Αντιδράσεις προκάλεσε προσχέδιο νόμου που προβλέπει ριζικές αλλαγές στη διαδικασία απόκτησης ιατρικής ειδικότητας, με την καθιέρωση ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων των πτυχιούχων, το οποίο αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής».
Το σχέδιο βασίζεται σε εισήγηση της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) προς τον υπουργό κ. Α. Λοβέρδο, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου την 28η Μαρτίου 2011.
Παρά ταύτα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με ανακοίνωσή της, σήμερα, Δευτέρα, το πρωί, «άδειασε» ουσιαστικά το ΚΕΣΥ, χαρακτηρίζοντας «απολύτως ατυχή» τον χαρακτηρισμό της γνώμης του ως σχεδίου νόμου.
«Την νομοθετική πρωτοβουλία να συντάσσει σχέδια ή προσχέδια νόμου την έχει μόνο η κυβέρνηση. Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας ( ΚΕΣΥ ) είναι από το νόμο υποχρεωμένο να συμβουλεύει την κυβέρνηση», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας με τους προέδρους των Ιατρικών Σχολών, τους έθεσε μάλιστα το ερώτημα – στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής γενικής συζήτησης, όπως είπε – πως αξιολογούν την εκδοχή η ειδικότητα να αποκτάται μέσα στο πλαίσιο των βασικών σπουδών.
Το ίδιο ερώτημα ο υπουργός θα απευθύνει και στο ΚΕΣΥ. «Και αυτό, διότι το θέμα της ένταξης των γιατρών στις ειδικότητες πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί για να πάψει ο χρόνος αναμονής να είναι από 4 έως 11 χρόνια. Δυστυχώς, και γι αυτή την αθλιότητα του σύγχρονου κράτους, το βάρος της εξάλειψης της πέφτει στις πλάτες της κυβέρνησης», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο.
Ο κ. Λοβέρδος προσθέτει, πάντως, ότι στην ημερήσια διάταξη των επόμενων μηνών δεν προβλέπεται να προχωρήσει στην έναρξη διαλόγου επ’ αυτού.
Εν τω μεταξύ την αντίθεσή τους με το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε εξέφρασαν ήδη οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δ. Βαρνάβας, δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα on line» ότι διαφωνεί κατηγορηματικά διότι «… εισάγουν διαδικασίες πέρα από κάθε λογική και πρακτική που ίσχυε μέχρι στιγμής και φθάνουν στο εκπληκτικό σημείο να ζητούν παράβολο από τους ειδκευόμενους για να εξεταστούν και να ξεκινήσουν ειδικότητα».
Ο κ. Βαρνάβας θεωρεί μάλιστα ότι «… δεν διασφαλίζεται καμία αξιοκρατία. Και μόνο το γεγονός ότι τους «άδειασε» ο υπουργός Υγείας δείχνει την αξιοπιστία του εγχειρήματος».