Στις αρχές του καλοκαιριού προσδιορίζεται ο χρονικός ορίζοντας για την λήψη καθοριστικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και εν όψει αυτού, εξελίσσεται η παράλληλη ανάπτυξη σεναριολογίας για την τύχη και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Η θέση αυτή διατυπώνεται όχι τόσο σε σχέση με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρεών στην Ευρώπη, όσο αναφορικά με την ετοιμότητα της Ευρώπης σε πολιτικό, τραπεζικό και θεσμικό επίπεδο, για την δρομολόγηση εξελίξεων που θα αναστρέψουν το κλίμα συνολικά.
Η αναμονή αυτή είναι που κάνει την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να διαψεύδουν κατηγορηματικώς τα ενδεχόμενα αναδιάρθρωσης, καθώς σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση της πορείας και κυρίως της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, θα γίνει τον Ιούνιο και η αξιολόγηση αυτή θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως δήλωσε προσφάτως ξεκάθαρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Περιπλέκεται πολιτικά η κατάσταση στην ΕΕ
Πέραν αυτού, το διάστημα θεωρείται κρίσιμο και για πολιτικούς λόγους καθώς στον ορίζοντα διαγράφονται περιπλοκές, που ενδέχεται να επιβάλλουν άλλου τύπου αντιδράσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Φινλανδία, όπου το ευρωσκεπτικιστικό μέτωπο κέρδισε σημαντικό έδαφος, ενώ αναμένεται και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πορτογαλία, όπου ωστόσο υπάρχει ένα μίνιμουμ διακομματικής συνεννόησης για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα.
Ο χρονικός ορίζοντας συμπίπτει με την τελική διαμόρφωση του ελληνικού μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, με την ελπίδα να έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες και ανατραπεί η εντύπωση της αναποφασιστικότητας και ατολμίας.
Πέραν του καθαρά οικονομικού σκέλους, στο χρόνο έως τις αρχές του καλοκαιριού πιθανολογείται από στελέχη της κυβέρνησης και η ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα.
Αξιολόγηση (και) βουλευτών
Εως τότε, συνεργάτες του Πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι παρακολουθείται και αξιολογείται η στάση βουλευτών, είτε σε ό,τι αφορά τις… απόψεις τους περί αναδιάρθρωσης του χρέους, είτε την κριτική στην κυβέρνηση για τους ρυθμούς προώθησης του έργου, είτε την επίθεση που αρχίζει να εξαπολύεται κατά του κ. Παπακωνσταντίνου.
Καθοριστικό διάστημα για τη διαμόρφωση του κλίματος στο εσωτερικό της κυβέρνηση είναι το διάστημα αμέσως μετά το Πάσχα, όπου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο και να (επαν)έλθουν στη Βουλή νομοσχέδια που άναψαν φωτιές, όπως το επίμαχο για τα «φρουτάκια».