Μία ημέρα μετά την Intel ήταν η σειρά της Apple να διατηρήσει μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας ένα απολύτως… αναστάσιμο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η κορυφαία εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών ανακοίνωσε μετά το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street ότι η κερδοφορία της το πρώτο τρίμηνο του έτους σχεδόν διπλασιάστηκε συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Τα καλά οικονομικά αποτελέσματα και άλλων εταιρειών, όπως της ολλανδικής χρωματοποιίας Akzo Nobel και της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων Accor, προοιωνίζονται μια ακόμη ημέρα με κερδοφόρες συνεδριάσεις στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

Χάρη στην Αpple ο κλάδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και σήμερα, αν και οι ειδικοί περιμένουν άσχημα νέα (μείωση της κερδοφορίας της κατά το ήμισυ σχεδόν) από την κορυφαία εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων Nokia. Αν επαληθευθούν ίσως επηρεαστεί αρνητικά το κλίμα μεγαλοβδομαδιάτικης ευφορίας στα χρηματιστήρια. Αποτελέσματα ανακοινώνουν βεβαίως και άλλες επιχειρήσεις με μεγάλη επιρροή στις διεθνείς αγορές, όπως είναι η General Electric, η Morgan Stanley και η McDonald’s.

Η στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων προς πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, όπως είναι οι μετοχές, ευνοεί το ευρώ που εκτινάχθηκε σήμερα το πρωί στα 1,4618 δολάρια. Ευνοεί επίσης το πετρέλαιο, αφού η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ερμηνεύεται ως προοπτική διεύρυνσης του κύκλου εργασιών τους και ως ένδειξη ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας άρα και της καταναλωτικής ζήτησης για ενέργεια. Ευλόγως η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης ενισχυόταν σήμερα κατά 63 σεντς στα 112,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 89 σεντς στα 124,74 δολάρια το βαρέλι.

Η έξοδος των επενδυτών από τα θεωρούμενα ως ασφαλή καταφύγια σε περιόδους οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων (ελβετικό φράγκο, δολάριο, κρατικά ομόλογα) δεν αφορά διόλου τα πολύτιμα μέταλλα και δη τον χρυσό και τον άργυρο, κι αυτό επειδή οι επενδυτές προεξοφλούν μεν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αλλά φυλάττουν και τα νώτα τους για το ενδεχόμενο μεγάλης έξαρσης του πληθωρισμού. Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε σήμερα προς στιγμήν στο νέο επίπεδο – ρεκόρ των 1.508,88 δολαρίων η ουγκιά, για να υποχωρήσει στα 1.506,43 δολάρια η ουγκιά, τιμή που παραμένει πάντως κατά 3,88 δολάρια υψηλότερη συγκριτικά με την τιμή που έκλεισε χθες η αγορά της Νέας Υόρκης.

Η τιμή του αργύρου παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 ετών, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο κατάρρευσής της! Κι αυτό επειδή ο λόγος της αύξησης της τιμής του αργύρου προς την αύξηση της τιμής του χρυσού είναι μεγαλύτερος.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείτα για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες. Και, όπως σημείωσε η Μοχέντρα Μούντλεϊ, ειδική σε θέματα ευγενών μετάλλων διαχειρίστρια κεφαλαίων στο εδρεύον στο Σίδνεϊ Taurus fund, ιστορικά όταν η κούρσα του αργύρου ξεπερνά εκείνη του χρυσού, τότε ο κίνδυνος να καταρρεύσει η αγορά αργύρου είναι πολύ μεγάλος.

Αυτό είχε συμβεί το πρώτο τρίμηνο του 1980, σύμφωνα με την αναλύτρια, όταν οι τιμές έπεσαν κατά 58% έπειτα από την αποκάλυψη ενός κυκλώματος χειραγώγησης της αγοράς αργύρου, που οδήγησε μάλιστα στην καταδίκη το 1988 της εδρεύουσας στο Ντάλας εταιρείας Nelson and William Hunt. Από την αρχή του έτους η τιμή του αργύρου έχει ενισχυθεί κατά 48%, περισσότερο και από τα 24 εμπορεύματα οι τιμές των οποίων διαμορφώνονται από τις συναλλαγές στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων.