«Κόκκινη κάρτα» σε Πανιώνιο και Ηρακλή

Το Πρωτοβάθμιο Οργανο Αδειοδότησης (Π.Ο.Α.) της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά συνεδρίασή του την Τετάρτη (20/4) δεν έδωσε έδωσε άδεια συμμετοχής στο ερχόμενο πρωτάθλημα στις ΠΑΕ Πανιώνιος, ΠΑΕ Ηρακλής και ΠΑΕ Πανσερραϊκός. Την ίδια ώρα ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Λάρισα κ. Κώστας Πηλαδάκης απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου καταγγελία για τα όσα συμβαίνουν γύρω από τη διαδικασία αδειοδότησης των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας.

Το Πρωτοβάθμιο Οργανο Αδειοδότησης (Π.Ο.Α.) της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά συνεδρίασή του την Τετάρτη (20/4) δεν έδωσε έδωσε άδεια συμμετοχής στο ερχόμενο πρωτάθλημα στις ΠΑΕ Πανιώνιος, ΠΑΕ Ηρακλής και ΠΑΕ Πανσερραϊκός. Οι ΠΑΕ που δεν έλαβαν άδεια έχουν δικαίωμα έφεσης εντός πέντε ημερών.

Να σημειωθεί ότι άδεια έλαβαν οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ΠΑΕ ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου 1937 και ΠΑΕ ΑΕΚ.

Οπως έγινε γνωστό η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ θα εξετάσει τις εφέσεις και θα ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή της ως τις 30 Απριλίου.

Οι άνθρωποι του Πανιωνίου ισχυρίζονται ότι θα δικαιωθεί η κυανέρυθρη ΠΑΕ σε δεύτερο βαθμό, ενώ στη συμπρωτεύουσα ετοιμάζονται νέα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας ακολουθώντας την ίδια τακτική με πέρυσι όταν ο «Γηραιός» είχε δικαιωθεί σε δεύτερο βαθμό. Αντίστοιχα, τις ελπίδες του στην έφεση έχει εναποθέσει και ο Πανσερραϊκός, ο οποίος δεν «κόπηκε» για οικονομικούς λόγους, αλλά για αδυναμία παρουσίασης των απαραίτητων αποδεικτικών για την ύπαρξη και λειτουργία των ποδοσφαιρικών ακαδημιών. Οπως αναφέρουν οι άνθρωποι της ΠΑΕ Πανσερραϊκού «το θέμα θα έχει διευθετυθεί εντός των προσεχών ημερών».

Προβληματισμός επικρατεί για το ποιος θα αντικαταστήσει τις δύο ΠΑΕ στην περίπτωση που οριστικά υποβιβαστούν στη Β’ κατηγορία. Το ΔΣ της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες οι ομάδες που δεν θα λάβουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα να καταλάβουν τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και να παραμείνουν στην κατηγορία κάποιες ομάδες από τις οποίες υποβιβάστηκαν αγωνιστικά, δηλαδή ο Αστέρας Τρίπολης και η Λάρισα.

Η απόφαση της Σούπερ Λίγκας συζητήθηκε στο ΔΣ της ΕΠΟ και απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί ο ΚΑΠ που θέλει τις κενές θέσεις που δημιουργούνται στα «μεγάλα σαλόνια» να καλύπτονται από ομάδες της Β’ κατηγορίας.

Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι σύμφωνα με καταγγελίες ουκ ολίγες ομάδες της Β’ κατηγορίας (οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι είναι περισσότερες από δέκα) έχουν χρησιμοποιήσει πλαστές φορολογικές δηλώσεις για να πραγματοποιήσουν μεταγραφές και αν εφαρμοστεί ο νόμος πολλές απ’ αυτές κινδυνεύουν ακόμη και με υποβιβασμό στη Γ’ κατηγορία.

Εν ολίγοις στον εκλεκτό κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου επικρατεί ένα γενικό μπάχαλο, στο οποίο θα πρέπει να μπει τάξη το συντομότερο δυνατό από τις αρμόδιες επιτροπές της ΕΠΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί Τετάρτης (20/4) ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Λάρισα κ. Κώστας Πηλαδάκης απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου καταγγελία για τα όσα συμβαίνουν γύρω από τη διαδικασία αδειοδότησης των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας. Αναλυτικά η καταγγελία:

Δήλωση-καταγγελία του Κ. Πηλαδάκη

ΠΡΟΣ

-Αθλητικό Εισαγγελέα

κ. Κ. Σιμιτζόγλου

Κοιν.

-Ε.Π.Ο.,

υπόψη

Προέδρου , κ. Σ. Πιλάβιου –

-Γραφείο Πρωθυπουργού

Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου

-Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

υπόψη Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού,

κ. Π. Μπιτσαξή

ΔΗΛΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κύριε Εισαγγελέα ,

Με αφορμή την υπό εξέλιξη διαδικασία αδειοδοτήσεως των Π.Α.Ε. της Superleague από την Επιτροπή Αδειοδότησης της Ε.Π.Ο. για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2011 /2012) περιήλθαν εις γνώση μας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντικές ελλείψεις στους φακέλους αδειοδοτήσεως διαφόρων Π.Α.Ε., καθώς και για σημαντικές παραβάσεις που αφορούν κυρίως οφειλές προς ποδοσφαιριστές, προπονητές και τρίτους έως την 31η/ 3 /2011, καταληκτική ημερομηνία ως την οποία θα έπρεπε αυτές είτε να έχουν εξοφληθεί, είτε να έχουν διακανονιστεί, σύμφωνα και με τους όρους των κανονισμών της U.E.F.A. με βάσει τους οποίους κρίνει η Επιτροπή Αδειοδοτήσεως της Ε.Π.Ο.

Οι κανονισμοί και το καθεστώς της αδειοδότησης είναι συγκεκριμένοι και σαφείς και δεν επιδέχονται ούτε παρερμηνειών, ούτε γενικεύσεων, ούτε επιλεκτικής εφαρμογής : ισχύουν για όλους και έναντι όλων και τίθενται για να διασφαλίζουν όχι μόνο την βιωσιμότητα των Π.Α.Ε. αλλά επίσης και την φερεγγυότητά τους αλλά και την τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού στα πλαίσια ενός ευνομούμενου πρωταθλήματος .

Εφόσον οι συγκεκριμένες πληροφορίες ευσταθούν δεν υπάρχει καμιά άλλη επιλογή για την Επιτροπή Αδειοδότησης από το να μην χορηγήσει την άδεια συμμετοχής στις ομάδες που στερούνται των τυπικών προϋποθέσεων. Αυτό επιβάλλουν οι Κανονισμοί και ο σεβασμός στον ρόλο της Ομοσπονδίας ως θεματοφύλακα της ελάχιστης αξιοπιστίας που έχει απομείνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οποιαδήποτε διαφορετική μεταχείριση θα συνιστά όχι απλή παράβαση κανονισμών, αλλά ενδεχομένως και εγκληματική ενέργεια που θα στρέφεται ευθέως κατά των συμφερόντων των υπολοίπων Π.Α.Ε. που φροντίζουν να είναι τυπικές και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Η Π.Α.Ε. Α.Ε.Λ. συγκαταλέγεται στις Εταιρείες που κινδυνεύουν να υποστούν το κόστος μιας τέτοιας επιλεκτικής εφαρμογής των Κανονισμών. Ως Εταιρεία που έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στο ποδόσφαιρο και έχει προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό το μοναδικό έργο υποδομής απόλυτα χρηματοδοτούμενο από ιδιωτικά κεφάλαια τις τελευταίες δεκαετίες, ως σύλλογος που εκφράζει ένα μεγάλο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας και κουβαλάει μια ιδιαίτερη ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουμε κάθε δικαίωμα να απαιτούμε την απόλυτη εφαρμογή των κανονισμών από όλους και προς όλους .

Από πλευράς μας είναι εύκολο να συλλέξουμε πληροφορίες για τα στοιχεία που υποβάλλονται προς την Επιτροπή Αδειοδότησης, είτε δια μέσω της ΕΠΟ , είτε δια μέσω της U.E.F.Α. Ακόμα πιο εύκολο όμως είναι για τον Αθλητικό Εισαγγελέα. Και έχει υποχρέωση να ελέγξει και αυτός από πλευράς του εάν και κατά πόσο οι κανονισμοί εφαρμόζονται, και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων να πράξει τα νόμιμα. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των Π.Α.Ε. ως φορέων συλλογικής έκφρασης φιλάθλων αλλά και ολόκληρων πόλεων όπως στην περίπτωσή μας καθιστά των σεβασμό των κανόνων αυτών ως ζήτημα δημοσίου συμφέροντος. Όπως έχει υποχρέωση και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας να καθιστά σαφές προς όλα τα όργανα της ότι η αποστολή τους είναι πρώτα απ΄ όλα να εφαρμόζουν τους κανονισμούς . Και φυσικά, να το πιστεύει και ο ίδιος.

Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα δεχθούμε καμιά απολύτως παρέκκλιση από την εφαρμογή των νόμων. Και εφόσον διαπιστώσουμε οποιαδήποτε παρατυπία ή παρανομία θα αποτανθούμε σε κάθε αρμόδιο δικαστήριο και αρχή για την προάσπιση των συμφερόντων μας. Το λεγόμενο «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου δεν προστατεύει κανέναν έναντι του ποινικού δικαίου .

Είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να ζητήσουμε από την Ε.Π.Ο. να μας διευκρινίσει σε πόσους ποδοσφαιριστές έχουμε δικαίωμα να χρωστάμε κατά παράβαση των κανονισμών ώστε να μπορεί να μας χορηγήσει άδεια και στους πόσους «καιγόμαστε», για πόσους μήνες μπορούμε να αγωνιζόμαστε χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και μπορούμε να μην καταβάλλουμε ασφαλιστικές εισφορές ή φόρους, πόσο «προβληματικούς» ισολογισμούς μπορούμε να έχουμε ώστε να μπορεί να μας αδειοδοτεί. Είναι καλό να γνωρίζουμε ώστε την επόμενη φορά που θα έχουμε την σχετική υποχρέωση να μη μας πιάσουν κορόιδα. Το οφείλουμε απέναντι στον φίλαθλο κόσμο της Λάρισας , ο οποίος είναι και σε τελική ανάλυση που υφίσταται όλον αυτό τον εμπαιγμό στις πλάτες της αγαπημένης του ομάδας.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Πηλαδάκης


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk