Σε πεδίο μάχης μετετράπη η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και Κούρδων διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απόφαση του Εκλογοδικείου να αποκλείσει από τις εκλογές του Ιουνίου πολλούς υποψήφιους του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, περιλαμβανομένης της Λεϊλά Ζάνα.
Καταγγέλλοντας «φασιστική απόφαση» το Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) απειλεί να μποϊκοτάρει τις εκλογές της 12ης Ιουνίου.
Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του φιλοκουρδικού κόμματος -3.000 σύμφωνα με την αστυνομία- συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, περικυκλωμένοι από εκατοντάδες αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν το πλήθος άρχισε να κινείται προς τις σκηνές που είχε στήσει το φιλοκουρδικό κόμμα στο γειτονικό προάστιο Ακσαράι, στα πλαίσια μίας πρωτοβουλίας κοινωνικής ανυπακοής.
Ομάδες νεαρών επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ σε σταθμό του μετρό, σε σχολικά κτίρια και ένα ταχυδρομείο, με αποτέλεσμα η αστυνομία να απαντήσει με δακρυγόνα.
Οι συγκρούσεις ήλθαν στον απόηχο της απόφασης του Εκλογοδικείου να απορρίψει 12 ανεξάρτητους υποψήφιους στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου -επτά εκ των οποίων υποστηρίζονταν από το BDP- εξαιτίας του ποινικού μητρώου τους.
Μεταξύ των απορριφθέντων υποψηφίων περιλαμβάνεται και η Λεϊλά Ζάνα, εξέχουσα μορφή του κουρδικού πολιτικού κινήματος που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ως απάντηση, το φιλοκουρδικό κόμμα απειλεί να μποϊκοτάρει τις εκλογές.
«Είναι μια φασιστική απόφαση. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια άδικη, αντιδημοκρατική εκλογή», δήλωσε ο αρχηγός του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Ο Ντεμιρτάς δήλωσε πως εξετάζονται όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των υποψηφίων που κατεβάζει ο σχηματισμός του σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια. Κάλεσε, επίσης, τις Αρχές να αναβάλουν τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 12 Ιουνίου.
Οι μικροί σχηματισμοί κατεβάζουν υποψηφίους ως ανεξάρτητους για να εκλέξουν βουλευτές, επειδή ένα κόμμα πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 10% των ψήφων σε εθνική κλίμακα για να εκπροσωπηθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.