Την άντληση του μολυσμένου με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας θαλασσινού νερού που έχει συσσωρευτεί στο υπόγειο του πληγωμένου αντιδραστήρα νο.2 της Φουκουσίμα ξεκίνησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Tepco.

Πρόκειται για τιτάνια προσπάθεια, αφού οι ειδικοί μιλούν για 25.000 τόνους ραδιενεργού νερού: αν δεν απομακρυνθούν, δεν είναι δυνατόν να αρχίσει η επισκευή των κατεστραμμένων συστημάτων ψύξης, που κρίνεται απαραίτητη για την οριστική επίλυση των προβλημάτων ως το τέλος του έτους.

Λόγω των υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας, όπως καταμετρήθηκαν χτες από ειδικά τηλεχειριζόμενα ρομπότ αμερικανικής κατασκευής, τα συνεργεία των «σαμουράι», όπως αποκαλούν οι Ιάπωνες τους ηρωικούς τεχνικούς, δεν μπορούν να προσεγγίσουν ακόμη τα κτίρια των αντιδραστήρων. Το νερό που θα αντλείται από εδώ και πέρα θα συγκεντρώνεται σε ειδικές δεξαμενές, και η Tepco ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει σύστημα καθαρισμού του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για την ψύξη των αντιδραστήρων 1, 2 και 3.

Κυβέρνηση και εταιρεία υποσχέθηκαν πάντως ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο» για την περαιτέρω μόλυνση του ωκεανού με ραδιενεργό νερό, ενώ τόνισαν πως «σε αυτή την φάση δεν παρατηρείται πλέον μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας».