Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των Αληθινών Φινλανδών ξεκίνησαν σήμερα στη Λισαβόνα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων της πορτογαλικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης έκτακτης δανειακής βοήθειας στην Πορτογαλία.

Ηδη ο Τίμο Σόινι, ο ηγέτης του ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος που θριάμβευσε στις χθεσινές εκλογές στη Φινλανδία, ξεκαθάρισε σήμερα ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας.

«Ασφαλώς και πρόκειται να γίνουν αλλαγές… Το πακέτο που έχουν σχεδιάσει δεν νομίζω να παραμείνει ως έχει…»
, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Σόινι αναφερόμενος στο πορτογαλικό πακέτο.

Εδώ και πολλούς μήνες οι Φινλανδοί εμφανίζονται ως «γερμανικότεροι των Γερμανών», εγείροντας διαρκώς ενστάσεις στην προσπάθεια κοινοτικής αρωγής των κρατών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, καθώς θεωρούν ότι «ο συνετός φινλανδός φορολογούμενος» δεν είναι δίκαιο να επιβαρυνθεί με το κόστος της διάσωσης των «σπάταλων και αφρόνων εταίρων».

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Μάρι Κιβινιέμι εξέφραζε τις ενστάσεις αυτές υπό την πίεση της προεκλογικής εθνικιστικής ρητορικής του Τίμο Σόινι.

Η χθεσινή αναμέτρηση ανέδειξε το λαϊκιστή ηγέτη σε ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων στη χώρα του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επηρεάζει πλέον άμεσα και όχι έμμεσα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Διαπραγματεύσεις υπό την σκιά του Σόινι

Την ώρα που στο Ελσίνκι ο Σόινι ξεκινούσε τις διερευνητικές επαφές με τα άλλα φινλανδικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Φινλανδία – αναλυτές χαρακτηρίζουν έως και συνταγματική εκτροπή το ενδεχόμενο να αποκλειστούν οι Αληθινοί Φινλανδοί από την επόμενη κυβέρνηση έπειτα από το εντυπωσιακό άλμα της εκλογικής απήχησής τους από το 4% στο 19% που πέτυχαν – στη Λισαβόνα η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες ξεκινούσε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον καθορισμό των όρων και τους ύψους του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ που πρόκειται να λάβει η Πορτογαλία.

Σημειωτέον ότι επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Λισαβόνα είναι ο έμπειρος από την εμπλοκή του στον αντίστοιχο δανεισμό της Ελλάδας, δανός εμπειρογνώμων Πόουλ Τόμσεν.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η Πορτογαλία, που είναι η τρίτη χώρα παρέμβασης της τρόικας έπειτα από την Ελλάδα και την Ιρλανδία, θα λάβει δανειακό πακέτο 80 δισ. ευρώ (ως γνωστόν η Ελλάδα συμφώνησε σε βοήθεια 110 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία σε βοήθεια 85 δισ. ευρώ).

Η προσφυγή στην τρόικα συνεπάγεται και για την Πορτογαλία παράκαμψη των αγορών, δηλαδή αναστολή του δανεισμού της από τις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, ο εκλογικός θρίαμβος των ευρωσκεπτικιστών (ίσως ο όρος «αντιευρωπαϊστών» είναι ακριβέστερος) της Φινλανδίας και βεβαίως οι πρωινές δηλώσεις του Σόινι πυροδότησαν νέες ασφυκτικές πιέσεις στην πορτογαλική αγορά ομολόγων (όπως άλλωστε και στην ελληνική και στην ιρλανδική), στέλνοντας το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου έναντι του γερμανικού στο επίπεδο-ρεκόρ των 599 μονάδων βάσης από τις 583 μονάδες που ήταν την Παρασκευή.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 9,34%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί και επεξεργάζεται το Bloomberg.

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων βαραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα των διαπραγματεύσεων στη Λισαβόνα, προς όφελος βεβαίως της ισχυρής πλευράς, δηλαδή των δανειστών της τρόικας.

Κι όλα αυτά από την εκλογική άνοδο ενός αντιευρωπαϊκού κόμματος σε μια μικρή σε πληθυσμό (μόλις 5,5 εκατομμύρια), αλλά ισχυρή οικονομικά χώρα-μέλος της ευρωζώνης.