Εκτεταμένα επεισόδια με πολιτική και θρησκευτική διάσταση ξέσπασαν στό βόρειο τμήμα της Νιγηρίας μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Σαββάτου στις οποίες επικράτησε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν σε πολιτείες του βορρά τη Δευτέρα, όπως το Κανό και τη Καντούνα, όπου κυριαρχούν οι μουσουλμάνοι, μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλήθος έβαλε φωτιά σε κατοικίες υποστηρικτών του Τζόναθαν και άλλα κτίρια ενώ σε άλλες πόλεις ακούγονταν πυρά όπλων. Μαρτυρίες των κατοίκων αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός μιλάνε και για θανάτους στους δρόμους των πόλεων όπου ξέσπασαν οι ταραχές.

Στην πολιτεία της Καντούνα επιβλήθηκε 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας όταν πυρπολήθηκε η κατοικία του αντιπροέδρου Ναμάντι Σαμπό, αναφέρει το Reuters. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν ακόμη στη φυλακή και απελευθέρωσαν κρατούμενους.

Πάντως κατά την αστυνομία οι ταραχές οφείλονται σε όσους δεν θέλουν να αποδεχτούν τα αποτελέσματα και δεν οφείλονται σε θρησκευτικούς ή εθνοτικούς λόγους.

Οι μουσουλμάνοι ψήφισαν σε μεγάλο μέρος τον ομόθρησκο τους υποψήφιο, Μουχαμάντου Μπουχάρι, επικεφαλής του Κογκρέσου των Προοδευτικών. Αντίθετα ο Τζόναθαν επικράτησε στον πολυπληθέστερο και χριστιανικό νότο.

Επικράτηση του Τζόναθαν

Παρά το ιστορικό βίας και νοθείας σε άλλες αναμετρήσεις, οι εκλογές το Σάββατο κύλησαν με σχετική ηρεμία και μάλιστα κατά τους παρατηρητές της ΕΕ ήταν από τις δικαιότερες των τελευταίων ετών.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η διαφορά με τον αντίπαλο του είναι 10 εκατομμύρια ψήφοι, με καταμετρημένα τα αποτελέσματα από όλες τις πολιτείες πλην δύο.

Για να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 25% των ψήφων σε 24 από τις 36 πολιτείες της χώρας. Στην πολιτεία Μπαγέλσα, από όπου κατάγεται, συγκέντρωσε το 99,63% των ψήφων, προκαλώντας την υποψία της αντιπολίτευσης ότι τα αποτελέσματα αλλοιώθηκαν.

Τόσο το Κογκρέσο των Προοδευτικών όσο και το Κογκρέσο Δράσης για τη Νιγηρία κατέθεσαν στην εκλογική επιτροπή καταγγελίες για την καταμέτρηση των ψήφων με τον Μπουχάρι να αμφισβητεί τα αποτελέσματα.

Η Νιγηρία είναι σε μεγάλο βαθμό διχασμένη ανάμεσα στον πλουσιότερο, πετρελαιοφόρο και κυρίως χριστιανικό νότο και τον μουσουλμανικό, αγροτικό βορρά. Είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό έθνος της Αφρικής με 160 εκατομμύρια κατοίκους χωρισμένους σε αρκετές φυλές.

Ο Γκουντλακ Τζόναθαν έγινε πρόεδρος τον Μάιο του 2010 όταν διαδέχτηκε τον μουσουλμάνο Ουμάρου γιαρ΄Άντουα που πέθανε πρόωρα.