Σε μια συμβολική κίνησή του ώστε να συγκινήσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ ξεκίνησε και τελείωσε την προ δεκαημέρου περιοδεία του στη Θράκη με επισκέψεις σε τοπικούς μητροπολίτες. Πολλοί θυμήθηκαν ότι σε κάθε προεκλογική περιοδεία του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής επισκεπτόταν τον τοπικό μητροπολίτη του οποίου φιλούσε τη δεξιά χείρα.

Το «κόμμα της Εκκλησίας»

Η απόφαση αυτή ήταν το αποκορύφωμα μιας πολιτικής κίνησης που έδειχνε τη σχέση Εκκλησίας και ΝΔ. Εξάλλου, στο «κόμμα της Εκκλησίας» έχει πολλά μέλη, ενώ σημαντική θέση σε αυτό κατέχουν αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που «συμμαχούν» ευθέως με τους εκκλησιαστικούς ηγέτες και έχουν σχέση με θρησκευτικές οργανώσεις.

Ο κ. Σαμαράς με τις κινήσεις του αυτές επιχειρεί να στείλει μήνυμα προς την Ιεραρχία ότι είναι ένας πολιτικός που πιστεύει στην Ορθοδοξία και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία επιδιώκοντας να ενισχύσει το δεξιό προφίλ του. Μάλιστα οι κινήσεις του αυτές προβάλλονται έντονα από εκκλησιαστικά sites και γίνεται ειδική μνεία. Ο πρόεδρος της ΝΔ στην περιοδεία του στη Θράκη ξεκίνησε με επίσκεψη στον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, ο οποίος τον κέρασε και γλυκό περγαμόντο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιεράρχης τού έθεσε υπόψη το θέμα της Λίμνης Βιστωνίδας και τις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπαιδίου.

Στη συνέχεια συναντήθηκε στο μέσον της περιοδείας του με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνό, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος ιεράρχης στην Εκκλησία της Ελλάδος. Οι επισκέψεις αυτές έτυχαν ιδιαίτερης προβολής στην ευρύτερη περιοχή στην προσπάθεια της ΝΔ να ενισχυθεί το προφίλ του προέδρου του κόμματος.

Η δημόσια στήριξη Ανθιμου

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμο (διάδοχο του νυν Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου ), όπου υπήρξαν αμοιβαίες δημόσιες φιλοφρονήσεις και στην οποία δόθηκε ιδιαίτερη σημασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ανθιμος έκανε και δήλωση σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό έχοντας δίπλα του τον στενό σύμβουλο του κ. Σαμαρά, τον κ. Δ. Σταμάτη (πρώην περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης). Ο κ. Ανθιμος εξήρε τον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας δημοσίως ότι ο κ. Σαμαράς γνωρίζει περισσότερα. «Κατάλαβα ότι έχει και λύσεις» ανέφε ρε, προκαλώντας αίσθηση και ποικίλες ερμηνείες για το θετικό του σχόλιο.

Η ανταπόδοση του κ. Σταμάτη ήταν άμεση αφού μίλησε θετικά για τον κ. Ανθιμο λέγοντας ότι χρειάζονται ιεράρχες του αναστήματός του. «Είναι το βαρύ πυροβολικό της περιοχής» τόνισε με έμφαση ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά δίνοντας λαβή για ποικίλες ερμηνείες.

Ο απεσταλμένος από τη Μόσχα

Πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία της ΝΔ βρέθηκε ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ Παπανικολάου, ο οποίος γνωρίζεται χρόνια με τον κ. Σαμαρά. Ο 36χρονος πρωτοσύγκελλος και στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου διετέλεσε και καθηγητής Θρησκευτικών στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου πρόεδρος είναι ο κ. Αλ.Σαμαράς, αδελφός του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Γαβριήλ έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με στελέχη του ΠαΣοΚ, με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και με άλλους καθοριστικούς παράγοντες της νέας κυβέρνησης για την Εκκλησία, όπως η υπουργός κυρία Αννα Διαμαντοπούλου . Για όσους δεν γνωρίζουν, ανάμεσα στους μαθητές του πρωτοσύγκελλου βρισκόταν τόσο η κόρη του κ. Σαμαρά Λένα όσο και η κόρη του Πρωθυπουργού Μαργαρίτα.

Στην επιχείρηση ενίσχυσης του θρησκευτικού προφίλ του κ. Σαμαρά εντάσσεται και η προ ημερών συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα . Η ενέργεια αυτή συζητήθηκε ιδιαίτερα, καθώς πρόκειται για το «σιδηρό βραχίονα», όπως λένε, της εξωτερικής πολιτικής του Πατριαρχείου Μόσχας. Και πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν ότι ενάμισι έτος στην ηγεσία της ΝΔ ο κ. Σαμαράς δεν έχει ακόμα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Αντίθετα, η ηγετική ομάδα της Ρηγίλλης έδωσε μεγάλη σημασία στη συγκεκριμένη συνάντηση, αν και ήταν άτυπη. Και αυτό διότι ο κ. Ιλαρίων είναι πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλου.

Πασχαλινές κόντρες

Για να ικανοποιήσει τους πολίτες με θρησκευτικές ευαισθησίες και ειδικά την Εκκλησία, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης εξαπέλυσε μύδρους κατά του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, κατηγορώντας τον ότι στον δημοτικό ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 πήραν εντολή να μη μεταδοθεί καμία λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας, ούτε και της Ανάστασης, ενώ στελέχη υποστηρίζουν ότι ζητήθηκε επίσης να μην εύχονται «Χριστός Ανέστη» αλλά μόνο «Χρόνια Πολλά», για να μην προσβληθούν οι μουσουλμάνοι που διαβιούν στην Αθήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ