Ενεργότερο ρόλο στις επιχειρήσεις στη Λιβύη αποφάσισε να έχει η Ιταλία, καθώς θα επιτραπεί στην πολεμική της αεροπορία να βομβαρδίζει επιλεγμένους στόχους στο λιβυκό έδαφος προκειμένου να προστατέψει τους αμάχους.

Δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρει ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική συνομιλία τους για την απόφαση της κυβέρνησης και τονίζει πως θα τηλεφωνήσει και σε άλλους ευρωπαίους ηγέτες για να τους το πει προσωπικά.

Η δήλωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να «αυξήσει την επιχειρησιακή ευελιξία των αεροσκαφών της με ενέργειες που θα σημαδεύουν συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της Λιβύης με σκοπό την προστασία του άμαχου πληθυσμού».

Η Ρώμη, η πολεμική αεροπορία της οποίας έχει εμπλακεί κυρίως στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και στο εμπάργκο όπλων, μετέβαλε τη θέση της έπειτα από ένα αίτημα των εταίρων της στο ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτόν το μήνα να εμπλακεί περισσότερο.

Ο Μπερλουσκόνι, που κάποτε θεωρούσε τον Μουάμαρ Καντάφι της Λιβύης στενό φίλο, είπε πως θα ενημερώσει το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και το ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν σύντομα και πως θα συζητήσει την απόφαση με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που επισκέπτεται σήμερα, Τρίτη, την Ιταλία.

Νέες εκρήξεις στην Τρίπολη

Πέντε ισχυρές εκρήξεις ταρακούνησαν το ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ οι μάχες συνεχίζονται αδιάκοπα στην πόλη Μιζουράτα μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.

«Ακούσαμε τρεις ισχυρές εκρήξεις και είδαμε φλόγες και καπνό να βγαίνουν από μια τοποθεσία όχι μακριά από εμάς» δήλωσε κάτοικος της συνοικίας Άιν Ζάρα, στην ανατολική Τρίπολη.

Άλλες δύο εκρήξεις συγκλόνισαν την ίδια συνοικία λίγο αργότερα, δήλωσε ένας άλλος μάρτυρας.

Η πρωτεύουσα της Λιβύης είναι από την Παρασκευή ο στόχος εντατικών επιδρομών του ΝΑΤΟ.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, το γραφείο του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι καταστράφηκε ολοσχερώς από αεροπορικό πλήγμα του ΝΑΤΟ, ενώ ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη, οι πιο ισχυρές που έχουν πλήξει μέχρι τώρα την πρωτεύουσα.

Τρεις υπάλληλοι σκοτώθηκαν και άλλοι 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι 15 σοβαρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, Μούσα Ιμπραήμ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μπροστά από το κατεστραμμένο κτίριο.

Αντίθετα, ο συνταγματάρχης Καντάφι «είναι καλά, η υγεία του είναι καλή και το ηθικό του υψηλό», δήλωσε ο Ιμπραήμ. Βρίσκεται σε «ασφαλές μέρος και διευθύνει τη μάχη».

Στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας εξαπέλυσε στοχευμένο πλήγμα στο κέντρο της Τρίπολης εναντίον ενός κέντρου επικοινωνιών που χρησιμοποιείτο για το συντονισμό επιθέσεων εναντίον των αμάχων.