Ποιος θέλει να γίνει «σούπερμαν»;

Για όσους ονειρεύονταν πάντα να είχαν τις υπερφυσικές δυνάμεις του αγαπημένου τους υπερήρωα, το φουτουριστικό Jetlev-Flyer έρχεται να ικανοποιήσει την περιέργειά τους στην πράξη.

Ο λόγος για ένα τεχνολογικά προηγμένο «σακίδιο» που λειτουργεί με τη βοήθεια μιας αντλίας νερού. Η τολμηρή επινόηση του καναδού μηχανικού Ρέιμοντ Λι φοριέται στην πλάτη και μπορεί να εκτοξεύσει τον επίδοξο υπερήρωα… στα αστέρια: μπορεί να τον σηκώσει ως και 30 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού και να του επιτρέψει να «πετάξει» με ταχύτητα που αγγίζει τα 35 χλμ./ώρα. Το μυστικό κρύβεται στην ισχυρή αντλία νερού που βρίσκεται στο πίσω μέρος του, η οποία ρουφά αχόρταγα μεγάλες ποσότητες νερού, τις οποίες στη συνέχεια ψεκάζει με πίεση μέσω δύο στομίων στο ύψος της πλάτης του χρήστη. Αυτό δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες «εκτόξευσης», ικανές να χαρίσουν σε οποιονδήποτε κοινό θνητό… πτητικές ικανότητες.

Μέχρι στιγμής η ιπτάμενη συσκευή του μέλλοντος έχει δοκιμαστεί στα παράλια του Μαϊάμι, στις ΗΠΑ, αφήνοντας τους παρευρισκομένους άναυδους από το εντυπωσιακό θέαμα. Η τιμή του JetlevFlyer, κατά τον Λι, αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 124.500 ευρώ. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να κοστολογήσει την ικανότητα ενός υπερήρωα;

Γλώσσα με το… γάντι!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σινσού και το Πανεπιστήμιο της Οσάκα δημιούργησαν ένα καινοτόμο γάντι με ενσωματωμένους αισθητήρες το οποίο μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα σε κείμενο, στέλνοντάς το στη συνέχεια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Στην άκρη κάθε δακτύλου του Fingual Glove, όπως ονομάζεται, υπάρχει ένας μικροσκοπικός μαγνήτης. Με τις κινήσεις του χεριού το μαγνητικό πεδίο αλλάζει, με αποτέλεσμα οι αισθητήρες που το μετρούν να λαμβάνουν άλλα ερεθίσματα κάθε φορά. Συγκεκριμένες μετρήσεις αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες λέξεις που βρίσκονται αποθηκευμένες σε μια βάση δεδομένων και με τον τρόπο αυτόν το πρωτοποριακό γάντι μπορεί να μεταφράζει τις κινήσεις της νοηματικής γλώσσας σε κείμενο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ακρίβεια του Fingual Glove ως προς την αντιστοιχία κινήσεων και λέξεων φθάνει το 90%, αρκεί να έχει δημιουργηθεί η βάση δεδομένων που θα του επιτρέπει να «διαβάζει» τις κινήσεις των χεριών. Επιπλέον, το έξυπνο γάντι φέρει αισθητήρα υπερύθρων προκειμένου ο χρήστης να υποδεικνύει τις στιγμές που επιθυμεί τη μετάφραση, τοποθετώντας το άλλο του χέρι σε κοντινή απόσταση από το γάντι.

Τρισδιάστατη, διαδραστική, φορητή τηλεόραση

Εναν πανίσχυρο τρισδιάστατο τηλεοπτικό δέκτη που να χωράει στην παλάμη του χεριού οραματίστηκαν οι ειδικοί της νοτιοκορεατικής LG. Ετσι δημιούργησαν το Μobile Digital ΤV (ή DΤV) που πέρα από μια εύχρηστη φορητή τηλεόραση αποτελεί μια πύλη διαδραστικής επικοινωνίας μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Η συσκευή διαθέτει αυτοστερεοσκοπική οθόνη επτά ιντσών, η οποία παρακάμπτει τη χρήση των ειδικών γυαλιών για την απόλαυση εικόνας 3D. Συνοδεύεται από την εφαρμογή Τweet-ΤV, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να σχολιάζει και να αξιολογεί τα προγράμματα που βλέπει ανοίγοντας μια δίοδο επικοινωνίας με άλλα άτομα. Το επαναστατικό app θα επιτρέπει ακόμη σε τηλεοπτικούς σταθμούς ή εταιρείες παραγωγής να προσθέτουν στα προγράμματά τους κουίζ ή διαγωνισμούς που αφορούν το περιεχόμενο της κάθε εκπομπής. Η τηλεόραση νέας γενιάς της LG παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης ΝΑΒ 2011 που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Λας Βέγκας.

Υβριδικοί λαμπτήρες με πράσινη βούλα

Μια σειρά από νέους υβριδικούς λαμπτήρες αλογόνου φιλικότερους προς το περιβάλλον ανέπτυξε η General Εlectric. Οπως αναφέρει η εταιρεία, οι νέοι ταχύτατοι λαμπτήρες θα αγγίζουν τη μέγιστη φωτεινότητά τους σε μόλις μισό δευτερόλεπτο. Τονίζει μάλιστα ότι είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε μόλις το φθορίζον μέρος ζεσταθεί αρκετά και φθάσει τη μέγιστη φωτεινότητά του το μέρος του αλογόνου να σβήνει.

Ο αμερικανικός κολοσσός υπογραμμίζει ακόμη ότι κάθε υβριδικός γλόμπος περιέχει μόλις ένα χιλιοστό υδραργύρου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ένας μέσος συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού (CFL) περιέχει περί τα 4 χιλιοστά υδραργύρου.

Η ύπαρξη υδραργύρου στις λάμπες έχει προβληματίσει ειδικούς και καταναλωτικό κοινό, καθώς σε περίπτωση θραύσης η κατάποση ή η εισπνοή του υλικού αυτού συνοδεύεται από μια σειρά σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, και ιδιαίτερα στα παιδιά.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της GΕ, oι νέοι υβριδικοί λαμπτήρες θα κυκλοφορήσουν στην αμερικανική αγορά την Ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου.

eveniou@tovima.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ