ΚΕΠΕ: Προς ύφεση 4,12% το 2011!

Υφεση 4,12% αναμένει για το 2011 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), πρόβλεψη σαφώς δυσμενέστερη από τις εκτιμήσεις της τρόικας και της τράπεζας της Ελλάδας για ύφεση 3% τη χρονιά που διανύουμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα πρόβλεψη του ΚΕΠΕ είναι σαφώς χειρότερη από αυτή που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο. Τότε, έκανε τότε λόγο για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 3,48%.

Υφεση 4,12% αναμένει για το 2011 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), πρόβλεψη σαφώς δυσμενέστερη από τις εκτιμήσεις της τρόικας και της τράπεζας της Ελλάδας για ύφεση 3% τη χρονιά που διανύουμε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα πρόβλεψη του ΚΕΠΕ είναι σαφώς χειρότερη από αυτή που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο. Τότε, έκανε τότε λόγο για συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 3,48%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΠΕ ο ρυθμός επιβράδυνσης της οικονομίας θα είναι 4,68% στο α’ τρίμηνο και 4,36% στο β’ τρίμηνο για να υποχωρήσει στο 3,83% στο γ’ τρίμηνο και ακόμη χαμηλότερα, στο 3.63% στο δ’ τρίμηνο του 2011.

Το αισιόδοξο μήνυμα των ερευνητών του ΚΕΠΕ είναι ότι η «πραγματική οικονομία έχει μια ενδογενή τάση προς σταδιακή εξασθένηση της ύφεσης» προς το τέλος του έτους.

Παράλληλα το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως επιβεβαιώνεται από τα υψηλά spreads, συμβάλλει στη διατήρηση της ύφεσης. Επ’ αυτού το Κέντρο εκτιμά ότι το σκηνικό μπορεί να ανατραπεί με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και την έναρξη των διαδικασιών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αναλυτικά οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk