Wikileaks:Χρηματοδοτούσε τη συριακή αντιπολίτευση η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδοτούσε κρυφά αντιπολιτευτικές ομάδες στη Συρία, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα διπλωματικής αλληλογραφίας που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks και δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα «Washigton Post».

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, φαίνεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διοχετεύσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ από το 2006 σε μια ομάδα Σύριων εξόριστων με σκοπό να λειτουργούν ένα τηλεοπτικό δορυφορικό κανάλι με έδρα το Λονδίνο, το «Barada TV», αλλά και να χρηματοδοτούν δραστηριότητες εντός της Σύριας.

Το «Barada TV» άρχισε να εκπέμπει τον Απρίλιο του 2009, αλλά ενέτεινε τη δράση του για να καλύψει τις μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στη Συρία τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης εκστρατείας με στόχο την ανατροπή του σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ, όπως λέει η «Washigton Post».

Δολάρια άρχισαν να ρέουν προς προσωπικότητες της συριακής αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, αφότου οι σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και Ουάσιγκτον ψυχράνθηκαν, το 2005. Η οικονομική ενίσχυση συνεχίστηκε και υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, παρόλο που η κυβέρνησή του προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον Ασαντ. Μάλιστα τον Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ έστειλαν πρεσβευτή τους στη Δαμασκό, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χρηματοδοτούν σύριες αντιπολιτευτικές ομάδες, όμως σύμφωνα με την διπλωματική αλληλογραφία που διέρρευσε φαίνεται πώς για αυτό τον σκοπό αποταμιεύονταν χρήματα τουλάχιστον από τον Σεπτέμβρη 2010.

Τα προηγούμενα έγγραφα διπλωματικής αλληλογραφίας που είχαν διαρρεύσει στον ιστότοπο Wikileaks έδειχναν ότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στη Δαμασκό άρχισαν να ανησυχούν το 2009, όταν έμαθαν ότι Σύριοι πράκτορες της αντικατασκοπείας άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τα αμερικανικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Τον Απρίλιο του 2009, ένα έγγραφο που υπογραφόταν από κορυφαίο αμερικανό διπλωμάτη στη Δαμασκό εκείνη την εποχή έγραφε ότι «οι συριακές αρχές αναμφίβολα θα θεωρούσαν ότι οποιαδήποτε αμερικανική χρηματοδότηση παράνομων πολιτικών ομάδων θα ισοδυναμούσε με υποστήριξη αλλαγής του καθεστώτος. Μια επανεκτίμηση του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης που στηρίζει αντικυβερνητικές φράξιες μέσα και έξω από τη Συρία, μπορεί να αποδειχτεί παραγωγική.»

Μέχρι στιγμής, οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη Συρία εναντίον του απολυταρχικού καθεστώτος Ασαντ εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ έχουν κοστίσει τη ζωή σε περίπου 200 άτομα. Η συριακή κυβέρνηση κατηγορεί ένοπλες συμμορίες για τα περιστατικά βίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk