Αποτέλεσε εξαγγελία πολλών υπουργών Ανάπτυξης όλα τα προηγούμενα έτη. Η πρώτη σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή συγκροτήθηκε το θέρος του 2003, ενώ στο σχέδιο ενεπλάκησαν τόσο το Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και σύμβουλοι επιχειρήσεων. Η δημιουργία όμως του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) παρέμενε δυστυχώς στα συρτάρια, παρ΄ όλες τις σχετικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τελικώς χρειάστηκε να φθάσουμε στην 4η Απριλίου 2011 για να πιάσει δουλειά το ΓΕΜΗ, όπου ήδη 305 επιχειρήσεις έχουν κάνει έναρξη, οι περισσότερες εκ των οποίων ατομικές, ενώ 49 «τυχεροί» ίδρυσαν εταιρείες μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης (ΥΜΣ) του ΓΕΜΗ, δηλαδή του λεγόμενου Οne Stop Shop.

«Το Βήμα» εντόπισε τον πρώτο επιχειρηματία που δεν χρειάστηκε να τρέξει από υπηρεσία σε υπηρεσία για να κάνει τη δουλειά του αλλά, αντίθετα, άφησε το Επιμελητήριο να χειριστεί την υπόθεση και πέτυχε την ίδρυση της εταιρείας του μέσα σε μόλις μιάμιση ημέρα. Ο 25χρονος επιχειρηματίας κ. Αλ. Συμεωνίδης είναι ο πρώτος στη μεταπολιτευτική ιστορία που ίδρυσε επιχείρηση μέσα σε 36 ώρες! «Κάναμε τη διαδικασία μαζί με τον πατέρα μου και διήρκεσε συνολικά μιάμιση μέρα. Αυτό είναι, κατά τη γνώμημου, μια μεγάλη πρόοδος. Ενας φίλος μου, ο οποίος διαθέτει ξυλουργείο,χρειάστηκε πάνω από έναν μήνα για να ανοίξει την εταιρεία του» σημειώνει ο κ. Συμεωνίδης.

Ο νέος επιχειρηματίας υπογραμμίζει την ικανοποίησή του από τη χρήση της ΥΜΣ καθώς γλίτωσε από ταλαιπωρία, όπως το τρέξιμο από υπηρεσία σε υπηρεσία και η συγκέντρωση εγγράφων. «Πιστεύω ότι διευκολύνει πολύ τα πράγματα τόσο σε κόστος όσο και σε χρόνο καθώς γλιτώνεις έξοδα και ταλαιπωρία και σίγουρα βοηθάει στην επιχειρηματικότητα» σχολιάζει.

Την Υπηρεσία Μιας Στάσης (ΥΜΣ) την ανακάλυψε τυχαία ο πατέρας του, όταν μετέβη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών προκειμένου να κάνει την έναρξη της επιχείρησης. «Εκεί με ενημέρωσαν ότι θα ξεκινήσει αυτό το νέο σύστημα. Μου είπαν “έλα τη Δευτέρα που αρχίζει”. Μάζεψα τα χαρτιά που χρειάζονταν και τελικά πήρε μόλις μιάμιση ημέρα» συμπληρώνει ο πατέρας του επιχειρηματία κ. Π. Συμεωνίδης. Το μηχανουργείο της οικογενείας Συμεωνίδη κατασκευάζει καλούπια και πλαστικά και αυτές τις ημέρες μεταφέρεται από το Μοσχάτο όπου βρίσκεται στη Λυκόβρυση.

«Είναι σκληρή έξω η αγορά εργασίας»

Ο κ. Συμεωνίδης εργαζόταν για πολύ καιρό στο οικογενειακό μηχανουργείο, λόγω της κρίσης όμως αναγκάστηκε να βρει δουλειά αλλού και να δει από κοντά τις δυσκολίες. Σήμερα δηλώνει αποφασισμένος να πάρει τα ηνία και να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση. «Η επιχειρηματικότητα είναι δύσκολο πράγμα, ειδικά αν είσαι νέος. Παράλληλαη αγορά εργασίας εκεί έξω έχει γίνει πολύ σκληρή για τους νέους. Γιατί, κακά τα ψέματα, η γενιά των 500 και των 700 ευρώ αποτελεί πραγματικότητα» εξηγεί ο 25χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος ολοκληρώνει παράλληλα και τις σπουδές του στη Μηχανολογία στο ΤΕΙ Κοζάνης.

Το μηχανουργείο της οικογένειας απευθύνεται πλέον, όπως λέει, σε ένα πιο μικρό κομμάτι της αγοράς, καθώς η αυτοματοποίηση της παραγωγής και η κρίση έχουν δυσχεράνει τα πράγματα. «Μας έχουν στριμώξει οι Ασιάτες και οι Τούρκοι, οι οποίοι “χτυπάνε” τις τιμές διότι έχουν χαμηλά εργατικά. Επίσης, πολλοί δικοί μας φεύγουν εκτός και ανοίγουν μονάδες στη Βουλγαρία και αλλού» εξηγεί.

Η επιχείρηση στις «καλές ημέρες», δηλαδή πριν από 15 χρόνια, διέθετε γύρω στα 10-15 άτομα προσωπικό. «Τώρα μείναμε δύο, εγώ και ο πατέρας μου» λέει ο κ. Συμεωνίδης, ο οποίος, βέβαια, τονίζει ότι «στόχος είναι το καλύτερο». «Θέλουμε να επεκτείνουμε την επιχείρηση, να προσλάβουμε προσωπικό και να βελτιώσουμε τη ζωή μας» καταλήγει.

e-ταυτότητα για λιγότερη γραφειοκρατία

Η ηλεκτρονική ταυτότητα που θα αποκτήσουν πλέον όλες οι επιχειρήσεις αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την προϋπόθεση για τη δημιουργία του μηχανισμού σύστασης ατομικών επιχειρήσεων σε μία ημέρα.

Οπως έχει εξηγήσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, μέσα από τη ηλεκτρονική διασύνδεση της Υπηρεσίας Μιας Στάσης με το ΓΕΜΗ όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν για πρώτη φορά έναν μοναδικό αριθμό μητρώου- τον αριθμό ΓΕΜΗ-, που θα αποτελεί την ταυτότητά τους και θα τις ακολουθεί σε όλον τον κύκλο ζωής τους. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο γίνεται δυνατή, χάρη στη μετάπτωση στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του ΓΕΜΗ όλων των στοιχείων που διαθέτει κάθε Επιμελητήριο για τα μέλη του, η λειτουργία ενός ενιαίου μητρώου για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα η εκκαθάριση του μητρώου κάθε Επιμελητηρίου από ανενεργά μέλη.

Καθημερινά κερδίζει έδαφος στον επιχειρηματικό κόσμο το σύστημα της Υπηρεσίας Μιας Στάσης στην ίδρυση επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι το νέο σύστημα, το οποίο παρακάμπτει την υπάρχουσα γραφειοκρατική δομή της Δημόσιας Διοίκησης, αξιοποιείται όλο και περισσότερο. Οπως επισημαίνεται σχετικά, το δίκτυο των σημείων επαφής για τις επιχειρήσεις αποτελείται από 59 εμπορικά επιμελητήρια, 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία και στην επόμενη φάση πρόκειται να ενταχθούν σε αυτό και 52 επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), όπου θα διεκπεραιώνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να αποκτήσουν οι εμπορικές εταιρείες νομική προσωπικότητα και οικονομική δραστηριότητα.

Ορισμένα στοιχεία είναι απολυτώς ενδεικτικά των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Υπηρεσία Μιας Στάσης- για την ίδρυση μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται σε ένα μόνο σημείο αντί για οκτώ, χρειάζεται μία και μοναδική διαδικασία αντί για 11, ενώ η εταιρεία δημιουργείται σε μία ημέρα αντί για 38. Και προφανώς οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να έχουν εκκρεμότητες με το Δημόσιο, θα πρέπει να έχουν δηλαδή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Στην τρέχουσα φάση- θα ακολουθήσουν και άλλες, πιο αναβαθμισμένες- η Υπηρεσία Μιας Στάσης αφορά την ίδρυση Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΕ) και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), οι οποίες απευθύνονται στους συμβολαιογράφους, καθώς και Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων Εταιρειών, οι οποίες μπορούν να απευθύνονται κατευθείαν στα Επιμελητήρια και στα ΚΕΠ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ