Πρόωρη αποκαθήλωση για την Anglo Irish Bank. Η τράπεζα που ταυτίστηκε με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ιρλανδίας και οδήγησε τη χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ, αποφάσισε σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, να κατεβάσει την πινακίδα με την επωνυμία της από τα κεντρικά γραφεία στο Δουβλίνο. Περαστικοί σταματούσαν για να απαθανατίσουν το στιγμιότυπο, οδηγοί έστρεφαν, εν κινήσει, το πρόσωπό τους προς το κτήριο της τράπεζας και κόρναραν σε ένδειξη ενθουσιασμού, περαστικοί γονείς προσπαθούσαν να εξηγήσουν στα παιδιά τους την «ιστορικότητα» της στιγμής.
Ένα μικρό «πανηγύρι» στήθηκε γύρω από τους τεχνικούς που αφαιρούσαν ένα – ένα τα γράμματα μιας επωνυμίας που συμβολίζει ό,τι πιο απεχθές για τους Ιρλανδούς.

Ο επικεφαλής της τράπεζας Μάικ Εϊνσλεϊ παραδέχτηκε τον ισχυρό συμβολισμό της απόφασης της διοίκησης να κρύψει το όνομά της από την κοινή θέα. «Είναι μια συμβολική όσο και πρακτική κίνηση. Πρακτικά, αφαιρούμε την επωνυμία από την προμετωπίδα του κτηρίου. Συμβολικά, αφαιρούμε το όνομα ενός οργανισμού που μεταμορφώνεται ριζικά σε μια εντελώς διαφορετική οντότητα» είπε στους δημοσιογράφους ο εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας. Η Anglo Irish βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με έναν άλλο «αμαρτωλό» χρηματοπιστωτικό οργανισμό, την Irish Nationwide. H νέα επωνυμία θα ανακοινωθεί εντός του καλοκαιριού. Όμως το κεντρικό κτήριο στην περιοχή St Stephens Green της ιρλανδικής πρωτεύουσας θα παραμείνει «ανώνυμο». «Η νέα επωνυμία δεν θα είναι εμφανής στα υποκαταστήματα της τράπεζας γιατί κοστίζει πολλά» δήλωσε ο Εϊνσλεϊ.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η βεβαρημένη με πλείστες αμαρτίες τράπεζα θα αλλάξει όχι μόνο όνομα αλλά και «χαρακτήρα». «Ξοδέψαμε πολύ χρόνο και κατεβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να αναδιοργανώσουμε τα συστήματα ελέγχου. Απομακρύναμε την παλιά διοίκηση και τα μεσαία στελέχη, αποβάλαμε τις παλιές αρχές διοίκησης. Στόχος μας πλέον δεν είναι τα δάνεια της στεγαστικής αγοράς και το κυνήγι της πιστωτικής επέκτασης. Εφεξής επικεντρωνόμαστε στην εξυπηρέτηση των υπαρχόντων δανείων και στην ανάκαμψη προς όφελος του φορολογούμενου» δήλωσε με απολογητικό ύφος ο επικεφαλής της τράπεζας.

Η πλήρως κρατικοποιημένη Anglo Irish ανακοίνωσε πρόσφατα ετήσιες ζημιές ρεκόρ ύψους 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ μετά το 2008 έχει λάβει συνολικά 25 δισ. ευρώ για να καλύψει ζημιές από τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια των προηγουμένων ετών.

Και μαζί με την Allied Irish Banks, τη Bank of Ireland και τρεις ακόμα τράπεζες έχουν λάβει από το κράτος οικονομική ενίσχυση 70 δισ. ευρώ μετά την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς που συμπαρέσυρε στη δίνη των δημοσιονομικών προβλημάτων ολόκληρη τη χώρα.

Το συνολικό ποσό που έχουν εισπράξει οι τράπεζες ισοδυναμεί με το 45% του ΑΕΠ της χώρας και αντιστοιχεί σε επιβάρυνση 15.500 ευρώ για κάθε κάτοικο της χώρας.

Οι μεγαλόστομες υποσχέσεις των ιρλανδών τραπεζιτών περί ολικής μεταστροφής των τραπεζών σε οιονεί «κοινωφελείς επιχειρήσεις» που θα λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον των φορολογουμένων είναι ασφαλώς δύσκολα πιστευτές. Όμως ακόμα και ως η υπόσχεση, ο «συνετισμός» των τραπεζών προκαλεί έκπληξη. Και σε επίπεδο συμβολισμών, το ότι «ντρέπονται» πλέον να δείξουν το όνομά τους λέει πολλά.