Την περασμένη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός επανέφερε ξαφνικά στην επικαιρότητα ένα ζήτημα το οποίο ως τότε η κυβέρνηση δήλωνε διά των αρμοδίων υπουργών της ότι δεν συζητεί. «Πρέπει να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή στις ανομίες του παρελθόντος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γ.Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, αναφέροντας ως χαρακτηριστική περίπτωση την αυθαίρετη δόμηση που έχει λάβει χαρακτηριστικά επιδημίας στη χώρα. Από την ημέρα που το είπε μια ενδοκυβερνητική σύρραξη έχει ξεσπάσει στην κυβέρνηση. Η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη υπενθυμίζει ότι η ίδια διαφωνεί με τέτοιου είδους ρυθμίσεις και βεβαιώνει ότι δεν επεξεργάζεται τέτοια διάταξη. Προσθέτει μάλιστα ότι, ακόμη και αν η ίδια δεν ήταν αντίθετη, δεν θα μπορούσε να την περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μείωση του προστίμου προβλέπει η νέα ρύθμιση

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του «Βήματος» αλλά και με κορυφαίες κυβερνητικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα τεκταινόμενα, τη φορά αυτή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει βρει έναν τρόπο για να προχωρήσει στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων χωρίς να χρειαστεί να περάσει νέος νόμος από τη Βουλή και χωρίς να ακολουθηθεί το μοντέλο της «τακτοποίησης» που εφαρμόστηκε για τους ημιυπαίθριους και τα κλειστά γκαράζ. Το σχέδιο που έχει συζητηθεί στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει απλώς τη μείωση των προστίμων για την ανέγερση και τη διατήρηση των αυθαιρέτων, όπως προβλέπεται στον νόμο 1337 του 1983 που θέσπισε ο Αντώνης Τρίτσης και στον νόμο 1512 του 1985.

Τα πρόστιμα αυτά είναι τόσο υψηλά που ως σήμερα κανένας κάτοχος αυθαιρέτου δεν τα καταβάλλει αλλά ούτε και οι πολεοδομίες πλέον τα βεβαιώνουν. Τα μόνα πρόστιμα που εισπράττονται είναι για αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί και δηλωθεί πριν από το 2003, αφού για τα μεταγενέστερα ο κάτοχος καλείται να πληρώσει κάθε χρόνο ποσό σχεδόν ίσο με το κόστος κατασκευής του κτίσματος. Για αυτά τα αυθαίρετα τα πρόστιμα φτάνουν ως και το 100% της τιμής ζώνης επί των τετραγωνικών ως πρόστιμο ανέγερσης και το 50% ως πρόστιμο διατήρησης.

Το κυβερνητικό σχέδιο λοιπόν προβλέπει κατάργηση ή πολύ μεγάλη μείωση του προστίμου ανέγερσης αυθαιρέτου και ένα μικρό ποσό που θα πληρώνει κάθε χρόνο ο ιδιοκτήτης ως τέλος διατήρησης του αυθαιρέτου. Από τη ρύθμιση θα προβλέπεται ρητώς ότι εξαιρούνται τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί σε δασικές εκτάσεις και σε αιγιαλό. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου μάλιστα υποστηρίζουν ότι το πρόστιμο για την ανέγερση αυθαιρέτου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20% της αντικειμενικής του αξίας και ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να καταβληθεί σε πολλές δόσεις για να μην υπάρξει αδυναμία πληρωμής ακόμη και στα χαμηλά στρώματα. Επίσης έχει κατατεθεί η πρόταση το πρόστιμο ανέγερσης να είναι κλιμακωτό, ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα του πολίτη που παρανόμησε, ενώ υπάρχουν σκέψεις για πλήρη κατάργηση του τέλους διατήρησης.

Μια διάταξη αυτής της μορφής εκτιμάται ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα συνταγματικότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση αλλά για εφαρμογή εκείνης που ισχύει τα τελευταία 28 χρόνια με μια απλή μείωση των συντελεστών στα πρόστιμα. Επίσης εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, εφόσον τα πρόστιμα είναι λογικά, τότε η προσέλευση των πολιτών στα δημόσια ταμεία θα είναι μεγάλη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ