών, όπως έχει γίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν εκφράζουν τη συνολική προσέγγιση της πολιτείας απέναντι στην τηλεοπτική αγορά και την Ψηφιακή Μετάβαση και περιμένουμε την άμεση παρέμβασή της ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα που θα μας επιτρέψει να εξακολουθήσουμε την πορεία στην Ψηφιακή Μετάβαση, μια πορεία που έχουμε υποστηρίξει με μεγάλη υπευθυνότητα απέναντι στον τηλεθεατή μέχρι σήμερα με μεγάλο κόστος, σε μια περίοδο που συνολικά η τηλεοπτική βιομηχανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της» καταλήγει η ανακοίνωση.


Η απάντηση της ΕΡΤ

Από την πλευρά της η ΕΡΤ με ανακοίνωσή της τονίζει :

«Η ΕΡΤ, όπως επανειλημμένα έχει καταστήσει γνωστό, δεν καταστρατηγεί κανένα νομικό πλαίσιο της Πολιτείας για τη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς. Τουναντίον, είναι απολύτως σύννομη και εφαρμόζει κατά γράμμα την κείμενη νομοθεσία. Τα αρμόδια δικαστήρια θα μπορούσαν να κρίνουν τη νομιμότητα και τη βασιμότητα όσων υποστηρίζει η Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Σ.Ε., αν βεβαίως προσέφευγε σε αυτά και δεν επέλεγε να καταφύγει σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

Η Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε. παραποιεί, ως μη όφειλε, τις ανακοινώσεις της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ αναφέρθηκε μόνο στην εκπομπή συγκεκριμένων πιλοτικών προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας, τα οποία μάλιστα προσδιόρισε.

Ας σημειωθεί ότι η πιλοτική αυτή μετάδοση γεγονότων μείζονος ενδιαφέροντος, γίνεται χωρίς το παραμικρό κόστος για την ΕΡΤ, πράγμα που τεχνηέντως αποκρύπτεται από την πολυσέλιδη ανακοίνωση της Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Σ.Ε.

Από την κείμενη νομοθεσία δεν προκύπτει πως η ΕΡΤ επιβάλλεται να διακόψει την αναλογική μετάδοση στα σημεία που αρχίζει η ψηφιακή εκπομπή, πέραν αυτών που ρητά ορίζει ο νόμος. Στα υπόλοιπα σημεία, εναπόκειται στην ΕΡΤ να αποφασίσει, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το χρόνο διακοπής της αναλογικής μετάδοσης.

Έκπληξη προκαλεί εξάλλου, σε ειδικούς και μη, η αναφορά σε προδιαγραφές υψηλής ευκρίνειας για ελεύθερη λήψη, που αν δεν προσδιοριστούν, θα κινδυνεύσουν δήθεν οι τηλεθεατές «να μην είναι σε θέση να δουν τις συγκεκριμένες εκπομπές και να δημιουργηθεί χάος».

Αυτονόητο είναι πως η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ εργάζεται για το καλό και μόνον της Δημόσιας Τηλεόρασης και θα προστατεύει πάντα τα νόμιμα δικαιώματά της. Δεν παρέχει δωρεάν διαφήμιση σε οιονδήποτε, πολλώ μάλλον στην ιδιωτική δορυφορική πλατφόρμα, όπως ισχυρίζεται η ανακοίνωση της Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Σ.Ε., που, ας σημειωθεί, ότι με τις εκπομπές της ΕΡΤ σε HD:

ακυρώνεται το συγκριτικό διαφημιστικό της πλεονέκτημα πως «μόνο αυτή εκπέμπει ΗD στην χώρα» και

δεν χρησιμοποιείται ο ίδιος δέκτης, δεδομένου πως για τη λήψη δορυφορικού συνδρομητικού σήματος απαιτείται δορυφορικός δέκτης με δυνατότητα αποκρυπτογράφησης, ενώ στην περίπτωση της μετάδοσης που επιχειρεί η ΕΡΤ απαιτείται μόνο ένας απλός δέκτης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk