Με έναν εκπληκτικό Χαλπερίν (25 πόντους, 6/9 τρίποντα) ο Ολυμπιακός κέρδισε στην παράταση 87-83 (76-76 κ.α.) τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, έφθασε τις 25 νίκες σε ισάριθμα ματς στην Α1 και εξασφάλισε το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ. Οι Πράσινοι είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν στην κανονική διάρκεια, αλλά προτίμησαν το έξτρα πεντάλεπτο για να υπερκαλύψουν τη διαφορά του πρώτου ματς.

Κακό ποιοτικά παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο, με τις δύο ομάδες να αποδεικνύονται απελπιστικά άστοχες έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Ο Ολυμπιακός βγάζοντας περισσότερη ενέργεια στα πρώτα λεπτά, προηγήθηκε με 12-4. Οι Ερυθρόλευκοι κυνηγούσαν κάθε χαμένη φάση και με διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ ανανέωναν τις επιθέσεις τους.

Οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς παρά τις διακυμάνσεις στο σκορ συντηρούσαν το προβάδισμα και με τρίποντο του Χαλπερίν, ξέφυγαν με +7 (24-17) στο 13’. Ο Παναθηναϊκός χωρίς να έχει βρει ρυθμό κατάφερε μέσα από την άμυνά του να επιστρέψει και μάλιστα να προηγηθεί 25-27 με τον Περπέρογλου. Το δεύτερο δεκάλεπτο κύλησε πόντο-πόντο μέχρι τη λήξη του, αλλά ο Τεόντοσιτς με ένα εκπληκτικό τρίποντο από τα 8,5 μέτρα διαμόρφωσε το 34-31 τέσσερα δεύτερα πριν τη συμπλήρωση 20 λεπτών.

Στην εκπνοή ο Καλάθης κέρδισε φάουλ σε προσπάθεια για σουτ και πήγε στη γραμμή για τρεις βολές σε νεκρό χρόνο. Ο πάγκος του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκε έντονα για αυτή την απόφαση αλλά δεν είχε δίκιο. Ο Καλάθης ευστόχησε μόλις στη μία βολή, ωστόσο μετά την επιστροφή των δύο ομάδων από τα αποδυτήρια, ο Διαμαντίδης εκτέλεσε άλλες δύο βολές, διότι οι Ερυθρόλευκοι χρεώθηκαν με τεχνική ποινή. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ευστόχησε και το ματς ξεκίνησε από την αρχή.

Ο Διαμαντίδης πετυχαίνοντας το πρώτο καλάθι του δευτέρου ημιχρόνου έδωσε εκ νέου προβάδισμα (34-36) στον Παναθηναϊκό. Ωστόσο σε εκείνο το σημείο ήρθε το ξέσπασμα του Ολυμπιακού. Οι Ερυθρόλευκοι με δύο τρίποντα του Λούκας και άλλον ένα από τον Τεόντοσιτς έτρεξαν συνολικά σερί 11-0 και ξέφυγαν με εννιά (45-36). Οι Πράσινοι κατάφεραν να ροκανίσουν (54-48) τη διαφορά φτάνοντας στο τελευταίο λεπτό του δεκαλέπτου, αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον Χαλπερίν που σημείωσε δύο διαδοχικά τρίποντα και έφερε ξανά τους Ερυθρόλευκους στο +10 (60-50).

Το ματς είχε αποκτήσει ποιότητα και οι δύο ομάδες προσέφεραν μερικές θεαματικές φάσεις με καρφώματα που θύμισαν παιχνίδι ΝΒΑ! Στην τέταρτη περίοδο ο Παναθηναϊκός έκανε την τελική του αντεπίθεση και κατάφερε σταδιακά να φτάσει σε απόσταση βολής. Ο Φώτσης με τρίποντο έκανε το 66-63 στο 35’, ενώ ο Διαμαντίδης με νέα «τρίποντη» βόμβα μείωσε στο 37’, 73-68. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς έδωσε εντολή τις τελευταίες επιθέσεις να τις επωμιστεί ο Σπανούλης, ο οποίος όμως δεν δικαίωσε τον προπονητή του. Σάτο και Διαμαντίδης με τέσσερις σερί πόντους ισοφάρισαν 74-74 μισό λεπτό πριν τη λήξη. Ο Παπαλουκάς έφερε ξανά μπροστά τον Ολυμπιακό, αλλά ο Διαμαντίδης στη συνέχεια σημείωσε γκολ-φάουλ. Με το σκορ στην ισοπαλία και μόλις 15 δεύτερα στο χρονόμετρο, ο άσος των Πράσινων πήρε εντολή από τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να αστοχήσει. Ο Παναθηναϊκός προτίμησε να μην νικήσει σε εκείνο το σημείο και να πάει το ματς στην παράταση για να καλύψει τη διαφορά της ήττας του στο πρώτο ματς (+4).

Στο έξτρα πεντάλεπτο όμως ο Χαλπερίν βάλθηκε να τελειώσει τη δουλειά που είχε αρχίσει στα προηγούμενα 40 λεπτά. Ένα τρίποντο και ένα λέι-απ στον αιφνιδιασμό από τον Ισραηλινό γκαρντ έγειραν την πλάστιγγα στην πλευρά του Ολυμπιακού που έτρεξε σερί 8-0. Ο Παναθηναϊκός έμεινε άποντος για τέσσερα ολόκληρα λεπτά και φυσιολογικά ηττήθηκε, αφού ξέμεινε από δυνάμεις.

Ο Ολυμπιακός με αυτή τη νίκη διατήρησε το απόλυτο νικών στην Α1 και θέλει ακόμη μία στην τελευταία αγωνιστική για να ολοκληρώσει ένα μοναδικό ρεκόρ. Παράλληλα οι Ερυθρόλευκοι εξασφάλισαν το πλεονέκτημα έδρας για τα πλέι οφ. Επόμενο ραντεβού των δύο αιωνίων στις 15 Μαΐου για τον τελικό Κυπέλλου. Εξαιρετική η διαιτησία των Γκόντα, Τανατζή, Χριστοδούλου. Λίγος ο κόσμος στο ΣΕΦ αναλογικά με την κρισιμότητα του αγώνα. Στα θετικά ότι δεν υπήρξαν επεισόδια και όλα κύλησαν ομαλά μέσα σε άριστη ατμόσφαιρα.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 34-32, 60-52, 76-76, 87-83

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ιβκοβιτς): Παπαλουκάς 9, Λούκας 8 (2), Σπανούλης 2, Μπουρούσης 12, Κέσελ 2, Μαυροκεφαλίδης 9, Χαλπερίν 25 (6), Γλυνιαδάκης 5, Ερτσεγκ 3, Τεόντοσιτς 12 (3).

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Μάριτς 2, Περπέρογλου 15 (1), Μπατίστ 16, Φώτσης 14 (1), Σάτο 2, Διαμαντίδης 21 (3), Βουγιούκας 2, Καλάθης 12.

Στατιστικά ομάδων:

Ολυμπιακός: 12/35 δίποντα, 11/33 τρίποντα, 30/36 βολές, 38 ριμπάουντ (16 επιθετικά), 13 ασίστ, 11 κλεψίματα, 15 λάθη

Παναθηναϊκός: 26/46 δίποντα, 5/19 τρίποντα, 16/22 βολές, 43 ριμπάουντ (13 επιθετικά), 16 ασίστ, 4 κλεψίματα, 23 λάθη