Ο κ. Αγγ. Παπαδημητρίου ερωτά: «Είμαι δικηγόρος,δηλαδή ελεύθερος επαγγελματίας,ενώ η σύζυγός μου μισθωτή. Ο νόμος ορίζει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν να αποστέλλουν τις δηλώσεις τους μόνον ηλεκτρονικώς μέσω Τaxisnet,ενώ οι μισθωτοί και ταχυδρομικώς. Μιας και στην οικογένειά μας πληρούνται και οι δύο όροι, μπορούμε να την αποστείλουμε και ταχυδρομικώς, ή πρέπει οπωσδήποτε μέσω Τaxis;». Απάντηση:
Η δήλωση θα υποβληθεί ηλεκτρονικώς στις προθεσμίες που ισχύουν για τους μισθωτούς.
Ο κ. Κ. Γρόπαλης ερωτά: «Είμαι συνταξιούχος γήρατος ΟΓΑ με σύζυγο συνταξιούχο αναπηρίας ΟΓΑ.Είμαι αποκλειστικός ιδιοκτήτης πρώτον, μονοκατοικίας εμβαδού 150 τ.μ.με βοηθητικό χώρο (αποθήκη) εμβαδού 30 τ.μ. που αποτελούν τη μοναδική κύρια κατοικία μου και δεύτερον,ετέρου αυτοτελούς ισογείου κτίσματος (αγροτική αποθήκη σύμφωνα με την ΟΑ) εμβαδού 170 τ.μ.,αμφότερα κτισμένα σε ενιαίο οικόπεδο εμβαδού 2.692 τ.μ.που βρίσκεται σε κοινότητα του Νομού Πέλλης με πληθυσμό κάτω των 2.500 κατοίκων,όπου και κατοικώ. Για την απόκτηση του οικοπέδου και της μονοκατοικίας από κληρονομιά δεν ζήτησα, ούτε έλαβα απαλλαγή φόρου. Δεν έχουμε ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός μου άλλα αστικά κτίσματα ή οικόπεδα στην ιδιοκτησία μας, ούτε είχαμε κατά το παρελθόν. Αν προβώ σε αγορά από τρίτο πρόσωπο (μη συγγενικό) διαμερίσματος κατοικίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης: 1.Θα καταβάλω φόρο μεταβίβασης ή θα τύχω απαλλαγής φόρου (πρώτη κατοικία) και μέχρι ποιου ποσού; 2.Η δαπάνη αγοράς του διαμερίσματος και όλα τα λοιπά έξοδα (συμ/φου, δικηγόρου,υποθ/κείου κ.λπ.) υπόκεινται στο “πόθεν έσχες”; 3. Τι θα αλλάξει όσον αφορά την απαλλαγή από τον φόρο ή το “πόθεν έσχες” αν η αγορά γίνει στο όνομα μόνον της συζύγου μου ή στο όνομα αμφοτέρων; 4. Θα υπάρχει υποχρέωση κατοίκησής μας στο διαμέρισμα αν τύχουμε απαλλαγής από τον φόρο ως πρώτη κατοικία και εξαιρεθεί η δαπάνη αγοράς του από το “πόθεν έσχες” ή μπορεί να ενοικιαστεί αμέσως σε τρίτο πρόσωποκαι 5. Ποιες είναι οι διατάξεις νόμων που προβλέπουν σχετικά για τα παραπάνω θέματα;». Απάντηση: 1. Εφόσον η κατοικία που έχετε βρίσκεται σε δημοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους, έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε πρώτη κατοικία με απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης. Η απαλλαγή από τον φόρο για τον έγγαμο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας της αγοραζόμενης πρώτης κατοικίας. Αν η σύζυγος έχει αναπηρία πάνω από 67% και η αναπηρία αυτή έχει αναγνωριστεί με γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής της οικείας νομαρχίας και η κατοικία αγορασθεί από τη σύζυγο, η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης ισχύει για αντικειμενική αξία της αγοραζόμενης κατοικίας 275.00 ευρώ.
2. Δεν υπάγεται στο «πόθεν έσχες» η αγορά πρώτης κατοικίας ως 120 τ.μ. και η αξία της δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Αν η αξία της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει το ποσό αυτό, ή η επιφάνειά της τα 120 τ.μ., στο «πόθεν έσχες» θα υπαχθεί η επιπλέον των 200.000 ευρώ δαπάνη αγοράς, ή η δαπάνη που αντιστοιχεί στην επιφάνεια των πάνω από τα 120 τ.μ. Αν συντρέχουν και οι δύο αυτές προϋποθέσεις, λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο κατά περίπτωση ποσό μεταξύ της δαπάνης των πάνω από 200.000 ευρώ και της δαπάνης αγοράς που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από 120 τ.μ.
3. Η αγορά της πρώτης κατοικίας μπορεί να γίνει από κοινού από τους δύο συζύγους. Αν η σύζυγος έχει αναπηρία πάνω από 67% συμφέρει η αγορά της πρώτης κατοικίας να γίνει από τη σύζυγο.
4. Δεν υπάρχει υποχρέωση να κατοικηθεί η πρώτη κατοικία από τον αγοραστή της. 5. Η απαλλαγή από τον φόρο για την αγορά της πρώτης κατοικίας διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1078/1980 όπως ισχύει, ενώ η εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 3899/2010.
Ο κ. Βασίλης Δελαθρέτας ερωτά: «Στον κωδικό 029 του νέου Ε1 καλούμεθα να δηλώσουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο αν έχουμε περιουσία στο εξωτερικό, (ακίνητα,καταθέσεις κ.λπ.).Σε ποιον χρόνο αναφέρεται η δήλωση; α) Αν είχαμε καταθέσεις στο εξωτερικό όλο το 2010 (1.1.2010 ως 31.12.2010); β) Αν είχαμε την 1.1.2011 (όπως π.χ. στο Ε9); γ) Αν έχουμε την ημέρα καταθέσεως της φορολογικής δηλώσεως, π.χ. Μάρτιος 2011;». Απάντηση:Το υπουργείο Οικονομικών στο φυλλάδιο οδηγιών για τη συμπλήρωση της δήλωσης φόρου εισοδήματος δεν αποσαφηνίζει τι ακριβώς θέλει. Αποψη της στήλης είναι ότι εφόσον η δήλωση φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 αφορά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία του 2010, θα πρέπει η σχετική ένδειξη να συμπληρωθεί με τις καταθέσεις που υπήρχαν στην αλλοδαπή κατά το έτος αυτό.
Ο κ. Δ. Κωστελλέτος ερωτά: «Στη συλλογή αποδείξεων για το έτος 2010 αναφέρεται ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη για συμβολαιογραφικά έξοδα όταν αυτή αφορά γονική παροχή. Μαζί με αυτήν όμως κατεβλήθησαν μεγάλα ποσά για Ταμεία Νομικών και αμοιβή υποθηκοφύλακα.Τι γίνεται με αυτά:εξαιρούνται ή συμπεριλαμβάνονται στις αποδείξεις;». Απάντηση:Αν η γονική παροχή αφορά χρηματικό ποσό, τα συμβολαιογραφικά έξοδα δεν συμπεριλαμβάνονται στο αφορολόγητο με αποδείξεις, και τούτο διότι η γονική παροχή χρημάτων αποτελεί τεκμήριο. Αν όμως η γονική παροχή αφορά ακίνητο ή κινητά πράγματα, τα συμβολαιογραφικά έξοδα καθώς και όλα τα λοιπά έξοδα λαμβάνονται, διότι η γονική παροχή ακινήτου δεν αποτελεί τεκμήριο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ