Καθώς, όπως λέγεται, ο πλούτος δημιουργεί πλούτο και καθώς τον τελευταίο χρόνο οι αγορές διεθνώς κινήθηκαν ανοδικά, οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου ευτύχησαν, σύμφωνα με σχετική έρευνα των Κnight Frank και Citi Ρrivate Βank, να δουν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 22% φθάνοντας τα 40 τρισ. δολ. Με τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές το ίδιο διάστημα να σημειώνουν τη χειρότερη απόδοση παγκοσμίως, οι έλληνες εκατομμυριούχοι αύξησαν όπως εκτιμάται την περιουσία τους κατά 5%-7%, ενώ όσοι είχαν μεγάλη έκθεση στην εγχώρια αγορά σημείωσαν και απώλειες.

Συνολικά οι εκατομμυριούχοι του πλανήτη εκτιμάται ότι ως ο τέλος του 2011 θα αυξηθούν εκ νέου κατά 4% φθάνοντας τα 15,8 εκατομμύρια ενώ σύμφωνα με την ίδια έρευνα η συνολική αξία της περιουσίας των εκατομμυριούχων στη Β. Αμερική σημείωσε το 2010 αύξηση 15% στα 13 τρισ. δολ., στην Ευρώπη κατά 20% στα 12 τρισ. δολ., στην Ασία και στην Ωκεανία κατά 35% στα 11 τρισ. δολ., στη Λατινική Αμερική κατά 25% στα 2 τρισ. δολ. και στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική κατά 5% στα 2 τρισ. δολ.

Οι εκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου ενώ από τη μία πλευρά δηλώνουν σε ποσοστό 64% ότι την ερχόμενη πενταετία θα αυξήσουν το φιλανθρωπικό τους έργο επενδύοντας παράλληλα και στην τέχνη, στα ακριβά κρασιά, στα ιδιωτικά αεροπλάνα και στα γιοτ, αναφέρουν στη σχετική έρευνα ότι καθώς η αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία έχει αυξηθεί, απόρροια κυρίως της ανόδου του πολιτικού ρίσκου, θα δώσουν έμφαση το 2011 στη διασπορά του επενδυτικού κινδύνου. Το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο για το έτος που διανύουμε αφορά όπως οι ίδιοι δήλωσαν κατά 19% μετοχές, 19% εμπορικά ακίνητα, 10% κατοικίες, 10% αγροτικά εμπορεύματα, 10% ξένο συνάλλαγμα, 5% εταιρικά ομόλογα, 5% κυβερνητικά ομόλογα, 3% χρυσό, 4% πετρέλαιο, 3% μέταλλα, 2% παράγωγα προϊόντα, 5% ρευστά διαθέσιμα και 3% συλλογές (τέχνη, γραμματόσημα, συλλεκτικά νομίσματα κτλ.). Πρώτο μέλημα των ελλήνων συναδέλφων τους πάντως για το 2011, σύμφωνα με στελέχη private banking τραπεζών, είναι η προστασία της περιουσίας τους, η αποφυγή του ρίσκου και το καλό σενάριο της επίτευξης μονοψήφιων αποδόσεων. Εάν ο κόσμος αποφύγει μια νέα μεγάλη κρίση το αμέσως επόμενο διάστημα, ο πλούτος των εκατομμυριούχων της Ασίας θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο της Ευρώπης. Στην Ασία βέβαια κυριαρχεί η Κίνα, στην οποία παρατηρήθηκε εκρηκτική άνοδος κατά 140% των δισεκατομμυριούχων, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αναρριχηθούν από την 35η θέση στον σχετικό κατάλογο το 2005 στη δεύτερη θέση σήμερα, ενώ όπως εκτιμάται μεσοπρόθεσμα θα ξεπεράσουν σε αριθμό τους συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ.

Τη λέσχη των δισεκατομμυριούχων πάντως οδηγούν με 396 άτομα οι προερχόμενοι από τις ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν οι κινέζοι συνάδελφοί τους (72), οι οποίοι μάλιστα εκτιμάται ότι έχουν πολύ μικρότερα ρίσκα να αντιμετωπίσουν δραστηριοποιούμενοι σε ένα σχετικά σταθερό περιβάλλον, σε σχέση π.χ. με τους συναδέλφους τους από τη Ρωσία που ακολουθούν (58), καθώς οι τελευταίοι θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων που επηρεάζουν κατά πολύ τα περιουσιακά τους στοιχεία. Στη λέσχη των… απλώς εκατομμυριούχων τώρα, οι περισσότεροι εντοπίζονται εύλογα στη μεγαλύτερη (ακόμη) οικονομία του κόσμου, αυτή των ΗΠΑ, οι οποίοι μάλιστα αυξήθηκαν σε 2.866.000 άτομα (από 2.519.000 το προηγούμενο έτος). «Εκρηξη» εκατομμυριούχων είχαμε πάντως στην Ιαπωνία με 1.650.000 (από 669.000) και στη Γερμανία με 862.000 (από 342.000), ενώ ακολουθούν οι Κινέζοι με 477.000 (από 343.000 άτομα) και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι βρετανοί συνάδελφοί τους με 448.000 άτομα (από 439.000).

Τα κέντρα και το κρασί

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο θα παραμείνουν τα κορυφαία παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα την ερχόμενη 10ετία, αλλά η σημασία αναδυόμενων αγορών όπως της Βομβάης, της Σανγκάης και του Σάο Πάολο θα αυξηθεί δραματικά. Η αξία σχεδόν του 40% των ακινήτων στον κόσμο αυξήθηκε το 2010, αλλά έξι στα 10 προέρχονταν από την Ασία. Η μεγαλύτερη αύξηση κατά 21% στις αξίες των ακινήτων πολυτελείας σημειώθηκε στη Σανγκάη και ακολούθησε η Βομβάη με 20% και η Σιγκαπούρη. Το Μονακό παραμένει πάντως η ακριβότερη περιοχή του κόσμου, ενώ πτώση σημείωσαν τα ακριβά κρασιά (π.χ. η αξία ενός Βordeaux-Classic chateau-style του 17ου και 18ου αιώνα υποχώρησε κατά 14% στα 642 χιλ. δολ.).

Ανδρες και γυναίκες

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα του περιοδικού «Forbes», οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη ανήλθαν σε 1.210 άτομα το 2011 από 1.011 το 2010. Συνολικά 1.108 άνδρες και 102 γυναίκες «αξίζουν» 4,5 τρισ. δολάρια, με τον Μεξικανό Κάρλος Σλιμ να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η περιουσία του μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών αυξήθηκε περισσότερο από 30% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, δηλαδή κατά 20,5 δισ. δολάρια, στα 74 δισ. δολάρια. Ακολουθούν ο ιδρυτής της Μicrosoft Μπιλ Γκέιτς (56 δισ. δολάρια), ενώ τρίτος στη λίστα εμφανίζεται ο Γουόρεν Μπάφετ της Βerkshire Ηathaway από τον τομέα των επενδύσεων. Στη λίστα περιλαμβάνονται πλέον και έξι δισεκατομμυριούχοι που συνδέονται με το Facebook, συμπεριλαμβανομένων των Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Σον Πάρκερ. Ο ιδρυτής των καταστημάτων Ιkea Ινγκβαρ Κάμπραντ ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος, αφού η περιουσία του μειώθηκε κατά 17 δισ. δολάρια, στα 6 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να πέσει από την 11η θέση στη θέση 162. Ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων που περιλαμβάνονται στη λίστα ανήλθε επίσης σε επίπεδο ρεκόρ, στα 4,5 τρισ. δολάρια. Οι κινέζοι δισεκατομμυριούχοι από την ηπειρωτική Κίνα κλέβουν την παράσταση με 115 ονόματα στη λίστα, 64 άτομα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Βaidu Λι Γιαν Χονγκ είναι ο πρώτος Κινέζος από την ηπειρωτική Κίνα του οποίου το όνομα αναγράφεται στους πρώτους 100 της λίστας. Ο Λι Γιαν Χονγκ, με 9,4 δισ. δολάρια περιουσία, βρίσκεται στην 95η θέση της λίστας του «Forbes». Το 2009, όταν το ελάχιστο κριτήριο εισαγωγής στη λίστα του «Forbes» ήταν περιουσία αξίας 1 δισ. δολαρίων, οι κινέζοι δισεκατομμυριούχοι από την ηπειρωτική Κίνα είχαν μόλις 28 παρουσίες στη λίστα. Επιπλέον, από το Χονγκ Κονγκ υπάρχουν 36 δισεκατομμυριούχοι, με πλουσιότερο τον Λι Τζια Τσενγκ, με περιουσία 26 δισ. δολαρίων.

Ρέουν τα κεφάλαια για τοποθετήσεις σε σαμπάνιες και κρασιά

Η αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων του πλανήτη και η είσοδος στη σχετική λίστα επιχειρηματιών από τη Ρωσία και την Ασία που εμφανίζουν νεοπλουτίστικες συμπεριφορές έχουν οδηγήσει τη ζήτηση για ονομαστά παλαιωμένα γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες στα ύψη. Ως εκ τούτου αυτή η μορφή της επένδυσης, όπως και τα έργα τέχνης, αποτελεί must για τη διασπορά του κινδύνου στα χαρτοφυλάκια των πλουσίων. Διαχειριστές wine funds, δηλαδή αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε κρασί, εκτιμούν, σύμφωνα με την έρευνα των Κnight Frank και Citi Ρrivate Βank, ότι το μέλλον είναι λαμπρό για τον κλάδο. «Η παραγωγή παραμένει σταθερήαλλά η προσφορά όσο ωριμάζουν τα κρασιά περιορίζεται» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Τρία μπουκάλια Lafite-Rothschild του 1869 πουλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 για περίπου 230.000 δολάρια το καθένα. Ωστόσο το ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση δεν ήταν η τιμή αλλά ο τόπος πώλησης, το Χονγκ Κονγκ. Η πρόσφατη άνοδος του πλούτου στην περιοχή έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις κεφαλαίων ακόμη και στα κρασιά. Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται, ενώ παλαιότερα σε άλλα μέρη του κόσμου οι πλούσιοι θεωρούσαν τις τοποθετήσεις στα κρασιά και ως επένδυση από την οποία μπορούσαν να βγάλουν χρήματα μεταπουλώντας τα, οι αγοραστές κρασιών από την Ασία δεν περιμένουν να παλαιώσουν για να ανεβεί η τιμή τους: τα πίνουν «για ευχαρίστηση», όπως αναφέρεται στην έρευνα. Φαίνεται πως γι΄ αυτούς όχι μόνο τα λεφτά πρέπει να τρώγονται φρέσκα αλλά και τα κρασιά να πίνονται προτού ωριμάσουν!

Ακριβότερα τα ακίνητα πολυτελείας

Το Μονακό παραμένει η ακριβότερη περιοχή του κόσμου, ενώ ακολουθούν το Λονδίνο, το Σεν Ζαν Καπ Φερά και το Σεν Τροπέ στην Κυανή Ακτή, το Παρίσι, το Κουρσεβέλ στις γαλλικές Αλπεις, οι Κάννες, το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο το περασμένο έτος η μεγαλύτερη αύξηση κατά 21% στις αξίες των ακινήτων πολυτελείας σημειώθηκε στη Σανγκάη και ακολούθησαν η Βομβάη με 20% και η Σιγκαπούρη και το Ελσίνκι με 18%, την ώρα που η αντίστοιχη άνοδος των τιμών κυμάνθηκε στο 13% για τη Νέα Υόρκη και στο 10% για το Λονδίνο αντίστοιχα. Σχεδόν στο 40% των ακινήτων στον κόσμο οι τιμές αυξήθηκαν το 2010, αλλά έξι στις 10 περιοχές όπου σημειώθηκε άνοδος τιμών βρίσκονται στην Ασία. Οι εκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου δηλώνουν σε ποσοστό 64% ότι την ερχόμενη πενταετία θα αυξήσουν το φιλανθρωπικό τους έργο επενδύοντας παράλληλα και στην τέχνη, στα ακριβά κρασιά, στα ιδιωτικά αεροπλάνα και στα γιοτ, ενώ σκοπεύουν να αυξήσουν και τα έξοδά τους για την «εκπαίδευση των παιδιών». Η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο θα παραμείνουν, σύμφωνα με την έρευνα των Κnight Frank και Citi Ρrivate Βank, τα κορυφαία παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα την ερχόμενη δεκαετία, αλλά ορισμένα αναδυόμενα κέντρα αυξάνουν ταχύτατα τη σημασία τους. Η θέση ως χρηματοοικονομικού κέντρου, π.χ., της Βομβάης αυξήθηκε κατά 118%, της Σανγκάης κατά 91% και του Σάο Πάολο κατά 66%.

Ο γρίφος των Ελλήνων

Ε νώ ακόμη και στην Πορτογαλία οι καταγεγραμμένοι εκατομμυριούχοι φθάνουν τους 12.000, στην Ελλάδα ο δυνητικός αριθμός των εκατομμυριούχων, βάσει και της δομής της οικονομίας που αποτρέπει τη διαφάνεια, προσεγγίζεται μάλλον δύσκολα. Ωστόσο, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στις 30.3.2011, συνολικά 5.093 επενδυτές/βασικοί μέτοχοι κατείχαν μετοχές αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Περίπου 25.000 επενδυτές επίσης, επενδύουν μέσω των υπηρεσιών private banking των εγχώριων και ξένων τραπεζών στην Ελλάδα περί τα 25-30 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης της απόδοσης των κεφαλαίων τους. Παράλληλα το ελληνικών συμφερόντων αλλά μάλλον διεθνούς προσανατολισμού εφοπλιστικό κεφάλαιο εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 80-100 δισ. ευρώ, ενώ άγνωστο παραμένει το συνολικό ποσό των ελληνικών τοποθετήσεων σε τράπεζες του εξωτερικού παρά τα κατά καιρούς μάλλον απίθανα δημοσιεύματα που ανέβαζαν το ποσό αυτό ως και στα… 600 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ