Ενας Απόλλωνας για τη Θήβα

Έναν χώρο με μεγάλη αρχαιολογική σημασία, ο οποίος έχει ανασκαφεί ελάχιστα ως σήμερα, τον λόφο του Ισμηνίου στη Θήβα πρόκειται να ερευνήσει ομάδα ελλήνων και αμερικανών επιστημόνων με έναρξη από φέτος τον Ιούνιο. Το έργο θα ξεκινήσει με μία σειρά μη – επεμβατικών γεωφυσικών δοκιμών πάνω και δίπλα στο λόφο.

Εναν χώρο με μεγάλη αρχαιολογική σημασία, ο οποίος έχει ανασκαφεί ελάχιστα ως σήμερα, τον λόφο του Ισμηνίου στη Θήβα πρόκειται να ερευνήσει ομάδα ελλήνων και αμερικανών επιστημόνων με έναρξη από φέτος τον Ιούνιο.

Το έργο θα ξεκινήσει με μία σειρά μη – επεμβατικών γεωφυσικών δοκιμών πάνω και δίπλα στο λόφο, που πήρε το όνομα του από τον Ισμήνιο Απόλλωνα, την έκφανση του Ολυμπίου Απόλλωνα, που λατρευόταν στη Θήβα. Επικεφαλής θα είναι οι καθηγητές Στέφανι Λάρσον και Κέβιν Ντέιλι του Πανεπιστημίου Μπάκνελ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Δρ Βασίλης Αραβαντινός προϊστάμενος της Θ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.

«Η σημασία του Ισμηνίου είναι μεγάλη, γιατί αρχαίες πηγές από ένα ευρύ φάσμα χρονολογικών περιόδων μαρτυρούν τη συνεχιζόμενη χρήση του ως ενός από τα κύρια ιερά των αρχαίων Θηβών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χώρος έχει τεράστια αρχιτεκτονική, λογοτεχνική και θρησκευτική σημασία από τη 2η π. Χ χιλιετία και έπειτα», όπως δήλωσε η κυρία Λάρσον, ερευνήτρια της ιστορίας της αρχαίας Βοιωτίας. Προσθέτοντας πως «Η εξερεύνηση του ιερού και της οδού που οδηγεί σε αυτόν από την πόλη μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά αφιερώματα από την περίοδο της πιο έντονης δραστηριότητας του ιερού (από τον 7ο ως τον 4ο αιώνα π. Χ.), όταν λειτουργούσε ως ο κύριος ανταγωνιστής στον ελλαδικό χώρο του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς».

Κατά τον επιγραφολόγο κ. Ντέιλι εξάλλου το ενδιαφέρον της ανασκαφής είναι ακόμη μεγαλύτερο από το γεγονός, όπως λέει, ότι «η περιοχή πάνω και γύρω από το αρχαίο αυτό ιερό έχει παραμείνει, σε μεγάλο βαθμό, ανέγγιχτη από τη σύγχρονη ανάπτυξη».

Στην πρώτη φάση της έρευνας η ομάδα θα συνεργαστεί με τον επίκουρο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Μπάκνελ κ. Ρομπ Τζέικομπ, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει διάφορες τεχνικές για να χαρτογραφήσει και να διερευνήσει τα ανθρωπογενή στοιχεία κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ενώ η ανασκαφή θα αρχίσει μετά από την ολοκλήρωση της αρχικής χαρτογράφησης και τηλεπισκόπησης.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη θέση είχε ανασκαφεί από τον Α. Κεραμόπουλλο (1910-1917) και τον Ν. Φαράκλα (1967) που έφεραν στο φως μόνο το δυτικό τμήμα του αρχαίου ναού του Απόλλωνα στο λόφο. Η νέα έρευνα που αρχίζει στις 14 Ιουνίου έχει την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk