Εννέα φοροαπαλλαγές στο στόχαστρο

Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για χιλιάδες φορολογούμενους που σήμερα απολαμβάνουν εκπτώσεις από το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία ή απευθείας από τον φόρο που προκύπτει κάθε φορά. Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να εξασφαλίσει έως τα τέλη του 2015 περίπου 2,5 δισ. ευρώ μόνο από την περικοπή – κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν δεκαετίες.

Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για χιλιάδες φορολογούμενους που σήμερα απολαμβάνουν εκπτώσεις από το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία ή απευθείας από τον φόρο που προκύπτει κάθε φορά.

Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» των ρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομική Στρατηγικής για να εξασφαλίσει έως τα τέλη του 2015 περίπου 2,5 δισ. ευρώ μόνο από την περικοπή – κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν δεκαετίες.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελάς αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα δήλωσε ότι «ο τομέας των φοροαπαλλαγών είναι ένας τομέας που πρέπει να εξεταστεί, γιατί, όπως έχουμε τονίσει, είναι άδικο να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές κάποιος με πολύ ψηλά εισοδήματα και κάποιος που τα εισοδήματά του είναι στο όριο ή και κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι ζητήματα που πρέπει να τα δούμε».

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ωστόσο ότι θα υπάρξουν κριτήρια, όροι και προϋποθέσεις. «Είναι μια διαδικασία, που θα γίνει πολύ προσεκτικά, δεν μπορεί να γίνει στο γόνατο, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα», προσθέτει ο ίδιος.

Οι φοροαπαλλαγές θα χορηγούνται πλέον με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξει τόσο στα όρια εισοδήματος πάνω από τα οποία δεν θα ισχύουν οι φοροαπαλλαγές όσο και στα υπόλοιπα κριτήρια που θα συνδέονται με τον άλλο ή άλλο τρόπο με την κινητή ή και την ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου.

Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση κάποιος να δηλώνει στην εφορία χαμηλά εισοδήματα και την ίδια στιγμή να κατέχει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αν συμβαίνει αυτό κινδυνεύει να μην έχει έκπτωση φόρου από τις φοροαπαλλαγές που προβλέπει ο νόμος.

Οι εννέα φοροαπαλλαγές που μπαίνουν στο στόχαστρο της Τροϊκας είναι οι εξής:

– Η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων Α΄κατοικίας
– Οι ιατρικές δαπάνες
– Τα ασφάλιστρα ζωής
– Τα δίδακτρα για φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα
– Το ενοίκιο πρώτης κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν
– Ο μειωμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
– Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε προϊόντα και υπηρεσίες
– Το αφορολόγητο για αγορά, κληρονομιά, γονική παροχή Α΄κατοικίας
– Η διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk