Έπειτα από την ενημέρωση που είχε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου για όσα είπε ο κ. Θ. Πάγκαλος στην Κωνσταντινούπολη και τη δημοσιοποίηση της ακριβούς προσφώνησης του αντιπροέδρου, το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Πάγκαλο και ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν από τη ΝΔ.

Χθες, το βράδυ ωστόσο χτύπησε συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της δημοσίευσης των αποσπασμάτων από την ομιλία του αντιπροέδρου και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναζητούσαν να πληροφορηθούν τις ακριβείς φράσεις του ώστε να μην βρεθούν προ απροόπτων.

Ο κ. Πάγκαλος σε νέα ανακοίνωση του προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

«Είναι προφανές ότι ο «Ελεύθερος Τύπος» έχει γυρίσει στις εποχές του «βρώμικου ’89»
. Απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και λογικές που πλήρωσε ακριβά η χώρα, ο μόνος δρόμος είναι αυτός της δικαιοσύνης. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα κινηθεί όπως προβλέπουν οι νόμοι στις περιπτώσεις της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση τίθεται και θέμα πώς μπορεί ένας πρώην διευθυντής εφημερίδας (ο κ. Ι. Μιχελάκης ήταν διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου) να γίνεται εκπρόσωπος Τύπου ενός κόμματος εξουσίας, υπονοώντας ότι ο δεσμός παραμένει ενεργός και ότι υπάρχει θέμα δεοντολογίας.

«Αρκεί να διαβάσει όσα δήλωσε ο κ. Μιχελάκης στις 18/4/2011 και όσα δημοσίευσε η εφημερίδα του σήμερα για να αντιληφθεί ότι επάξια κέρδισε τον τίτλο «βαρώνος Μυνχάουζεν». Όμως, αυτός δεν ήταν εκπρόσωπος Τύπου ενός κόμματος εξουσίας. Είναι δυνατόν να θέλει να κυβερνήσει κάποιος τη χώρα με ακροδεξιά «τσικό» και με τέτοιες μεθόδους;», θέτει το ερώτημα.

«Η εξέλιξη των γεγονότων»
, επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση, «δικαιώνει όσους από την πρώτη στιγμή έθεσαν το μέγιστο ζήτημα αρχής για το κατά πόσον είναι συμβατό, εκπρόσωποι Τύπου ενός κόμματος να διορίζονται εκδότες ή διευθυντές εφημερίδων, εξακολουθώντας επί της ουσίας να ασκούν έλεγχο στις εφημερίδες τους.

Το ζήτημα δεν είναι τι έγραψε και τι γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», αλλά η διαπλοκή κόμματος και εφημερίδας με την ταύτιση στο ίδιο πρόσωπο δύο λειτουργιών, εκ γενετής αντίθετων. Ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε ήδη να έχει αποπέμψει τον εκπρόσωπο Τύπου του ως κοινό συκοφάντη».

Ο κ. Πάγκαλος, είχε ενημερώσει εγκαίρως τον Πρωθυπουργό για όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, διαβεβαίωνε ότι δεν συνομίλησε με κανέναν Τούρκο δημοσιογράφο ούτε έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδες της γειτονικής χώρας. Ότι έλεγε και στις ανακοινώσεις του, όπου όμως προσέθετε ότι δεν έκανε δηλώσεις για τεμπέληδες Έλληνες ενώ τελικώς μίλησε για «τον βολικό αλλά ταυτόχρονα και τεμπέλικο τρόπο ζωής» που είχαν επιλέξει οι Έλληνες τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό παρέλειψε να το πει.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της προσφώνησης του, είπε τα εξής: «Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του δημόσιου τομέα. Επί χρόνια αποφεύγαμε να τα θίξουμε. Ήταν ένα βολικός τρόπος να ζούμε, αλλά ταυτόχρονα και τεμπέλικος και τώρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Η φράση αυτή είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ακούστηκε τη Δευτέρα από τη ΝΔ ότι δηλαδή ο κ. Πάγκαλος δήλωσε «όταν οι Τούρκοι εργάζονταν, εμείς τεμπελιάζαμε».

Η ουσία της υπόθεσης, λένε στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου μοιάζει με τρικυμία σε ποτήρι, ωστόσο θέτουν ερωτήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης από την αντιπροεδρία. Πηγές από το γραφείο του αντιπροέδρου έλεγαν ότι ακολουθήθηκε μια τακτική προκειμένου να εκτεθεί η ΝΔ και τα στοχοποιημένα ψεύδη της κατά του κ. Πάγκαλου.
Στο πλαίσιο αυτό το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εξέδωσε χθες νέα ανακοίνωση, υπό τον τίτλο «η τελευταία λέξη», όπου παραθέτει «τα πέντε ψέματα της Νέας Δημοκρατίας».

1. «Ο Πάγκαλος έδωσε συνέντευξη στην Hyrrieyet». Ο δημοσιογράφος της Hurriyet, λέει η αντιπροεδρία, αναφέρει εγγράφως ότι δεν πήρε ποτέ συνέντευξη από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ούτε καν μια δήλωση, όπως από την πρώτη στιγμή αποσαφήνισε το Γραφείο Τύπου του Αντιπροέδρου. Υπάρχει απλώς η προσφώνηση του Αντιπροέδρου σε γεύμα των ομογενειακών σωματείων της Κωνσταντινούπολης, όπως ακριβώς γνωστοποίησε το Γραφείο Τύπου του Αντιπροέδρου

2. «Ο Πάγκαλος δήλωσε κατά λέξη «όταν οι Τούρκοι εργάζονταν, εμείς τεμπελιάζαμε»». Δεν υπάρχει καμία τέτοια δήλωση

3. «Ο Πάγκαλος δήλωσε κατά λέξη ότι «οι δικές μας τράπεζες είναι αποτυχημένες και πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τις τουρκικές»». Δεν υπάρχει καμία τέτοια δήλωση

4. «Ο Πάγκαλος δήλωσε κατά λέξη «μετά την εξαγορά της FinansBank κάποιοι εθνικιστές ενοχλήθηκαν, αλλά σήμερα είναι μια από τις πιο πετυχημένες επενδύσεις»». Ο Αντιπρόεδρος επανέλαβε γνωστές θέσεις του για το ζήτημα της εξαγοράς της Finansbank, όχι ως προς το τίμημα της εξαγοράς που ήταν το αντικείμενο παλαιότερης κριτικής, αλλά ως προς το θετικό γεγονός της προόδου των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας

5. Χθες το απόγευμα η ανεπίσημη θέση της ΝΔ που διακινήθηκε στα γνωστά εκβιαστικά blogs ήταν ότι υπάρχει μαγνητοφωνημένο κείμενο από συνέντευξη του Πάγκαλου σε Τούρκο δημοσιογράφο (όχι της Hurriyet), στην οποία έχουν καταγραφεί οι επίμαχες δηλώσεις. Δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο

Ο κ. Πάγκαλος, μέσω της ανακοίνωσης του γραφείου του, εξηγεί και για ποιόν λόγο μίλησε στα αγγλικά. «Στην προσφώνηση του ο Αντιπρόεδρος έθεσε σειρά ουσιαστικών ζητημάτων που αφορούν τους ομογενείς της Πόλης, μεταξύ των οποίων και το κορυφαίο θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης.

Αυτός είναι και ο λόγος που μέρος της ομιλίας του εκφωνήθηκε στα αγγλικά, διότι ο Αντιπρόεδρος, για τα συγκεκριμένα θέματα, ήθελε να απευθυνθεί στους Τούρκους, Αρμενίους και Εβραίους που ήταν παρόντες και όχι να κάνει μια δήλωση για εσωτερική κατανάλωση. Βεβαίως, αυτά τα αποσπάσματα, η Νέα Δημοκρατία φρόντισε να τα ξεχάσει», σημειώνεται.