«Η Λάρισα και ο Αστέρας Τρίπολης δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτε από τις άλλες ομάδες που τελικά παρέμειναν στην Α΄ Εθνική» επισημαίνει ο νυν προπονητής του Αρη κ. Σάκης Τσιώλης, ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου που έχει συνδεθεί με το επαρχιακό ποδόσφαιρο και με τις δύο ιδιότητες: από τη μια ως ποδοσφαιριστής υπήρξε μέλος της περίφημης ομάδας της Λάρισας που μεγαλούργησε τη δεκαετία του 1980 φθάνοντας ως και στην κατάκτηση του τίτλου το 1988, ενώ από την άλλη ως προπονητής κατέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία στο τιμόνι του Ολυμπιακού Βόλου, τον οποίο ανέβασε από την πρώτη χρονιά του στη Σούπερ Λίγκα και τον οδήγησε να διεκδικεί μια θέση στα πλέι οφ και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.
Η εκτίμηση του κ. Τσιώλη εδράζεται στο γεγονός ότι οι δύο παραπάνω ομάδες «είχαν έδρα, καλές γηπεδικές και προπονητικές εγκαταστάσεις. Θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν τις οικονομικές δυνατότητές τους καιτις γηπεδικές συνθήκες που διέθεταν για να παραμείνουν στη Σούπερ Λίγκα».
Οι λάθος επιλογές όμως όσον αφορά τον μεταγραφικό σχεδιασμό αλλά και η οργάνωση της προσπάθειας για την παραμονή τους φαίνεται να βάρυναν στον κατηφορικό δρόμο που πήραν η Λάρισα και ο Αστέρας Τρίπολης. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Λάρισας κ. Κώστας Πηλαδάκης σε μια φραστική υπερβολή του στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι έκανε 999 λάθη… Απίθανο. Σίγουρα όμως έκανε 150… «Τα τελευταία χρόνια η Λάρισα απέκτησε 150 παίκτες.Νούμερο εξωφρενικό.Ολο αυτό ήταν τεράστιο ρίσκο» εξηγεί ο κ. Τσιώλης, αποκαλύπτοντας μια επικίνδυνη πολιτική μεταγραφών της θεσσαλικής ομάδας. «Δεν χτίζονται έτσι οι ομάδες.Δεν μπορούν να αποκτήσουν ομοιογένεια και την κατάλληλη χημεία, στοιχεία που απαιτούνται για να συγκροτηθούν ανταγωνιστικά σύνολα». Από την άλλη πλευρά, τόσο η Λάρισα όσο και ο Αστέρας φαίνεται να μην έδωσαν τη δέουσα προσοχή από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος στην προσπάθεια για την εξασφάλιση της παραμονής. Ιδιαίτερα η ηγεσία της θεσσαλικής ΠΑΕ, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της αποπεράτωσης του νέου σύγχρονου γηπέδου της, ίσως παραμέλησε την αγωνιστική πορεία της ομάδας.
Παράλληλα το εφετινό πρωτάθλημα αποδείχθηκε εξόχως ανταγωνιστικό όσον αφορά τις μικρομεσαίες ομάδες. «Είδαμε ότι νεοφώτιστες ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός Βόλου,κατάφεραν να ανέβουν πολύ ψηλά,ενώ η Κέρκυρα έκανε έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο και κατάφερε τελικά να σωθεί» υπενθυμίζει με νόημα ο κ. Τσιώλης.
Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι γεμάτη από παραδείγματα επαρχιακών- και όχι μόνο- ομάδων που μπορεί κάποτε να διέπρεψαν στα σαλόνια του αλλά στη συνέχεια βάλτωσαν στη Β΄ Εθνική ή κατρακύλησαν σε χαμηλότερες κατηγορίες, ακόμη και στα τοπικά πρωταθλήματα. Η ίδια η Λάρισα έχει βιώσει τον εφιάλτη όταν έφθασε το 2001 να αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική, ενώ γλίτωσε την τελευταία στιγμή τον υποβιβασμό στο περιφερειακό πρωτάθλημα (Δ΄ Εθνική).
Ο Αστέρας Τρίπολης, που το 2007 ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α΄ Εθνική, όπου παρέμεινε για τέσσερις διαδοχικές σεζόν, βιώνει για πρώτη φορά το σοκ του υποβιβασμού. Ο κίνδυνος να κολλήσουν στα… χωράφια της Β΄ Εθνικής υπάρχει πάντα, γι΄ αυτό και ο κ. Τσιώλης προειδοποιεί: «Λιγότερο ο Αστέρας Τρίπολης και περισσότερο η Λάρισα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η χρονιά έχει χαθεί. Να κάνουν γρήγορα τον απολογισμό τους και να σταματήσει έτσι αμέσως η γκρίνια για την εφετινή αποτυχία.Είναι πολύ σημαντικό να προσαρμοστούν σύντομα στα δεδομένα της Β΄ Εθνικής που έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες». Ο 52χρονος τεχνικός έχει πλούσια εμπειρία από την… ιδιόμορφη Β΄ Εθνική, στην οποία έκανε το «αγροτικό» του ως προπονητής της Καλαμάτας, του Λεβαδειακού, του Θρασύβουλου και τελευταία του Ολυμπιακού Βόλου. «Κατ΄ αρχάς οι γηπεδικές συνθήκες,που πολλές φορές είναι άθλιες» αρχίζει την απαρίθμηση των «ιδιαιτεροτήτων» ο κ. Τσιώλης και εξηγεί: «Αυτό δημιουργεί ανάγκη προσαρμογής του στυλ παιχνιδιού.Τα ματς κρίνονται στη δύναμη,δεν υπάρχει ο κατάλληλος αγωνιστικός χώρος για να απλώνεις το παιχνίδι σου,ενώ πολύ σημαντικές είναι οι στημένες φάσεις από τις οποίες προέρχονται πολλά γκολ. Επιπλέον στη Β΄ Εθνική πρέπει να εκμεταλλευθείς στον μέγιστο βαθμό την έδρα σου».
Την εφετινή σεζόν το επαρχιακό ποδόσφαιρο εκπροσωπήθηκε στη Σούπερ Λίγκα με οκτώ ομάδες, αριθμός που προσεγγίζει το ρεκόρ εκπροσώπησης στην ιστορία της Α΄ Εθνικής: εννέα επαρχιακές ομάδες την ίδια χρονιά. Η σταθερή παρουσία οκτώ ομάδων της περιφέρειας τα τελευταία χρόνια στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου αποδεικνύει ότι το επαρχιακό ποδόσφαιρο έχει δυναμώσει και διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα της Α΄ Εθνικής.
Και την επόμενη σεζόν άλλωστε στη Σούπερ Λίγκα θα αγωνίζονται τρεις επαρχιακές ομάδες, αφού εκτός από τα Γιάννενα και τον Παναιτωλικό, που φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει την απευθείας άνοδό τους, η τρίτη που θα εξασφαλίσει το εισιτήριο μέσω των πλέι οφ θα είναι επίσης επαρχιακή.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Τσιώλη, μπορεί τη μεθεπόμενη σεζόν να έχει ακόμη μεγαλύτερη παρουσία στη Σούπερ Λίγκα. «Η Λάρισα, η Τρίπολη, ο Πανσερραϊκός θα μπορούσαν να μείνουν στην κατηγορία. Από την άλλη πλευρά,τα Γιάννενα και ο Παναιτωλικός που ετοιμάζονται να αγωνιστούν στη Σούπερ Λίγκα είναι ομάδες που μπορούν να παραμείνουν σε αυτή.Τα Γιάννενα έχουν πολύ δυνατή έδρα,την οποία μπορούν να εκμεταλλευθούν προκειμένου να βάλουν τις βάσεις για την παραμονή τους.Οι ομάδες όμως που θα έρθουν στη Σούπερ Λίγκα πρέπει να προσαρμοσθούν σε αυτή. Να μην κάνουν κλεφτοπόλεμο.Να προσπαθούν να κάνουν παιχνίδι υπεροχής. Ο Παναιτωλικός έχει και αυτός καλές συνθήκες. Εχει καλές διοικητικές προϋποθέσεις,στήριξη από τον κόσμο,εγκαταστάσεις».
Κάποτε ήταν οι αδελφοί Λουκανίδη στη Δόξα Δράμας,ο Τζίνης και ο Ζαντέρογλου στη Νίκη Βόλου,ο Φουλίδης του Πιερικού,οΔαβουρλήςκαι οΡήγαςστην Παναχαϊκή,ο Καραΐσκος του Ολυμπιακού Βόλου,και αργότερα ο Καραπιάλης και ο Βαλαώρας της Λάρισας,ο Τσαλουχίδης της Βέροιας,ο Μαχλάς του ΟΦΗ.Παίκτες τοπικοί ήρωες και σταρ,παιδιά της διπλανής πόρτας,της γειτονιάς,στους οποίους οι επαρχιακές ομάδες στήριζαν την πορεία τους στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σήμερα το σκηνικό άλλαξε.Οι «ήρωες» είναι Αργεντίνοι, Αφρικανοί,Βραζιλιάνοι…Οι επαρχιακές ομάδες πλέον έχασαν την τοπική τους ταυτότητα και μετατράπηκαν σε πολυεθνικά συγκροτήματα.«Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει»παραδέχεται ο κ. Σάκης Τσιώλης και εξηγεί: «Παλαιότερα τα συμβόλαια ήταν για τέσσερα,πέντε ή οκτώ χρόνια.Αυτό δημιουργούσε τη βάση για να έχουν ομοιογένεια οι ομάδες.Κάποια στιγμή όλα αυτά άλλαξαν.Τα συμβόλαια ήταν κυρίως μονοετή.Οι παράγοντες βολεύτηκαν με τους ξένους παίκτες που μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να διώξουν». Οι νέες ρυθμίσεις όμως που προώθησε η UΕFΑ για την παρουσία γηγενών παικτών (τέσσερις από τις ακαδημίες της ίδιας της ομάδας και τέσσερις από ακαδημίες της χώρας) αλλάζουν το τοπίο και προσφέρουν νέες ευκαιρίες στις επαρχιακές ομάδες. «Οι ρυθμίσεις αυτές δημιουργούν συνθήκες ευνοϊκές για το επαρχιακό ποδόσφαιρο.Πρέπει όμως οι ομάδες να τις αξιοποιήσουν αναπτύσσοντας τις ακαδημίες τους,συγκεντρώνοντας τα ταλέντα της περιοχής.Με αυτόν τον τρόπο θα παίξουν και έναν ευρύτερο κοινωνικό ρόλο όσον αφορά τη νεολαία της περιοχής τους» διαπιστώνει ο κ. Τσιώλης,προβλέποντας ένα διαφορετικό μέλλον για το επαρχιακό ποδόσφαιρο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ