Τουρκία: Το φιλοκουρδικό κόμμα απειλεί με μποϋκοτάζ τις εκλογές

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα απειλεί να μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές. Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας απείλησε να μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) πολλών υποψηφίων του, μεταξύ των οποίων η Λεϊλά Ζανά, μεταδίδουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα απειλεί να μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές.

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας απείλησε να μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) πολλών υποψηφίων του, μεταξύ των οποίων η Λεϊλά Ζανά, μεταδίδουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

«Είναι μια φασιστική απόφαση. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια άδικη, αντιδημοκρατική εκλογή», δήλωσε ο αρχηγός του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Ντεμιρτάς δήλωσε πως εξετάζονται όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των υποψηφίων που κατεβάζει ο σχηματισμός του σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια.

Οι μικροί σχηματισμοί κατεβάζουν υποψηφίους ως ανεξάρτητους για να εκλέξουν βουλευτές, επειδή ένα κόμμα πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 10% των ψήφων σε εθνική κλίμακα για να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο.

Το YSK απέρριψε 12 υποψηφίους που κατέβασε το BDP εξαιτίας του ποινικού μητρώου τους.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η Ζανά και ο Χατίπ Ντιτσλέ, δύο κούρδοι πρώην βουλευτές που πέρασαν μια δεκαετία στη φυλακή (1994-2004) για συνέργεια με τους κούρδους αντάρτες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε το 1995 την Λεϊλά Ζανά με το Βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ντεμιρτάς κάλεσε τις αρχές να αναβάλουν τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 12 Ιουνίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk