Με κύριο κριτήριο το οικονομικό θα ταξιδέψουν εφέτος το Πάσχα οι Ελληνες, καθώς αν και αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν την πρώτη μεγάλη «απόδραση» της φετινής σεζόν, επιλέγουν φθηνότερα πακέτα και λιγότερες μέρες διαμονής.

Ωστόσο η τουριστική κίνηση την περίοδο του Πάσχα θα εξελιχθεί «καλύτερα από πέρυσι», όπως εκτιμά ο πρόεδρος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γ. Τελώνης, προβλέποντας ότι η αύξηση θα αγγίξει σε ποσοστό το 15%.

Βασικοί λόγοι για τη βελτίωση της εικόνας, όπως επισημαίνει, είναι το ότι συμπίπτει το Ορθόδοξο και το Καθολικό το Πάσχα, οπότε οι διακινήσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό συμπίπτουν χρονικά, καθώς επίσης το ότι οι αργίες είναι έναν μήνα μετά σε σύγκριση με το 2010. Τη θετική εικόνα επιβεβαιώνουν και οι υψηλές κρατήσεις των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, που δείχνουν την ένταση των μετακινήσεων τις ημέρες αυτές.

Προβάδισμα στις επιλογές των ταξιδιωτών παρατηρείται σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκονται επίσης το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια και η Πρέβεζα. Από την άλλη αισθητά λιγότερα είναι τα ταξίδια σε προορισμούς του εξωτερικού, καθώς οι λιγότερες μέρες δεν επιτρέπουν μακρινές αποστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά πολλά είναι τα διαθέσιμα ταξιδιωτικά πακέτα, αναφέρει ο κ. Τελώνης και προσθέτει ότι η οικονομική δυσπραγία των Ελλήνων είναι εμφανής, καθώς εφέτος φεύγουν για λιγότερες μέρες. Η έξοδος κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή με επιστροφή τη Δευτέρα του Πάσχα, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που οι μέρες παραμονής στον τόπο διακοπών ξεκινούσαν από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και την Τρίτη του Πάσχα και σε κάποιες περιπτώσεις έφθαναν μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

Ιδιαίτερη ζήτηση καταγράφεται στα φθηνότερα πακέτα, που περιλαμβάνουν μετάβαση με πούλμαν στον προορισμό, καθώς πολλές είναι και οι οικογένειες που προτιμούν τις ομαδικές εκδρομές με αυτό το μέσο, αντί του ιδιωτικού αυτοκινήτου, αφού είναι πιο προσιτές πια «λόγω της ακριβής βενζίνης», εξηγεί ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ.