Σφοδρές μάχες στη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης μεταξύ των εξεγερμένων και των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι για τον έλεγχο του λιμανιού της πολιορκημένης πόλης. Το καθεστώς βομβάρδισε το πρωί της Τρίτης το λιμάνι με τους κατοίκους της Μιζουράτα να δηλώνουν σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ότι ζουν σκηνές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έξι εβδομάδες συμπληρώνουν οι επιχειρήσεις στη Λιβύη και μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται να προειδοποιήσει τη Δύση ότι ουδείς έχει την εντολή να σκοτώσει τον Μουαμάρ Καντάφι.

Η Λιβύη από την πλευρά της καλεί τη Ρωσία να ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως μεταδίδει το λιβυκό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Jana.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δηλώνει ότι επίσημη αντιπροσωπεία της λιβυκής κυβέρνησης βρίσκεται στη Βενεζουέλα για διαβουλεύσεις για «τους πιθανούς ειρηνικούς τρόπους ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος».

Ο Τσάβες, στενός σύμμαχος του Μουαμάρ Καντάφι, έχει προσφερθεί να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στους εξεγερμένους αντικαθεστωτικούς και την κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Στο έλεος του Καντάφι η Μιζουράτα

Έπειτα από την αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από τη Μιζουράτα το Σαββατοκύριακο υπό την πίεση των ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών επιδρομών, το καθεστώς επανήλθε βομβαρδίζοντας τo λιμάνι της πόλης που μετρά ήδη περισσότερους από 1.000 νεκρούς. Η Μιζουράτα είναι η μόνη πόλη της δυτικής Λιβύης που βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών.

«Ήταν τρομερό, σαν σκηνή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Associated Press κάτοικος της Μιζουράτα που βρισκόταν στο λιμάνι συνοδεύοντας τη μητέρα του, η οποία ευελπιστούσε να εγκαταλείψει την πόλη που βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο έλεος των κυβερνητικών δυνάμεων.

Εκατοντάδες κάτοικοι και πολλοί μετανάστες από την Αφρική περίμεναν στο λιμάνι τον κατάπλου του Red Star 1, αλβανικό πλοίο που έχει ναυλωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Όλοι προσπάθησαν πανικόβλητοι να κρυφτούν όταν άρχισαν να πέφτουν οι πύραυλοι του καθεστώτος, κρύβονταν σε αυτοκίνητα και κιβώτια. Κάποιοι έτρεχαν να σωθούν μακριά από το λιμάνι.

Λίγες ώρες αργότερα ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις για τον έλεγχο του λιμανιού μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι. Εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Οι επιχειρήσεις στη Λιβύη βρίσκονται πλέον στην έκτη εβδομάδα, ωστόσο υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι θα υπάρξει μία στρατιωτική στροφή που θα οδηγήσει στη σύντομη λήξη του πολέμου. Ούτε και διαφαίνονται σημαντικά «ρήγματα» στους κόλπους της κυβέρνησης του Μουαμάρ Καντάφι, ώστε να επισπευστεί μία πολιτική λύση.

Μπροστά στο αδιέξοδο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε εκ νέου τη συμμαχία κρατών που επιβάλλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, τονίζοντας με έμφαση ότι δεν έχει καμία εντολή-εξουσιοδότηση να σκοτώσει τον Μουαμάρ Καντάφι.

«Είχαν πει ότι δεν θέλουν να σκοτώσουν τον Καντάφι. Τώρα, κάποιοι αξιωματούχοι λένε, ‘ναι, προσπαθούμε να σκοτώσουμε τον Καντάφι’» δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δανία. «Ποιος το επέτρεψε αυτό, έγινε κάποια δίκη; Ποιος ‘πήρε’ το δικαίωμα να εκτελέσει αυτόν τον άνθρωπο;» δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Η Λιβύη από την πλευρά της καλεί τη Ρωσία να συγκαλέσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ, η επόμενη σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5η Μαΐου στη Ρώμη, όπως δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

* Στις ΝΑΤΟϊκές επιδρομές στη Λιβύη συμμετέχει πλέον ενεργά και η Ιταλία. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποφάσισε να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στις επιχειρήσεις και θα επιτραπεί στην Πολεμική Αεροπορία να βομβαρδίζει επιλεγμένους στόχους στο λιβυκό έδαφος προκειμένου να προστατέψει τους αμάχους.