Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντελατί Ομπέιντι, δήλωσε ότι τα βρετανικά σχέδια για την αποστολή μίας στρατιωτικής ομάδας που θα αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο προς τους αντάρτες που μάχονται κατά του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, θέτει σε κίνδυνο την πιθανότητα επίτευξης ειρήνης στη χώρα.

Όπως σχολίασε στο BBC ο επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας, η βρετανική στρατιωτική παρουσία στην πόλη της Βεγγάζης που ελέγχεται από τους αντάρτες μόνο θα παρατείνει τον πόλεμο.

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία είναι ένα βήμα προς τα πίσω και είμαστε βέβαιοι ότι αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και υπάρξει μία πραγματική κατάπαυση του πυρός, θα μπορούσε να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ όλων των Λιβύων για το τι είναι αυτό που θέλουν – δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, σύνταγμα, εκλογές.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με όσα συμβαίνουν τώρα» είπε ο κ. Ομπέιντι, προσθέτοντας ότι οι εκλογές θα καλύψουν «όλα τα ζητήματα που θα θέσουν οι Λίβυοι» συμπεριλαμβανομένης της τύχης του συνταγματάρχη Καντάφι ως ηγέτη.

Τόνισε επίσης ότι όλες οι κυβερνήσεις των κρατών που επισκέπτεται ο ίδιος υποστηρίζουν μία πιθανή κατάπαυση του πυρός, αλλά η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία «δεν βοηθούν την κατάσταση».

Την ίδια στιγμή και ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση στη Μιζουράτα επιδεινώνεται, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χαγκ, υποστηρίζει ότι η αποστολή των στρατιωτικών συμβούλων στη Λιβύη δεν έρχεται σε αντίθεση με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την προστασία των πολιτών της χώρας και απαγορεύει την παρουσία ξένων κατοχικών δυνάμεων. Η ομάδα θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους αντικαθεστωτικούς σε επίπεδο οργάνωσης και πληροφοριών.

Εκτιμάται ότι σε αυτή θα συμμετέχουν περίπου δέκα βρετανοί και άλλοι τόσοι γάλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.