Με ισχυρές ανοδικές τάσεις άνοιξε το Χρηματιστήριο της Αθήνας (λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών ο γενικός δείκτης είχε εκτιναχθεί κατά 1,86% υψηλότερα), ενώ συνεχίζονται και σήμερα οι «επιθέσεις» των διεθνών αγορών κατά της ελληνικής αγοράς ομολόγων. Επίσης, η Citigroup ανακοίνωσε σήμερα μετριοπαθέστερες τιμές-στόχους για τις μετοχές σειράς ελληνικών επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα.

Συγκεκριμένα, η Citigroup κατέβασε από τα 1,08 ευρώ στα 0,95 ευρώ την τιμή στόχο της Marfin Λαϊκής Τράπεζας, από τα 1,35 στα 0,75 ευρώ την τιμή στόχο της Τράπεζας Πειραιώς, από τα 4,5 στα 4 ευρώ την τιμή στόχο της Eurobank, από τα 0,5 στα 0,25 ευρώ την τιμή στόχο της Αγροτικής Τράπεζας και από τα 3,5 στα 3,25 ευρώ την τιμή στόχο της Τράπεζας Κύπρου.

Αντιθέτως, η Terna Energy ανέβασε την τιμή στόχο της Eurobank από τα 3,5 στα 4 ευρώ, ενώ αναθεωρεί επί τα βελτίω την αξιολόγησή της για τη μετοχή της ελληνικής τράπεζας και από «διακράτηση» συνιστά στους πελάτες της «αγορά» της μετοχής.

Επίσης, η Goldman Sachs ανέβασε από τα 14,9 στα 18,6 ευρώ την τιμή στόχο της Τσιμέντα Τιτάν.

Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΠΑΠ και της Coca Cola 3Ε πρωταγωνιστούν στη σημερινή άνοδο της αγοράς.
Την ίδια ώρα οι πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων κλιμακώνονται. Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχης διάρκειας γερμανικό διευρύνθηκε στις 1.159 μονάδες βάσης, διαφορά που αποτελεί νέο ρεκόρ από… ιδρύσεως ευρωζώνης. Σημειωτέον ότι πιέσεις δέχονται σήμερα και τα γερμανικά ομόλογα.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ για ολόκληρη την ευρωζώνη εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις του 10ετούς και τους διετούς ομολόγου της ελληνικής κυβέρνησης. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 14,92%, ενώ η απόδοση του διετούς εκτινάχθηκε κατά 38 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 22,40%.

«Οι φήμες για αναδιάρθρωση είναι η αιτία για το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων. Η αναδιάρθρωση τρομάζει τους επενδυτές. Προς το παρόν πρόκειται μόνο για φήμες, αλλά κι αυτές αρκούν για να ανεβάσουν τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη»
, δήλωσε στο Bloomberg ο Λούκα Κατσουλάνι της UniCredit στο Μιλάνο.

Τέλος, όπως σημειώνει το Bloomberg οι κινήσεις των ελληνικών swaps ανεβάζουν στο 67% την πιθανότητα να πτωχεύσει η οικονομία της Ελλάδας την επόμενη πενταετία.