Νέα συσκευή για τον καρκίνο εγκρίνεται στις ΗΠΑ

Η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) έδωσε το πράσινο φως στην πρώτη συσκευή που χτυπά τον καρκίνο με ηλεκτρικά πεδία. Η νέα τεχνολογία εγκρίθηκε για χρήση κατά του γλοιoβλαστώματος του εγκεφάλου, πρόκειται όμως να δοκιμαστεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.


Η αμερικανική FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) έδωσε το πράσινο φως στην πρώτη συσκευή που χτυπά τον καρκίνο με ηλεκτρικά πεδία. Η νέα τεχνολογία εγκρίθηκε για χρήση κατά του γλοιoβλαστώματος του εγκεφάλου, πρόκειται όμως να δοκιμαστεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Εδώ και δεκαετίες, οι ογκολόγοι χρησιμοποιούν τρία βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου: τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία και τις χειρουργικές επεμβάσεις.

«Τώρα πλέον έχουμε την έγκριση της FDA για μια εντελώς νέα αντικαρκινική θεραπεία» δήλωσε ο Δρ Χερμπ Ένγκελχαρτ, καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ, ο οποίος συμμετείχε στις δοκιμές της συσκευής αλλά χωρίς να λάβει αμοιβή.

Η συσκευή NovoTTF της Novocure έλαβε έγκριση για χρήση σε ασθενείς με επιθετικούς όγκους του εγκεφάλου που επανεμφανίστηκαν έπειτα από τη χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Χωρίς παρενέργειες

Οι 237 ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε η νέα προσέγγιση έζησαν περίπου έξι μήνες, περίπου όσο έζησαν οι ασθενείς της ομάδας ελέγχου στους οποίους χορηγήθηκε χημειοθεραπεία. Ωστόσο, οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν NovoTTF είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής λόγω της έλλειψης παρενεργειών, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία που προκαλεί ναυτία, διάρροια και λοιμώξεις.

Μεταξύ των ασθενών με γλοιοβλάστωμα, μόνο το 2% παραμένει εν ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Το NovoTTF είναι μια φορητή συσκευή βάρους τριών κιλών που μεταφέρει μαζί του ο ασθενής μέσα σε μια μικρή τσάντα, Στέλνει ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα με ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο ξυρισμένο κεφάλι του ασθενούς.

Τα ηλεκτρικά πεδία που δημιουργούν τα ηλεκτρόδια εμποδίζει την ταχεία διαίρεση των καρκινικών κυττάρων, η οποία επιτρέπει στους όγκους να μεγαλώνουν με μεγάλη ταχύτητα. Τα υγιή κύτταρα δεν επηρεάζονται επειδή διαιρούνται με πολύ μικρότερο ρυθμό.

Η Novocure σκοπεύει τώρα να δοκιμάσει τη νέα τεχνολογία σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Η εταιρεία έχει έδρα στο Πόρτσμουθ του Νιού Χάμπσαϊρ, ωστόσο η τεχνολογία του NovoTTF αναπτύχθηκε στα εργαστήριά της στη Χάιφα του Ισραήλ.

Στην εταιρεία έχουν επενδύσει μεταξύ άλλων η Pfizer και η Johnson & Johnson.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk