Πιο κοντά σε μια «ηλεκτρονική μύτη» η οποία θα οσμίζεται τον καρκίνο, βρίσκονται επιστήμονες από το Ισραήλ, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Cancer».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώιμης μελέτης σε 82 εθελοντές η «ηλεκτρονική μύτη» που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ (Technion) μπόρεσε να εντοπίσει τα χημικά σήματα του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου στην αναπνοή των ασθενών.

Στη μελέτη συμμετείχαν συγκεκριμένα 22 ασθενείς με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, 24 με καρκίνο του πνεύμονα καθώς και 36 υγιείς εθελοντές.

Δοκιμές της νανο-μύτης

Οι ερευνητές από το Technion δοκίμασαν τη «τεχνητή νανο-μύτη» τους, όπως την ονόμασαν, στους εθελοντές και όπως φάνηκε η συσκευή ήταν αποτελεσματική στην ανίχνευση των χημικών «αποτυπωμάτων» του καρκίνου. Μάλιστα οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου καθώς συνήθως η διάγνωση της νόσου γίνεται σε προχωρημένο στάδιο όταν υπάρχουν πλέον λίγες πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας.

Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να χρησιμοποιείται κάποια ημέρα η εξέταση της αναπνοής μέσα στα ιατρεία ώστε να γίνεται άμεση διάγνωση του καρκίνου.

Ανάγκη νέων μεθόδων διάγνωσης

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Χόσαμ Χαΐκ «υπάρχει άμεση ανάγκη για ανάπτυξη νέων μεθόδων ανίχνευσης, ειδικώς σε ό,τι αφορά τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου καθώς η διάγνωση της νόσου είναι πολύπλοκη και απαιτεί ειδικές εξετάσεις». Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι «με τη μελέτη μας δείξαμε ότι ένα απλό ‘τεστ αναπνοής’ μπορεί να εντοπίσει τα μοτίβα μορίων που αφορούν τον καρκίνο της κεφαλής και του πνεύμονα». Παραδέχθηκε πάντως ότι η μελέτη είναι πρώιμη και μικρού εύρους. «Χρειάζεται επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων μέσω μεγάλων μελετών ώστε να αποκτήσουμε κάποτε μια εύκολη και αποτελεσματική μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο» κατέληξε ο δρ Χαΐκ.