«Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι στο ύψος που είχε τεθεί με τον προϋπολογισμό του 2011, δηλαδή στα 4,7 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 4,37 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010» σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικων το απόγευμα της Τετάρτης, αναφορικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το τρίμηνο Ιανουάριου – Μαρτίου 2011.

Παρά ταύτα, στο σκέλος των εσόδων, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 11,12 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 8,0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Παράλληλα, στο σκέλος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού παρατηρείται αύξηση κατά 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Το έλλειμμα παραμένει εντός στόχων κυρίως χάρη στην περικοπή κατά 55,3% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι «τα έσοδα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου είναι αυξημένα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η μείωση των εσόδων οφείλεται κυρίως «στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη-κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού-ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο -φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών- καθώς επίσης στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος, λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου».

Η δραματική μείωση των εσόδων από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην έκρηξη της ανεργίας που οδηγεί σε μείωση των ποσών που παρακρατούνται, εφόσον κάθε μήνα μειώνεται ο αριθμός των μισθωτών.

Για την αύξηση των δαπανών το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει:«H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 437 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 2,3% ή κατά 287 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 55,3% ή 839 εκατ. ευρώ».

Πατήστε εδώ για την Πορεία Εκτέλεσης Προϋπολογισμού