Δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη Χομς της δυτικής Συρίας, μια ημέρα αφού τελέσθηκαν εκεί οι κηδείες 14 διαδηλωτών, όπως έγινε γνωστό από διαδηλωτές και κατοίκους.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας της Χομς, πρόσθεσε το δίκτυο.

«Πυροβολισμοί ακούγονται σ’ όλη την πόλη», δήλωσε στους «Νιού Γιόρκ Τάιμς» μια γυναίκα που κατοικεί κοντά στην πλατεία. «Τα τζαμιά απευθύνουν όλα εκκλήσεις για βοήθεια. Φοβόμαστε ότι σκοτώθηκαν πολλοί στην πλατεία».

Περί τους 20.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στην «Πλατεία του Ρολογιού» στην πόλη Χομς της Συρίας, απαιτώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι διαδηλωτές, που μετονόμασαν συμβολικά την πλατεία σε «Πλατεία Ταχρίρ», κατήγγειλαν ότι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος, χρησιμοποιώντας αληθινά πυρά. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δηλώνει από την πλευρά του πως οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν χαρακτηριστικά «ένοπλης εξέγερσης».

«Η πορεία των γεγονότων μέχρι σήμερα και η κλιμάκωσή τους, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια ένοπλη εξέγερση από οπλισμένες ομάδες, που ανήκουν στις οργανώσεις των Σαλαφιστών, ειδικά όσα συμβαίνουν στις πόλεις Χομς και Μπανίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν το καθεστώς για καταπίεση, πολιτικές συλλήψεις, αδιαφάνεια και διαφθορά.

«Ελευθερία-ελευθερία» ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι διαδηλωτές, που διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Είναι μία καθιστική διαμαρτυρία ανοικτή σε όλους και θα συνεχιστεί έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών.

«Το δυναστικό αυτό καθεστώς θα πρέπει να αλλάξει. Είναι 11 χρόνια που περιμένουμε τις μεταρρυθμίσεις, ο λαός θέλει την ελευθερία του» πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στην ανάληψη της εξουσίας της χώρας από τον Μπασάρ αλ Άσαντ το 2000, όταν διαδέχθηκε τον πατέρα του Χαφέζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία προσπάθεια να διαλύσουν τη συγκέντρωση οι αρχές ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Σύροι ακτιβιστές κατήγγειλαν πως ένας αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας κάλεσε από τα μεγάφωνα τούς συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν και στη συνέχεια οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν.

Τις καταγγελίες των ακτιβιστών επιβεβαίωσαν και κάτοικοι της πόλης Χομς.