Σε τρεις δέσμες μέτρων στηρίζεται το σχέδιο που αποτελεί τον « οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση», όπως είπε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ή το « εισιτήριο επιστροφής στις αγορές », όπως θέλει να αποτελέσει για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , το οποίο για μία ακόμη φορά τάραξε τα νερά σε ορισμένους υπουργούς και βουλευτές του ΠαΣοΚ.

1. Η πρώτη δέσμη αφορά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ άμεσης εφαρμογής, που αποφασίστηκαν για να διορθώσουν την πορεία του εφετινού προϋπολογισμού. Πρόκειται για νέες περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία, μετατάξεις ορισμένων προϊόντων στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%), εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης από το φθινόπωρο και αύξηση της φορολογίας των ακινήτων μέσω των αντικειμενικών αξιών και την είσπραξη προστίμων από αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα.

2. Η δεύτερη δέσμη μέτρων ύψους 23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012- 2015 προβλέπει περικοπές δαπανών 14,5 δισ. ευρώ που θα προέλθουν κυρίως από τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, ακόμη και τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 8,5 δισ. ευρώ με κύριο όπλο την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων στα εισοδήματα και τα κέρδη και όχι οριζόντιες αυξήσεις της φορολογίας.

Μέσω των περικοπών δαπανών η κυβέρνηση κατ΄ ουσίαν θα κατάφερνε να μηδενίσει το έλλειμμα το οποίο- παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί με το μνημόνιο- θα κλείσει εφέτος στα 17 δισ. ευρώ, αλλά μας «πνίγουν» οι τόκοι: Από 14,3 δισ. ευρώ εφέτος θα αυξηθούν στα 15,4 δισ. ευρώ το 2012, στα 17 δισ. ευρώ το 2013 και θα εκτοξευθούν στα 19,9 δισ. ευρώ το 2014 και στα 22,5 δισ. ευρώ το 2015.

3. Η εξέλιξη αυτή, όπως εξήγησε τον Μάρτιο η τρόικα και υποστήριξε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπακωνσταντίνου, επιβάλλει τη λήψη της τρίτης δέσμης μέτρων που είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας γης. Από τις πολιτικές αυτές που μπορεί να αποδώσουν συνολικά 50 δισ. ως το 2015 (12-17 δισ. ως το 2013) η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει το δημόσιο χρέος, επαναγοράζοντας ή προεξοφλώντας ομόλογα μελλοντικών λήξεων.

«Θηλιά» οι τόκοι

« Αν καταφέρουμε να διαθέσουμε 50 δισ. για τη μείωση του χρέους τότε το βάρος των τόκων θα μειωθεί 3 δισ. ευρώ ετη σίως» υποστηρίζει με το σχέδιό του ο κ. Παπακωνσταντίνου. Τα νούμερα αυτά, της έκρηξης των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους των 345 δισ. ευρώ, έχουν προκαλέσει τη συζήτηση για την ανάγκη αναδιάρθρωσης ή «κουρέματος», πολιτική που απέκλεισε ο κ. Παπανδρέου λέγοντας:

« Αυτό που χρειάζεται είναι αναδιάρθρωση του κράτους και όχι αναδιάρθρωση του χρέους». Η δήλωσή του δεν αποκλείει τη λύση της επιμήκυνσης, ζήτημα που θα συζητήσει και για το τμήμα της βοήθειας από το ΔΝΤ (40 δισ. από τα 110 δισ.) ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήδη βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες επ΄ ευκαιρία της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

Πολιτική γκρίνια

Στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων τα νέα στοιχεία είναι η πώληση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ (17%) ώστε να περιορισθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στο 34% διατηρώντας όμως το μάνατζμεντ, η πώληση ποσοστού 30% της ΔΕΠΑ, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ το 2012 και η αποχώρηση του Δημοσίου από τον ΟΤΕ. Οι πολιτικές αυτές αποφάσεις προκάλεσαν γκρίνια στους συνδικαλιστές και ορισμένους βουλευτές.

Αντιθέτως η λύση που επελέγη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με συγκέντρωση ακινήτων σε τέσσερις εταιρείες χαρτοφυλακίου οι οποίες θα εισαχθούν στο ΧΑ και η δέσμευση ότι « δεν θα πωληθεί δημόσια γη» αλλά θα μπουν ιδιωτικά κεφάλαια για νέες επενδύσεις λειτούργησε θετικά.

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» οι ξένοι

«Κουμπωμένοι» εμφανίστηκαν οι ξένοι μέσω τουReuters,με πιο σοβαρή από όλες τις παρεμβάσεις τη δήλωση τουΚρις Πράιςτου οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings που είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ακούστηκαν πολλά νέα στην ομιλία του κ. Παπανδρέου και αυτό είναι απογοητευτικό,δεδομένης της φημολογίας που υπήρχε για την ανακοίνωση σημαντικών αλλαγών ».Συγκρατημένοι εμφανίστηκαν και έλληνες αναλυτές που περίμεναν να γίνει πιο συγκεκριμένο το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που θα εξελισσόταν μάλιστα μέσα στο 2011. Τώρα οι αναλυτές θα περιμένουν την εξειδίκευση των μέτρων μετά το Πάσχα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ