Ο βρετανός πράκτορας πέθανε στη Μόσχα το 1988, 25 χρόνια μετά την αυτομολία του στη Σοβιετική Ενωση, όπου απασχολούνταν ως σύμβουλος στην ΚGΒ, προετοιμάζοντας σοβιετικούς κατασκόπους για αποστολές στη Δύση. Η Ρουφίνα Πούκοβα, η ρωσοπολωνικής καταγωγής χήρα του «Τρίτου Ανθρώπου» των περιβόητων κατασκόπων του Κέιμπριτζ, μίλησε στη μοσχοβίτικη εφημερίδα «Μoskovsky Κomsomolets» για τα χρόνια που ο σύζυγός της πάλευε με τους δαίμονές του, έχοντας χάσει την πίστη του στο κομμουνιστικό καθεστώς και φοβούμενος ότι από το Πάνθεον της κατασκοπείας θα περνούσε στη λήθη της Ιστορίας. «Ο αλκοολισμός του ήταν αυτοκτονία…Κάποτε μου είπε μάλιστα ότι ήταν ο πιο εύκολος τρόπος για να θέσει τέλος στη ζωή του» εκμυστηρεύθηκε η 78χρονη κυρία Πούκοβα. Στην προσπάθειά του αργότερα να ελέγξει το πρόβλημα του αλκοολισμού, ο Φίλμπι είχε ζητήσει από τη Ρουφίνα να του κρύβει το μπουκάλι με το κονιάκ, επιτρέποντάς του να πίνει μόνο δύο ποτηράκια κάθε βράδυ. Ωστόσο δεν κατάφερνε να ακολουθήσει τον κανόνα των «δύο ποτηριών»: «Αν συνέχιζε να πίνει, έχανε τον έλεγχο αμέσως και άλλαζε μπροστά στα μάτια σου.Αλλά ποτέ δεν γινόταν βίαιος, μόνο έπεφτε για ύπνο» συνέχισε η κυρία Πούκοβα.

Η εξάρτησή του από το αλκοόλ ξεκίνησε όταν οι εμπειρίες του από τη Σοβιετική Ενωση του Ψυχρού Πολέμου τον έκαναν να διαπιστώσει ότι ο υπαρκτός σοσιαλισμός που πίστευε πως ενσάρκωνε το ιδανικό πολιτικό σύστημα οδηγούσε σε μια παρηκμασμένη κοινωνία. «Ο Κιμ πίστευε σε μια δίκαιη κοινωνία και αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στον κομμουνισμό.Και όταν ήρθε εδώ, απογοητεύτηκε, έκλαιγε. Ελεγε:“Γιατί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι ζουν τόσο άσχημα εδώ; Στο κάτω-κάτω κέρδισαν τον πόλεμο”» είπε η κυρία Πούκοβα. Ο Φίλμπι αυτομόλησε στη Σοβιετική Ενωση από τη Βηρυτό το 1963, έχοντας διατελέσει πράκτορας της ΚGΒ στη Βρετανία επί περίπου 20 χρόνια. Αν και στη Μόσχα τον αντιμετώπιζαν με σεβασμό, όπως υποστηρίζει η κυρία Πούκοβα, ο ίδιος αισθανόταν απομονωμένος.

«Ο Κιμ μού είπε κάποτε:“Ηρθα εδώ με πολλές πληροφορίες, ήθελα να τους δώσω τα πάντα,αλλά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε» εξήγησε η κυρία Πούκοβα. Η εμμονή του με το αλκοόλ έλαβε τέτοιες διαστάσεις που πολλές φορές υπέφερε από παρανοϊκές σκέψεις, όπως ότι θα τον εγκατέλειπε η σύζυγός του. Η κυρία Πούκοβα διηγήθηκε ένα μάλλον αστείο περιστατικό: «Ηταν χειμώνας και θα βγαίναμε για μια βόλτα και ανακάλυψα ότι έλειπε η μία μπότα μου. Ψάξαμε σε όλα τα πιθανά σημεία σε κάθε γωνιά του σπιτιού, ώσπου ο Κιμ ξαφνικά χτύπησε το κεφάλι του με το χέρι του, πήγε σε ένα ντουλάπι και έφερε πίσω την μπότα. Μου είπε ότι φοβόταν πως θα έφευγα και την έκρυψε».

Μόνο προς το τέλος της ζωής του ο Φίλμπι κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο το πρόβλημα του αλκοολισμού. «Εκανα τα πάντα για να τον σώσω, γιατί σκότωνε τον εαυτό του.Ποτέ δεν υποσχέθηκε ότι θα σταματούσε το ποτό αλλά μια φορά εντελώς ξαφνικά είπε:“Φοβάμαι ότι θα σε χάσω,θα σταματήσω να πίνω”. Ηταν ένα θαύμα. Και κράτησε τον λόγο του ως το τέλος» κατέληξε η κυρία Πούκοβα.

Οι «Πέντε του Κέιμπριτζ» μισούσαν την τάξη τους: τους αριστοκράτες

Γεννημένος στην Ινδία το 1912,με πατέρα ανώτατο δημόσιο υπάλληλο της αυτοκρα τορίας,ο οποίος αργότερα έγινε μουσουλμάνος και σύμβουλος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας,ο Κιμ Φίλμπι αγανάκτησε από την υπερφίαλη ζωή της αριστοκρα τίας της Αγγλίας- την οποία γνώρισε από πρώτο χέρι όταν φοιτούσε στο Παν επιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Επηρεασμένος από την απέρα ντη φτώχεια που συνόδευσε τη Μεγάλη Υφεση του 1929, ανέπτυξε φιλοκομμουνιστικ ά αισθήματα.Μαζί με τέσσερις ακόμη συμφοιτητέ ς του, που συμμερίζονταν τις ίδιες απόψεις και μισούσα ν την αριστοκρατική τάξη τους, δημιούργησαν τους «Πέντε του Κέιμπριτζ»: ένα κατασκοπευτικό δίκτυο για λογαριασμό της Σοβιετικής Ενωσης,το οποίο για τους ίδιους εμφορούνταν από ιδεαλιστικ ά κίνητρα.Ο Φίλμπι ξεκίνησε την κατασκοπευτική καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 1930.Ως το 1940 σκαρφάλωσε στα ανώτατ α κλιμάκια της βρετανικής ΜΙ6 και λειτουργώντας ως διπλός πράκτορας πουλούσε βρετανικά κρατικά μυστικ ά στη Σοβιετική Ενωση.

Εργάστηκε ως διπλωμάτης και δημοσιογράφος.Η δράση του οδήγησε στην αδράν εια αλλά και στον θάνατο πολλούς βρετανούς κατασκόπ ους.Στη Ρωσία τιμάται ως σήμερα ως ήρωας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ