ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Είστε υπερήφανος ιδιοκτήτης του «έξυπνου» τηλεφώνου iPhone; Πιστεύετε ότι η ιδιωτικότητά σας είναι προστατευμένη; Λάθος. Το αγαπημένο σας πανάκριβο γκάτζετ είναι ένας ηλεκτρονικός κατάσκοπος, σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσιεύθηκε εχθές στην ιστοσελίδα iPhone Tracker.

Το τηλέφωνο εντοπίζει τη τοποθεσία που βρίσκεστε, αποθηκεύει τα δεδομένα και κρατάει αρχείο με τα σημεία που έχετε κάνει την εμφάνισή σας – και όλα αυτά χωρίς τη δική σας έγκριση. Η παρακολούθηση των ιδιοκτητών από τα τηλέφωνά τους ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010 όταν κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του λειτουργικού της Apple για τα κινητά, υποστηρίζουν οι Άλασντερ Άλαν και Πιτ Γουόρντεν, που ανακάλυψαν το κρυμμένο αρχείο παρακολούθησης.

Οι ερευνητές ανάρτησαν ένα πρόγραμμα στο Διαδίκτυο που επιτρέπει σε κάθε χρήστη iPhone να δει έναν χάρτη με τα σημεία που έχει βρεθεί από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.

Το πρόγραμμα βρίσκεται στη διεύθυνση: http://petewarden.github.com/iPhoneTracker/

Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται στα iPhone ή τα iPad και στους υπολογιστές που είναι «συγχρονισμένοι» με αυτές τις συσκευές. Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι οι πληροφορίες αποστέλλονται στην Apple.

«Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας συγκεντρώνουν παρόμοια δεδομένα αλλά τα κρατούν πίσω από το προστατευτικό τείχος ασφαλείας (firewall). Συνήθως η πρόσβαση σε αυτά απαιτεί δικαστική εντολή, ενώ στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να τα δει οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο κινητό ή στον υπολογιστή σας», αναφέρουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε ένα αρχείο με το όνομα «consolidated.db».

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι δεν είναι «ξεκάθαρος» ο λόγος που η Apple θα ήθελε να συγκεντρώνει τέτοια δεδομένα. «Ίσως επειδή εξετάζουν νέες εφαρμογές που θα απαιτούν ιστορικό των σημείων που βρισκόσασταν, αλλά αυτό είναι απλά μία εικασία. Το γεγονός ότι τα δεδομένα μεταφέρονται από συσκευή σε συσκευή είναι απόδειξη ότι δεν συμβαίνει τυχαία» προσέθεσαν.

Όπως ήταν φυσικό τα νέα προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση ορισμένων κατόχων iPhone. Ο Σαμ Μπιντλ της ιστοσελίδας Gizmodo χρησιμοποίησε το πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας την εμπειρία του «τρομακτική». «Είναι ένας χάρτης με όλα τα σημεία που έχω πάει τους τελευταίους μήνες», έγραψε. Και προσέθεσε: «Δεν είχα μαζί μου συσκευή εντοπισμού θέσης. Το FBI δεν με παρακολουθεί. Το μόνο που έκανα ήταν να χρησιμοποιώ ένα iPhone».