Σε μία νομικά «γκρίζα ζώνη» στηρίζεται η πληρωμή των υπαλλήλων της ΔΕΗ, που συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια και επιτροπές των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς, ενώ η συλλογική σύμβαση εργασίας της δημόσιας εταιρίας προβλέπει την καταβολή οδοιπορικών και εκτός έδρας εξόδων από τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία, εν τούτοις δεν υφίσταται καμία σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Η συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη το 2008, επί διοίκησης του κ. Τ. Αθανασόπουλου, προέβλεπε ότι οι αποζημιώσεις των υπαλλήλων της ΔΕΗ, που συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια ή επιτροπές ασφαλιστικών ταμείων θα καταβάλλονται από τη ΔΕΗ, οι οποίες στη συνέχεια θα της επιστρέφονται από τους ασφαλιστικούς φορείς.
Λίγο καιρό αργότερα, ιδρύθηκε το ΤΑΥΤΕΚΩ, δηλαδή το ταμείο ασφάλισης τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Πρόεδρος του ταμείου ανέλαβε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Αλμυρού, κ. Κ. Μπούρχας, ενώ ως εκπρόσωποι της ΔΕΗ διορίστηκαν ο κ. Π. Λόφτσαλης (αντιπρόεδρος) και ο κ. Π. Αποστολίδης, με αναπληρωτικούς τους κ. κ. Ευγ. Κολλάτο και Νικ. Βασιλειάδη, όλοι τους με τριετή θητεία.
Στο μεταξύ, κοινή υπουργική απόφαση όριζε ως μηνιαία αποζημίωση το ποσό των 400 ευρώ για τη συμμετοχή των μελών του διοικητικού συμβουλίου στις τέσσερις συνεδριάσεις ανά μήνα. Αντίθετα, σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ το εν λόγω ποσό, των οδοιπορικών και των εκτός έδρας συμπεριλαμβανομένων, ανερχόταν στα 276 ευρώ ανά ημέρα. Έτσι, δημιουργήθηκαν δύο διαφορετικά «πρίσματα» για το πόσα χρήματα δικαιούται πραγματικά να λάβουν τα προερχόμενα από τη ΔΕΗ μέλη.
Ως εκ τούτου, οι παρεξηγήσεις δεν άργησαν να φτάσουν. Σε μία θυελλώδη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΥΤΕΚΩ τον Μάρτιο του 2009, ο κ. Μπούρχας δέχθηκε …βάζο στο κεφάλι από τον αντιπρόεδρο και εκπρόσωπο της ΔΕΗ, κ. Λόφτσαλη.
Κατά τον (τεως, πλέον) πρόεδρο, αιτία ήταν η μη έγκριση των οδοιπορικών του κ. Λόφτσαλη, ο οποίος τα είχε «κοστολογήσει» με βάση την σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ, κάτι που αρνήθηκε να εκπληρώσει ο κ. Μπούρχας. Αντίθετα, ο κ. Λόφτσαλης υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι ο καβγάς δεν έγινε για τα οδοιπορικά αλλά για άλλους λόγους, όμως, σήμερα, οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς στα δικαστήρια.
Αυτά τα χρήματα, τα οποία τόσο ο κ. Λόφτσαλης όσο και ο κ. Αποστολίδης δικαιούνται βάσει της σύμβασης της ΔΕΗ, δεν δόθηκαν ποτέ από ασφαλιστικό ταμείο, καθώς το ΤΑΥΤΕΚΩ δεν την αναγνωρίζει ως έχουσα νόμιμη ισχύ. Έτσι, το ασφαλιστικό ταμείο αρκέστηκε να πληρώσει όσα προβλέπει η προηγούμενη υπουργική απόφαση, δηλαδή το ποσό των 400 ευρώ ανά μήνα.
Αντίστοιχη ήταν και η πορεία δύο εκπροσώπων των εργαζομένων της ΔΕΗ σε διοικητική επιτροπή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, οι οποίοι δεν έλαβαν τα παχυλά ποσά που προέβλεπε η σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ, για τους ίδιους ακριβώς λόγους με το ΤΑΥΤΕΚΩ, δηλαδή την έλλειψη σχετικής νομοθεσίας.
Στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2011, όπως δείχνει και έγγραφο της ΔΕΗ, που αναρτήθηκε στην Κοζανίτικη ιστοσελίδα kozan.gr, η ΔΕΗ κατέβαλλε άνω των 365.000 ευρώ για οδοιπορικά, εκτός έδρας και άλλα έξοδα στα εν λόγω μέλη που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΥΤΕΚΩ και την διοικητική επιτροπή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για τα έτη μεταξύ 2008 – 2010.
Με τρία χρόνια καθυστέρηση η Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων της ΔΕΗ κάλεσε την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών να αιτηθεί την καταβολή του ποσού στα δύο ασφαλιστικά ταμεία. Όπως πληροφορείται το «Βήμα», έχουν αποσταλεί επιστολές από τη ΔΕΗ στα δύο ασφαλιστικά ταμεία, με τις οποίες ζητά την αποπληρωμή των 365.000 ευρώ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι ασφαλιστικοί φορείς δεν έχουν απαντήσει στην εν λόγω επιστολή. Πάντως, όπως εξηγούν υψηλόβαθμοι παράγοντες, είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ θέτει τέτοιο ζήτημα, καθώς ούτε το ΤΑΥΤΕΚΩ ούτε το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ είχαν λάβει ποτέ σχετική ειδοποίηση τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό, βέβαια, διότι ουδεμία νομική δέσμευση έχουν.
Ωστόσο, πηγές της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία προβλέπει ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ταμεία αμείβονται από αυτά με το μέγιστο των αποδοχών τους, έχει ισχύ νόμου, καθώς δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πάντως, πηγές των ασφαλιστικών ταμείων θεωρούν ανεδαφική αυτή την ερμηνεία.