Εναν χρόνο μετά το «Οχι» της ΝΔ στο μνημόνιο και την πολύμηνη απομόνωση του κόμματος, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και στην εσωτερική εγχώρια σκηνή, από τους οικονομικούς παράγοντες και το κεντρικό κομμάτι της αστικής τάξης, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Πολλοί, κυρίως τομεάρχες της ΝΔ, προβλέπουν ότι η εσωκομματική σύγκρουση θα είναι έντονη και άκρως ιδεολογική, που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, καθώς η ηγεσία «φλερτάρει» με το «Οχι» στο Σύμφωνο. Ηδη η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ζητεί από τα πολιτικά κόμματα και κυρίως από τη ΝΔ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και με τη φράση «τα ψέματα τελειώνουν» προκρίνει να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία, των 180 βουλευτών, καθώς λέει ότι το Σύμφωνο για το Ευρώ είναι ανάλογο της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Τακτικοί συνομιλητές του κ. Αντ. Σαμαρά θεωρούν ότι όλη αυτή τη συζήτηση περί αυξημένης πλειοψηφίας, είτε για το Σύμφωνο είτε για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, είναι «παγίδα» για τον πρόεδρο της ΝΔ και υποστηρίζουν ότι επιχειρείται να τον φέρουν σε δύσκολη θέση.
Υπό την παραδοχή της ΝΔ περί νέων, σκληρών και επώδυνων μέτρων, από το επιτελείο του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναμένουμε το τελικό κείμενο.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο κ. Σαμαράς στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΛΚ, πριν από περίπου 25 ημέρες, ήταν θετικός επί της αρχής, αλλά υπό προϋποθέσεις-αστερίσκους: α) στη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων, αφού πιστεύει ότι είναι ιδιαίτερα αρνητική και ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των πιο αδύναμων χωρών, άρα και στην έξοδό τους από τις αγορές νωρίτερα και β) στο πλαίσιο των αυστηρών προϋποθέσεων (conditionality) που τίθεται κάθε φορά για να βοηθηθεί μια χώρα που έχει πρόβλημα.
Αν και υποστηρίζει την ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων και τη διασφάλιση του ελέγχου του χρέους των ευρωπαϊκών οικονομικών, οι αστερίσκοι που θέτει καλλιεργούν το έδαφος να κλίνει προς το «Οχι». Ενα τέτοιο ενδεχόμενο προβληματίζει μεγάλο αριθμό «γαλάζιων» βουλευτών που δεν ακούν μια δημόσια θετική δήλωση από πλευράς ΝΔ και αρχίζουν διάφορα σχόλια, όπως «πώς είναι δυνατόν να πει “Οχι” στο Σύμφωνο η παράταξη που έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ;» και «με μια ενδεχόμενη αρνητική μας στάση,θα ενισχύσουμε την άποψη όσων λένε ότι τείνουμε να γίνουμε ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης αποφεύγει να μιλήσει επί του συγκεκριμένου, παραπέμποντας στο μέλλον, ενώ ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μάξ.Χαρακόπουλος άφησε ανοιχτό τι θα πράξει το κόμμα όταν έλθει το Σύμφωνο στη Βουλή. Εξάλλου, στην ηγετική ομάδα υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι δεν πρέπει να πει «Ναι» άκριτα η ΝΔ, αφού το Σύμφωνο περιλαμβάνει όχι μόνο τον μόνιμο μηχανισμό αλλά και αυστηρές δημοσιονομικές κατευθύνσεις.
Σε αυτό το κλίμα πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των στελεχών που αρνούνται να κατανοήσουν μια ενδεχόμενη αρνητική στάση της ΝΔ, όπως οι κκ. Κ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης , Αρ.Σπηλιωτόπουλος, Κ. Μουσουρούλης, Ν.Δένδιας κ.ά. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Δ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε το ευρωπαϊκό προφίλ της ΝΔ, αν και αυτός προτάσσει την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ σε αυτή τη γραμμή κινείται και ο έτερος αντιπρόεδρος κ. Στ. Δήμας.
«Αν θέλεις κάτι πάρα πολύ,το Σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις» έγραφε πριν από χρόνια στον «Αλχημιστή» ο συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο.Ο κ.Σαμαράς δεν κατάφερε,όσο και αν ήθελε,να διατηρήσει τη συμμαχία του με το πορτογαλικό κεντροδεξιό κόμμα (ΡSD),καθώς ο ηγέτης του,ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο (στη φωτογραφία επάνω με τον κ.Σαμαρά),επέλεξε τον δρόμο του ΔΝΤ. Ο πραγματιστής Κοέλιο δεν συνέχισε στον δρόμο της αντιμνημονιακής επιχειρηματολογίας και με την από φασή του να συμφωνήσει στην παροχή της αναγκαίας πολιτικής βοήθειας για να διασφαλίσει η Πορτογαλία τη σύναψη συμφωνίας δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ επέφερε ένα καίριο πλήγμα στη στρατηγική της ΝΔ.Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγο καιρό μετά και τη «συμμόρφωση» του έτερου αντιμνημονιακού νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της Ιρλανδίας κ.Εντα Κένι, στον οποίο επίσης η ΝΔ είχε επενδύσει πολλά ως προς την επιχειρηματολογία της,που ήδη αναπροσαρμόζεται.
Σε συνθήκες πολιτικής απομόνωσης τίθενται αργά αλλά σταθερά από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ αρκετά στελέχη της «καραμανλικής» περιόδου τα οποία είχαν στηρίξει τον κ. Αντ.Σαμαρά στη μάχη της διαδοχής. Οι εντάσεις είναι πολύ συχνές το τελευταίο διάστημα και σημειώνονται πολλά επεισόδια στο παρασκήνιο, τα οποία μένουν πίσω από τις κουρτίνες της «γαλάζιας» εξουσίας.
Στον απόηχο της φράσης του κ. Σαμαρά ότι «θα είμαστε συγκεκριμένοι. Αυτά που θα πούμε στον ελληνικό λαό θα τα κάνουμε πράξη», η οποία θεωρήθηκε «καρφί» για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Κ.Καραμανλή , αλλά και μετά τις αιχμές κεντρικών στελεχών, όπως του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλου, υπήρξε αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ «σαμαρικών» και «καραμανλικών». Στο εσωτερικό πεδίο, οι «καραμανλικοί» που διατηρούν θέσεις ευθύνης στο κόμμα περνάνε σταδιακά σε δεύτερο ρόλο ενώ κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν διάφορα στελέχη που στηρίζουν τον κ. Σαμαρά. Χαρακτηριστικό είναι το ότι έχει ξεκινήσει άτυπα η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος, αλλά ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος δεν μετέχει ενεργά. Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Σαμαρά κ. Κ.Αρβανιτόπουλος, εκ των ελαχίστων «καραμανλικών» που διατηρεί ακόμη την ισχύ του.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος συναντά στελέχη, διαπιστώνει προθέσεις και ενημερώνει τον κ. Σαμαρά που «κλειδώνει» υποψηφιότητες, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε δημόσια για Επιτροπή Αξιολόγησης υπό του κ. Λυκουρέντζου.
Στη γωνία βρίσκεται και ο διευθυντής του κόμματος, ένας ακόμα «κα ραμανλικός», ο κ. Αθ.Σκορδάς, στον οποίο χρεώνουν πολλοί «σαμαρικοί» (ακόμα και με αρνητικά παραπολιτικά σε ΜΜΕ) λανθασμένη διαχείριση των οικονομικών της ΝΔ, που είναι σε τραγική κατάσταση. Σε απόσταση από τον πυρήνα της εξουσίας βρίσκεται και ο πρώην διευθυντής της ΝΔ κ. Μεν. Δασκαλάκης (γραμματέας Τεκμηρίωσης), στον οποίο οφείλει πολλά η νέα ηγετική ομάδα λόγω της στάσης που κράτησε στην εσωκομματική αναμέτρηση.
Παρά το γεγονός ότι προχωρεί εντατικά η επεξεργασία του προγράμματος της ΝΔ από τον υπεύθυνο Γραμματέα της κ. Ευρ.Στυλιανίδη και τους συνεργάτες του, εν τούτοις υπάρχουν στελέχη της «προεδρικής φρουράς» που φροντίζουν να δημιουργείται απόσταση μεταξύ αυτού και της ηγεσίας του κόμματος.
Υπάρχουν τομεάρχες, όπως για παράδειγμα οι κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος , Κ.Χατζηδάκης, Χρ. Ζώης κ.ά., οι οποίοι δεν θεωρούνται πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης και η ηγετική ομάδα της ΝΔ διατηρεί ουδέτερη πολιτική σχέση μαζί τους. Ακόμα και αναπληρωτές τομεάρχες, όπως ο κ. Χρ.Σταϊκούρας (Οικονομίας), δεν είναι λίγες οι φορές που υπονομεύονται παρασκηνιακά με αρνητικές «διαρροές» σε διάφορα blogs. Οσον αφορά στελέχη και πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, όπως οι κκ. Πρ. Παυλόπουλος, Δ.Σιούφας κ.ά., κρατείται απόσταση ασφαλείας, ενώ περισσεύει η καχυποψία για τακτικούς συνομιλητές τού τέως πρωθυπουργού – όπως είναι ο κ. Ευ.Αντώναρος.
Χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικής απομόνωσης αποτελεί αυτή του κ. Ευ.Μεϊμαράκη, ο οποίος ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν αναμειγνύεται στα ενδότερα της Συγγρού, ενώ η ηγετική ομάδα του κόμματος τον έχει σε απόσταση.
Ενδεικτικές της κακής κατάστασης που επικρατεί πολλές φορές στα γραφεία της ΝΔ είναι οι κατά καιρούς εντάσεις μεταξύ μελών της «προεδρικής φρουράς» και «καραμανλικών» στελεχών. Ενα επεισόδιο με ένταση καταγράφηκε προ ημερών λίγο μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Νέα Ιωνία, όπου τον συνόδευε ο κ. Λυκουρέντζος. O Γραμματέας της ΝΔ δεν είδε για μία ακόμη φορά το όνομά του σε δελτίο Τύπου του κόμματος και εξανέστη. Ενώπιον των κκ. Μεν. Δασκαλάκη, Αθ. Σκορδά, Εμμ. Αγγελάκα, Π. Λειβαδά και Ανδρ. Παπαμιμίκου (προέδρου ΟΝΝΕΔ)
θυμήθηκε, προφανώς από τις συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό περί… εθνικομπολσεβίκων, την εποχή της Οκτωβριανής Επανάστασης.«Μου κάνετεό,τι και ο Λένιν στον Κερένσκι, που τον έβγαζε από τις φωτογραφίες»είπε, αφήνοντας άφωνους τους παρευρισκόμενους που άρχισαν τα σχόλια για το τι εννοούσε.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ