Άνω- κάτω έχουν γίνει στη Νέα Δημοκρατία, με τις λίστες που κυκλοφορούν για «γαλάζιες» υποψηφιότητες στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Στο εσωτερικό της Ν.Δ. επικρατεί αναστάτωση, καθώς η ονοματολογία προκαλεί, όχι μόνο εκνευρισμό, αλλά έχουν αρχίσει και καταγράφονται γκρίνιες.

Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες και από πολλούς βουλευτές, καθώς το γεγονός ότι εμφανίζονται διάφορα πρόσωπα να έχουν ήδη λάβει το «πράσινο φως» για τις υποψηφιότητές του, δημιουργεί βαρύ κλίμα.

Για να εξουδετερώσει, στο μέγιστο βαθμό, την όποια ενίσχυση των εσωκομματικών διαμαρτυριών, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης, εμφανίστηκε και διέψευσε στην ενημέρωση της Δευτέρας, τις υποψηφιότητες που κυκλοφορούν.

«Επειδή βλέπω να κυκλοφορούν διάφορες λίστες με ονόματα, σε διάφορες εφημερίδες, θέλω να πω ότι όλα αυτά τα ονόματα δεν ισχύουν» είπε, χωρίς να ερωτηθεί και συμπλήρωσε: «Και δεν ισχύουν, με την έννοια ότι υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, η οποία επίσης να σας θυμίσω περνάει κι από τη βάση».

Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης, θέλοντας να ακυρώσει και την επιχειρηματολογία όσοι υποστηρίζουν, ότι η ηγεσία έχει δώσει την έγκρισή της σε διάφορα πρόσωπα, επικαλέστηκε τις δημοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων.

«Εισηγούνται οι οργανώσεις βάσης, οι νομαρχιακές οργανώσεις, ονόματα τα οποία έρχονται στο κόμμα κι από εκεί θα εγκριθούν. Αυτή είναι η διαδικασία. Όπως επίσης κι αυτό που έχει τονίσει ο Πρόεδρος. Την πρόσκληση σε ανθρώπους από την κοινωνία, που δεν είναι κομματικά στελέχη, δεν είναι εγγεγραμμένοι στο κόμμα, να έρθουν και να στρατευτούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και σε πολλές νομαρχιακές επιτροπές, καταγράφεται έντονη δυσαρέσκεια, καθώς ορισμένοι βουλευτές και αρκετά στελέχη, υποστηρίζουν, ότι «δεν μπορεί να εμφανίζονται ορισμένοι υποψήφιοι ότι έχουν λάβει το χρίσμα και να εμφανίζονται στις τοπικές κοινωνίες, ως οι εκλεκτοί της νέας ηγεσίας».

Άλλοι, είναι πιο συγκρατημένοι και υπογραμμίζουν, ότι μπορεί η νέα ηγεσία να μην έχει δώσει «πράσινο φως», αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, με συνέπεια να δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στο παρασκήνιο, καταγράφονται αρκετές αψιμαχίες, αντεγκλήσεις, ενώ κυριαρχεί η αλληλοϋπονόμευση. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο κυριαρχούν τα κτυπήματα κάτω από τη μέση, αλλά και οι διαρροές προς τα ΜΜΕ με αιχμηρά σχόλια και παραπολιτικά με υπονοούμενα για νέους υποψηφίους.

Πολλοί «παλαιοί» εκνευρίζονται και ενοχλούνται, καθώς βλέπουν σε αρκετές εκδηλώσεις τοπικών οργανώσεων να καλούνται για ομιλίες, πρόσωπα που δεν είναι βουλευτές, αλλά θεωρούνται όμως υποστηρικτές της νέας ηγεσίας.

Ως εκ τούτου, πολλοί με τη στάση τους δυσκολεύουν την επιχείρηση του προέδρου της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση των ψηφοδελτίων και να προωθηθεί ένα μείγμα νέων συνεργατών και έμπειρων βουλευτών.

Στήριξη οικονομικής πολιτικής Καραμανλής

Σε αυτό το κλίμα, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. προέβη σε στήριξη, της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε επί κυβερνήσεων Καραμανλή, προκαλώντας ποικίλες συζητήσεις.

Σε μια χρονική στιγμή, που κυριαρχούν στο εσωτερικό της Ν.Δ., οι εισηγήσεις για πλήρη διαχωρισμό της σημερινής ηγεσίας από τις κυβερνήσεις Καραμανλή, το «γαλάζιο» επικοινωνιακό επιτελείο, μίλησε για «πράσινα παραμύθια» για το δημόσιο χρέος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση και τις επιρρίπτει ευθύνες για την διόγκωση του χρέους, ενώ υποστηρίζει ότι επί κυβερνήσεων Ν.Δ., το χρέος που δημιουργήθηκε ήταν μόλις επτά δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα, από τα 125 δισ. ευρώ που δανείστηκαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, τα 45 αφορούσαν την αναχρηματοδότηση παλαιότερου χρέους και το καινούργιο χρέος ήταν τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ.

Από αυτά, με βάσει την «γαλάζια» επιχειρηματολογία, το 62,5% (50 δισ. στα 80) πήγαν για τόκους προηγουμένων ετών, το 12,5% (10 δισ.) πήγε για πληρωμένες εξοπλιστικών προγραμμάτων που παραγγέλθηκαν επί ΠαΣοΚ, κ.α.

«Τα 73 στα 80 ήταν υποχρεώσεις που άφησε πίσω του το ΠαΣοΚ. Η καθαρή συμβολή των κυβερνήσεων της Ν.Δ. στο χρέος, τα πεντέμισι χρόνια που έμεινε στην εξουσία, ήταν γύρω στα 7 δισ.» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνεχίζει: «Σήμερα το ΠαΣοΚ, όπως όλοι ξέρουμε, μέσα από τη λαίλαπα του ΔΝΤ έχει αυξήσει το χρέος μας πέρα από κάθε σύγκριση με το παρελθόν και από πάνω έχει το θράσος να μιλάει».