ΒΗΜΑτοδότης

Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», είπε τη Μεγάλη Τετάρτη ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την άτυπη ενημέρωση που προσέφερε στους δημοσιογράφους. Εννοούσε ότι οι ανακοινώσεις στηρίζονται σε πολλή επεξεργασία και ότι θα ακολουθήσει εξειδίκευση των δράσεων.

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr

Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», είπε τη Μεγάλη Τετάρτη ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την άτυπη ενημέρωση που προσέφερε στους δημοσιογράφους. Εννοούσε ότι οι ανακοινώσεις στηρίζονται σε πολλή επεξεργασία και ότι θα ακολουθήσει εξειδίκευση των δράσεων που θα οδηγήσουν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο υπουργός Οικονομικών αντιλήφθηκε αμέσως ότι η παρομοίωση δεν είναι η καλύτερη, αλλά συνέχισε με εμφανή διάθεση αυτοσαρκασμού και υπαινικτικό χαμόγελο: «Τώρα θα μου πείτε ότι κάπου εδώ δίπλα στο παγόβουνο βλέπουμε και τον Τιτανικό… οπότε μάλλον πρέπει να αποφεύγω αυτή την παρομοίωση». Πράγματι ο Τιτανικός είναι last year, όπως θα έλεγε ο κ. Φιλ. Σαχινίδης. Νομίζω ότι φέτος το μοντέρνο και hot (από κάθε άποψη…) παράδειγμα της Φουκουζίμα προσφέρεται άριστα για την ρητορική απόδοση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

**

Οι μεγάλες πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης των χρεών της περιφέρειας της ευρωζώνης μπορούν να περιμένουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απασχολημένη με την Αναθεώρηση του Κώδικα Συμπεριφοράς για τους Επιτρόπους. Σημειώνω ότι ο ισχύων κώδικας είναι από τους αυστηρότερους που εφαρμόστηκαν στους ασκούντες δημόσιο λειτούργημα – και δικαίως μετά τα παρατράγουδα προ δωδεκαετίας με την Επιτροπή του Ζακ Σαντέρ που αναγκάστηκε να παραιτηθεί ομαδικά. Παρ’ όλα αυτά επειδή η πολιτική οξειδώνει τις συνειδήσεις πολλών εκ των διακόνων της η Επιτροπή αποφάσισε να «αναδιαρθρώσει» τον Κώδικα Συμπεριφοράς.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να επιβληθεί ο πλήρης αποκλεισμός συζύγων, συντρόφων και άμεσων μελών της οικογένειας από τα ιδιαίτερα γραφεία της Επιτροπής. Το καλύτερο όμως είναι εκείνο για το οποίο με πληροφορεί συνεργάτης μου: Τα ίδια θα ισχύσουν για το υπουργικό συμβούλιο. Θυμίζω ότι ο κ. Χ. Παμπούκης είχε εργαστεί για την δημιουργία ενός τέτοιου αυστηρού κώδικα τους πρώτους αθώους μήνες της πράσινης διακυβέρνησης και, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, δεν αποκλείω να ολοκληρωθεί πριν από το θέρος.

**

Ο μοναδικός πολιτικός που καταφέρθηκε με μάλλον απρεπές ύφος κατά του κ. Κ. Σημίτη για την θέση του περί της αναγκαιότητας αναδιάρθρωσης του χρέους που εξέφρασε στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ήταν ο κ. Σπ. Βούγιας, ο οποίος δεν έχει ακριβώς λάμψει δια του έργου του στο ΠαΣοΚ από τότε που τον κάλεσε ο κ. Σημίτης το 2000. Θυμίζω ότι ο κ. Βούγιας παρομοίωσε τον πρώην πρωθυπουργό με θεατή στο Κολοσσαίο που κάνει υποδείξεις στους χριστιανούς που παλεύουν με τα λιοντάρια. Η απάντηση ήλθε από τον κ. Νίκο Μπίστη με δύο φραστικά στιλέτα που περιείχε ολιγόλογο άρθρο του στο περιοδικό «Μεταρρύθμιση». Πρώτον: «Το ύφος είναι ο άνθρωπος και ο τρόπος με τον οποίο εξέφρασε τη διαφωνία του τον χαρακτηρίζει». Δεύτερον, «ο Σπύρος Βούγιας αναδεικνύει μια αβάσταχτη ελαφρότητα και μια αναιδή προθυμία». Πράγματι. Πρόκειται για την «αναιδή προθυμία» της υπουργοποίησης που χαρακτηρίζει πολλούς «αόρατους υφυπουργούς…».

**

Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να συλλάβει όσους διασπείρουν φήμες ότι η Ελλάς ετοιμάζεται για αναδιάρθρωση του χρέους της. Η χθεσινή πορεία του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο και η εξέλιξη των spreads φάνηκε ότι επηρεάστηκε από email στα οποία γινόταν αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. «Παρόμοιες φημολογίες καταντούν γελοίες» σχολίασαν στο υπουργείο και άρχισαν τις έρευνες. Πράκτοράς μου με ενημέρωσε ότι στο υπουργείο ανακάλυψαν γρήγορα τα ονόματα δύο υψηλόβαθμων υπαλλήλων μεγάλης ξένης τράπεζας που απέστειλαν τα email και έστειλαν όλα τα σχετικά στοιχεία στην Εισαγγελία Αθηνών.

Ενδεχομένως η απόφαση του υπουργείου να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των παραπάνω να μοιάζει υπερβολική. Αποφασίστηκε όμως ότι από ένα σημείο και μετά έπρεπε να υπάρχει αντίδραση. Φήμες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συλλάβει και όσους πολιτικούς υποστηρίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους ελέγχονται ως ανακριβείς.

**

Ο κ. Δημοσθένης Βεργής μπήκε στη Βουλή. Δεν πρόκειται για τίτλο από ρεπορτάζ του μέλλοντος, ούτε για πρόβλεψη πνευματιστή της πολιτικού ρεπορτάζ. Ο πρόεδρος των Ελλήνων Οικολόγων που έχει μείνει στο συλλογικό υποσυνείδητο χάρη στις προχωρημένες απόψεις του για το περιεχόμενο της πολιτικής αφίσας, πήγε χθες στη Βουλή συνοδεύοντας την εκ Μολδαβίας καταγόμενη σύζυγό του η οποία είναι πρόεδρος του Σωματείου Ελληνομολδαβικής φιλίας «Αλέξανδρος Υψηλάντης». Η κυρία Βεργή συμμετείχε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος – Μολδαβίας του Κοινονουλίου υπό τον πρόεδρό της και βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Ι. Αμοιρίδη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk